(Άρθρο): "H Ελλάδα ως εργοτάξιο υλοποίησης νέων επενδύσεων"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Grtimes.gr», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 03 Ιουλίου 2021

«Η Ελλάδα ως εργοτάξιο υλοποίησης νέων επενδύσεων»

Η υπερψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2022-2025 σηματοδοτεί την ασφαλή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας από τη μερική ανάκαμψη στην ολική επαναφορά.
Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι τα επόμενα χρόνια θα πορευόμαστε σε ήρεμα νερά! Και αυτό, γιατί μέχρι το 2025 η Ελλάδα θα «τρέχει» με ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, γεγονός που τη φέρνει στο κατώφλι μιας καλύτερης εποχής. Για το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 3,6%, ενώ για το 2022 προβλέπεται αναπτυξιακό boom της τάξης του 6,2% και για την υπόλοιπη περίοδο του Μεσοπρόθεσμου αναμένουμε κατά μέσο όρο ανάπτυξη της τάξης του 4%. Αυτό μεταφράζεται σε σωρευτική αύξηση των επενδύσεων κατά 88,4%, των εξαγωγών κατά 43,1%, σε μείωση της ανεργίας κατά πέντε μονάδες για το ίδιο χρονικό διάστημα, σε μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022, αλλά και σε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Το πιο σημαντικό, όμως είναι ότι βάσει της δημοσιονομικής μας πορείας το 2023 επιστρέφουμε σε πρωτογενή πλεονάσματα και ανοίγει ο δρόμος να υποστηρίξουμε, εφόσον υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, περαιτέρω φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω νέας μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Άλλωστε, η επιστροφή στη μεσαία τάξη όσων της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 αποτελούσε προεκλογική μας δέσμευση την οποία υλοποιούμε στο ακέραιο.
Για να φτάσουμε, όμως, σε αυτό το σημείο προηγήθηκε μια στοχευμένη πολιτική η οποία είχε σαφείς και ξεκάθαρους στόχους. Πρώτον τη μείωση του βάθους της κρίσης της πανδημίας, δεύτερον την αποτροπή εξόδου επιχειρήσεων από την αγορά και τρίτον τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας. Αυτές ήταν οι κύριες έννοιες μας προκειμένου να καταστεί ταχύτερη η επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας στα προ κρίσης επίπεδα μετά το τέλος της δοκιμασίας του κορωνοϊού. Δίχως δισταγμό, αλλά με σχέδιο και ρεαλισμό, διαθέσαμε 41 δισεκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και σήμερα μπορούμε να κοιτάμε κατάματα τους συμπατριώτες μας οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι η Πολιτεία έπραξε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην πρωτοφανή κατάσταση που βιώσαμε τους τελευταίους 18 μήνες.
Κάπως έτσι το τέλος της πανδημίας συμπίπτει με την αρχή του προγράμματος ανάκαμψης και η Ελλάδα μετατρέπεται σε εργοτάξιο υλοποίησης νέων επενδύσεων.
Η πατρίδα μας αλλάζει και ανακάμπτει, παύοντας να είναι καθηλωμένη στα φοβικά σύνδρομα του χθες. Υπό αυτό το πρίσμα το Μεσοπρόθεσμο είναι η επιβράβευση των προσπαθειών κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας για το big bang της επόμενης τετραετίας.
Τολμάμε, επιχειρούμε, σχεδιάζουμε, εφαρμόζουμε! Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας μας.