(Άρθρο): "Καταργώντας την απλή αναλογική επαναφέρουμε στην Αυτοδιοίκηση την απλή λογική"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Myportal.gr», που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 03 Ιουνίου 2021

«Καταργώντας την απλή αναλογική επαναφέρουμε στην Αυτοδιοίκηση την απλή λογική»

Όταν το 2016 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσπίσει την απλή αναλογική ως τρόπο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών είχα επισημάνει ότι η πολυδιάσπαση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην ακυβερνησία.

«Η απλή αναλογική δεν είναι πρότυπο Δημοκρατίας» είχα γράψει σε σχετική αρθρογραφία, επισημαίνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας άνοιγε την πόρτα της πολιτικής ασυνεννοησίας. Δυστυχώς, δικαιώθηκα!

Σε 230 από τους 332 Δήμους και σε 6 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες είναι «όμηροι» της μειοψηφίας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων τον εξαιρετικό Δήμαρχο Ορεστιάδας και καλό μου φίλο, Βασίλη Μαυρίδη. Αν και εξελέγη με ποσοστό 50,26% από την πρώτη Κυριακή, εν τούτοις «πληρώνει» καθημερινά τις συνέπειες του παράδοξου και εν πολλοίς παράλογου εκλογικού συστήματος που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαθέτει μόνο 16 από τους 33 δημοτικούς συμβούλους που εκλέχθησαν. Ανάλογα προβλήματα καταγράφονται σχεδόν σε κάθε Δήμο της χώρας, ένας εκ των οποίων είναι και ο Δήμος Θεσσαλονίκης στον οποίο ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας κέρδισε μεν τις εκλογές, αλλά διαθέτει μόλις 7 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους από την παράταξή του, σε συνολικό αριθμό 49 δημοτικών συμβούλων Θεσσαλονίκης.

Όμως οι προκλήσεις της εποχής απαιτούν πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Απαιτούν κυβερνησιμότητα και όχι πολιτικές κουτοπονηριές που σκοπό έχουν να νοθεύσουν τη βούληση της πλειοψηφίας. Γι' αυτό η Νέα Δημοκρατία αποκατέστησε τη λογική. Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών αποσωλήνωσε την τοπική αυτοδιοίκηση από την αναρχία που επέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα αλλάζουμε όλα, δίνοντας σε κάθε Δήμαρχο και κάθε Περιφερειάρχη το δικαίωμα να ασκήσει διοίκηση απαλλαγμένος από μικροκομματικές και μικροπολιτικές αγκυλώσεις.

Παζάρια στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν χωρούν. Τώρα, θα μου πείτε, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε «παζάρια» με την αξιοπρέπεια της χώρας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα σταματούσε; Ρητορικό το ερώτημα και η απάντηση αυτονόητη, αφού όλοι αντιλαμβάνονται ότι στο όνομα της απλής αναλογικής ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να καταργήσει την απλή λογική!

Αναλογιστείτε, μονάχα, τι θα συνέβαινε στην πατρίδα μας εάν στην περίοδο της πανδημίας το τιμόνι της διακυβέρνησης βρίσκονταν στα χέρια ενός πολιτικού συνασπισμού που θα ήταν αποτέλεσμα της απλής αναλογικής και των συμβιβασμών που θα απορρέονταν από αυτήν.

Ή, ακόμα, πια στάση θα κρατούσε απέναντι στο ζήτημα του προσφυγικού και της ασύμμετρης απειλής που δεχθήκαμε στον Έβρο, ένας ετερόκλητος συνασπισμός όπως εκείνος της περιόδου 2015-2019. Οι μεν θα πρότασσαν τον δήθεν ανθρωπισμό τους και την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, οι δε θα ζητούσαν δραστικές λύσεις... Και λόγω της αδυναμίας συνεννόησης η χώρα δεν θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Για να μην αναφερθώ στη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου οι ιδεολογικές διαφορές των κυβερνητικών εταίρων θα ακινητοποιούσαν τις παραγωγικές δυνάμεις της πατρίδα μας.

Απενεργοποιώντας, λοιπόν, τη «νάρκη» που τοποθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 στα θεμέλια των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, επαναφέρουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την κανονικότητα. Και μαζί της επιτρέπουμε σε Δημάρχους και Περιφερειάρχες να διοικούν σωστά και ομαλά, πάντα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.