(Άρθρο): "Ο Σεπτέμβριος της δικαίωσης των προσδοκιών της Θεσσαλονίκης"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Politic.gr», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

«Ο Σεπτέμβριος της δικαίωσης των προσδοκιών της Θεσσαλονίκης»

Ο φετινός Σεπτέμβριος είναι ο μήνας της δικαίωσης των προσδοκιών για την εξέλιξη και την πρόοδο της Θεσσαλονίκης.
Με τη ΔΕΘ να επιστρέφει δυνατή, απόλυτα ασφαλής και έτοιμη να προσφέρει στη χώρα τον εκθεσιακό παλμό που μας έλειψε πέρυσι, η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να διοργανώσει την πρώτη μεγάλη Διεθνή Έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη το 2021, με φυσική παρουσία και τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων, στέλνοντας το πανευρωπαϊκό μήνυμα ότι η 85η Διεθνής Έκθεση μπορεί να μετεξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κέντρο εκθέσεων.
Παράλληλα, η προσοχή στρέφεται και στην ομιλία του Πρωθυπουργού, ένα σημαντικό κεφάλαιο της οποίας θα αφορά στα μεγάλα έργα υποδομών της πόλης τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.
Προφανώς, εν μέσω πανδημίας, ήταν δύσκολο το κυβερνητικό έργο να προχωρήσει δίχως παρεκκλίσεις από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα. Ωστόσο, χάρη στη μεθοδικότητα και τον στρατηγικό σχέδιο που εκπονήθηκε, η Θεσσαλονίκη περνά με συνέπεια στην εποχή της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης. Από τον Ιούλιο του 2019 οι πράξεις διαδέχθηκαν τις υποσχέσεις και οι μακέτες έδωσαν τη θέση τους σε έργα που ολοκληρώνονται και άλλα που μήνα με τον μήνα ωριμάζουν προκειμένου να αλλάξουν τη μοίρα αλλά και την εικόνα της πόλης μας.
Μέσα από τις πυρετώδεις προετοιμασίες η Θεσσαλονίκη αποδεικνύει -πρωτίστως στον εαυτό της- ότι δεν «στέγνωσε» από φιλοδοξίες και πως το χαρακτηριστικό που της έλειψε τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν η αποφασιστικότητα να προχωρήσει προς τα εμπρός.
Η ανάπλαση της ΔΕΘ, το νέο αεροδρόμιο «Μακεδονία», η σύνδεση του ΟΛΘ με την ΠΑΘΕ, το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς «Thess Intec», η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» σε Μητροπολιτικό Πάρκο, η κατασκευή του Fly Over, η πορεία του Μετρό προς την ολοκλήρωση του και μια σειρά μικρών και μεγάλων έργων που είτε βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης είτε προχωρούν με γοργό βηματισμό, είναι τα εφόδια που έλειπαν από την πόλη μας. Σήμερα έρχονται να συμπληρώσουν και να ενισχύσουν την προσπάθεια της να εξελιχθεί σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κέντρο και προορισμό ανθρώπων υψηλότατης κατάρτισης, σημαντικών επενδύσεων αλλά και πολυάριθμων κεφαλαίων.
Από «φτωχός συγγενής» η Θεσσαλονίκη αναβαθμίζεται σε παραγωγικό κόμβο που συνδέει την Ανατολή με την Νοτιοανατολική Ευρώπη, αποκτώντας διεισδυτικότητα σε μια τεράστια αγορά 350 εκατομμυρίων ανθρώπων, γεμάτη προοπτικές συνεργειών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Επιτέλους ανοίγει τα φτερά της, αξιοποιώντας με σωστό τρόπο τα δημιουργικά και αναπτυξιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει προκειμένου να λειτουργήσει ως «θερμοκοιτίδα» προόδου για την ίδια και τους πολίτες της.
Η πολιτεία πράττει το καθήκον της απέναντι στην πόλη μας. Δική μας ευθύνη είναι να αδράξουμε την ευκαιρία και επιτέλους να γίνουμε συμμέτοχοι στην επόμενη ημέρα της.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να πάψουμε να διαφωνούμε χωρίς ουσία σε όλα τα ζητήματα που την αφορούν και άπτονται του μέλλοντός της. Για να αλλάξει η Θεσσαλονίκη μας, πρέπει προηγουμένως να αλλάξουμε εμείς.
Να αφήσουμε στην άκρη τις άγονες αντιπαραθέσεις και να κατανοήσουμε ότι η πρόοδός της συνεπάγεται τη δική μας ευημερία.
Θα το επαναλάβω για πολλοστή φορά... Το «όχι» σε όλα δεν είναι πολιτική θέση, ούτε συνεισφέρει στο δημόσιο διάλογο. Είναι μια μικροπολιτική στρατηγική που σκοπό έχει να ακυρώσει κάθε τι που φέρνει την εξέλιξη. Και η Θεσσαλονίκη του σήμερα δεν αντέχει άλλες «γκρίνιες» και «διχόνοιες». Θέλει συμπράξεις και ανοιχτούς ορίζοντες για νέες ιδέες.