Στερεύουν τα κέντρα αιμοδοσίας στη Θεσσαλονίκη και όλη τη χώρα

Στερεύουν τα κέντρα αιμοδοσίας στη Θεσσαλονίκη και όλη τη χώρα Κύριο

Αρ. πρωτ.:2682/18.01.2017

Θεσσαλονίκη, 18 Ιανουαρίου 2017

Προς:
-Υπουργό Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Στερεύουν τα κέντρα αιμοδοσίας στη Θεσσαλονίκη και όλη τη χώρα»

Δραματικές είναι οι ελλείψεις αίματος στις υπηρεσίες αιμοδοσίας της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της χώρας, με αποτέλεσμα να έχουν αναβληθεί προγραμματισμένα χειρουργεία σε συνεννόηση με τους θεράποντες ιατρούς, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι μεταγγίσεις αίματος σε άτομα με μεσογειακή αναιμία καθυστέρησαν έως και δυο ημέρες.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στο νοσοκομείο «Θεαγένειο», οι εργαζόμενοι του οποίου δίνουν καθημερινά αγώνα διαρκείας προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών σε αίμα. Ενδεικτικά σημειώνεται ότι ημερησίως χρειάζονται 50 φιάλες αίματος, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα υπάρχουν μόλις 15-20.
Ανάλογες σοβαρές δυσλειτουργίες καταγράφονται στις υπηρεσίες αιματοδοσίας όλων των νοσοκομείων, οι οποίες προσπαθούν να αλληλοκαλύπτουν η μια την άλλη ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τακτικών και έκτακτων περιστατικών.
Σύμφωνα, μάλιστα, με στοιχεία, στη Βόρεια Ελλάδα από τις αιμοδοσίες 14 νοσοκομείων, τα αποθέματα αίματος ανέρχονται μόνο στο ένα με δυο πέμπτα των αποθεμάτων των λεγόμενων «καλών» ημερών.
Αντιμέτωποι με τις σημαντικές ελλείψεις αίματος βρίσκονται και οι περίπου 700 ασθενείς-μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία οι οποίοι, όπως καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους, αν δεν φροντίσουν οι ίδιοι για το αίμα που θα πρέπει να λάβουν με μετάγγιση, ο κρατικός μηχανισμός «θα τους εξασφαλίσει μία μόνο μονάδα αίματος (οι ασθενείς χρειάζονται 2-3 μονάδες αίματος κάθε 2-3 εβδομάδες)».

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η έλλειψη αποθεμάτων αίματος στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων;

-Μέχρι πότε καλύπτουν τις ανάγκες των νοσοκομείων τα υπάρχοντα αποθέματα;

-Ποιος είναι ο αριθμός των ενεργών αιμοδοτών στη χώρα μας;

-Με ποιους τρόπους σκέφτεται η Κυβέρνηση να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη προκειμένου να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών;