(Άρθρο): "Όταν δεν επενδύεις στη νέα γενιά δεν έχεις μέλλον"

Άρθρο Θ. Καράογλου στο περιοδικό «Θεσσαλονίκης δρώμενα», που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 03 Ιουλίου 2019

«Όταν δεν επενδύεις στη νέα γενιά δεν έχεις μέλλον»

Κάθε χώρα που δεν επενδύει στη νέα γενιά, δεν έχει μέλλον! Για αυτό και χάρηκα ιδιαίτερα όταν πληροφορήθηκα την πρωτοβουλία του περιοδικού «Θεσσαλονίκης Δρώμενα» να απονείμει τα βραβεία «Γε'νέο Επιχειρείν» σε 42 νέους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, από 40 επιχειρήσεις και φορείς σε εννέα διαφορετικές κατηγορίες.

Πρόκειται για έναν θεσμό ο οποίος κινητροδοτεί τη νέα γενιά καθώς την ενθαρρύνει να προχωρήσει με αυτοπεποίθηση, τόλμη και πυγμή στη διεκδίκηση των στόχων που έχει θέσει. Πρωτοβουλίες αυτού του επιπέδου είναι σημαντικές και για έναν ακόμη λόγο. Οι νέοι χρειάζονται την επιβράβευση διότι τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν. Τους οπλίζει με κουράγιο στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν να αποκτήσουν ενεργό ρόλο σε μια κοινωνία η οποία -κακά τα ψέματα- αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα κάθε καινούργια και καινοτόμα ιδέα.

Αυτή η παρωχημένη νοοτροπία ήρθε η ώρα να αλλάξει!

Η Ελλάδα του 2019 δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει το καλύτερο στελεχιακό της δυναμικό, χαρίζοντάς το στην ουσία σε άλλες χώρες, ούτε να στερείται το δημιουργικό του ταλέντο. Αντίθετα, η ουσιαστική αλλαγή του παραγωγικού μας μοντέλου περνά μέσα από τη διαμόρφωση ενός θετικού περιβάλλοντος που θα καθιστά εφικτό οι ιδέες των νέων ανθρώπων να υλοποιούνται στην πραγματική οικονομία.

Το μοναδικό θετικό στοιχείο που κρατώ από τα χρόνια της κρίσης είναι ότι άλλαξε τις προτεραιότητες της νέας γενιάς. Πλέον συναντώ όλο και περισσότερους που θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες. Να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να σκεφτούν out of the box, να «σπάσουν» τετριμμένα καλούπια, να τολμήσουν να μετουσιώσουν τις ιδέες τους σε πράξεις. Αυτήν την τάση οφείλουμε να την ενισχύσουμε και παράλληλα να την θωρακίσουμε απέναντι στις ξεπερασμένες νοοτροπίες του χθες που αντιμάχονται κάθε τι καινούργιο.

Τους νέους που δημιουργούν στην πατρίδα μας δεν πρέπει να τους γυρίζουμε την πλάτη. Το οφείλουμε σε όλους όσους παίρνουν το ρίσκο και εξακολουθούν να ονειρεύονται ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Σε όλους εκείνους που οραματίζονται μια καινούργια χώρα. Σε αυτούς που λένε «ως εδώ» με τις λογικές του χθες που αλλοίωσαν το εθνικό μας dna.

Ως Νέα Δημοκρατία έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στην έμπρακτη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας. Παρουσιάσαμε ένα πλέγμα αναλυτικών προτάσεων προς αυτήν την κατεύθυνση με απώτερο σκοπό να αναδείξουμε το εκκολαπτόμενο σύστημα της νέας επιχειρηματικότητας.

Χρειάζεται υποστήριξη στο επίπεδο της χρηματοδότησης. Όπως επίσης χρειάζεται υποστήριξη στο επίπεδο της γρήγορης αδειοδότησης, αλλά και της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και της φορολογίας, ούτως ώστε να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα αξιοποιήσουν τα ταλέντα και τις γνώσεις των νέων ανθρώπων. Και αυτό μπορεί να γίνει με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την τόνωση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.

Πέρα και πάνω όμως από τα ανωτέρω χρειάζεται μια σοβαρή διακυβέρνηση η οποία θα εγγυάται ένα ασφαλές περιβάλλον το οποίο θα υποστηρίζει την αλλαγή κουλτούρας. Από την πατρίδα μας έλειπαν τα νέα πρότυπα, η καινοτομία και η δημιουργικότητα. Τώρα που οι ιστορίες επιχειρηματικής επιτυχίας αυξάνονται καθημερινά, οφείλουμε να τις προβάλλουμε περισσότερο. Όχι ως λύση ανάγκης, αλλά ως θετική επιλογή. Όχι ως μέρος μιας καχεκτικής οικονομίας, αλλά μιας χώρας με πραγματική ελευθερία.

Η «μαγιά» για την επόμενη ημέρα της πατρίδα μας υπάρχει! Δικό μας καθήκον είναι να την μετουσιώσουμε σε διάθεση και αποφασιστικότητα.

Σκληρή δουλειά, λίγα λόγια, μετριοπάθεια!

Δεν θα θριαμβολογήσω για την «καθαρή» νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές, ούτε την εντυπωσιακή επικράτησή της στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας! Πρώτον γιατί δεν το συνηθίζω και δεύτερον γιατί η μάχη δεν τελείωσε. Αντίθετα, τώρα αρχίζει.

Το μήνυμα της κάλπης είναι ηχηρό και καθολικό. Ποτέ στο παρελθόν ένα κόμμα δεν κέρδισε τις 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας σε αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως επίσης ποτέ στο παρελθόν ένα κυβερνών κόμμα δεν κατέγραψε αντίστοιχη συντριβή με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολο της επικράτειας.

Με τη χώρα να βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης πολιτικής αλλαγής που επιθυμεί σφόδρα η κοινωνία, ως Νέα Δημοκρατία οφείλουμε να σταθούμε με απόλυτο σεβασμό απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία. Χωρίς αλαζονεία, αλλά με το ήθος και το ύφος που διακρίνει διαχρονικά την παράταξή μας.

Στο νέο κεφάλαιο που άνοιξε για την πατρίδα μας το βράδυ της 2ας Ιουνίου οι μόνες λέξεις που πρέπει να κυριαρχούν είναι μετριοπάθεια, ενότητα, σκληρή δουλειά και λίγα λόγια.

Προφανώς και δεν πρέπει να επαναπαυθούμε αλλά να επιβεβαιώνουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων που μας στήριξαν στις 26 Μαΐου και στις 2 Ιουνίου. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας ενόψει των εθνικών εκλογών που ακολουθούν. Να αποδείξουμε στους συμπατριώτες μας ότι μπορούμε να εκφράσουμε την αλλαγή οπτικής που θέλουν και επιζητούν για μια Ελλάδα μακριά από τα ψέματα, το διχασμό και την εξαντλητική φορολόγηση. Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη «Ενωμένοι Μπορούμε», πρέπει να φτάσει σε κάθε άκρη της χώρας.

Στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εθνικές εκλογές καθήκον και υποχρέωσή μας είναι να εξηγήσουμε όσο καλύτερα γίνεται το κυβερνητικό μας σχέδιο για μείωση των φόρων, περισσότερες και καλύτερες δουλειές, εμπέδωση της ασφάλειας. Και όλα αυτά μακριά από την πόλωση και τον φανατισμό που θα επιχειρήσει να καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή από τον πειρασμό της παροχολογίας.

Οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν όχι μόνο για τις βασικές μας δεσμεύσεις, αλλά κυρίως γιατί αναμένουν από εμάς ένα διαφορετικό ήθος και ύφος εξουσίας. Χωρίς φιλικά χτυπήματα στην πλάτη αλλά με ευθύνη, ειλικρίνεια και αλήθεια. Τρεις λέξεις που είχαμε ξεχάσει στα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ...

Μετά από τέσσερα πολύ δύσκολα χρόνια η κουρασμένη κοινωνία μας έχει ανάγκη να ακούσει θετικό λόγο. Είμαστε εδώ, λοιπόν, για να ενώσουμε όλους τους Έλληνες. Απευθυνόμαστε όχι μόνο σε εκείνους που μας στήριξαν με την ψήφο τους, αλλά και σε εκείνους που δεν μας επέλεξαν στην κάλπη. Τους διαβεβαιώνουμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, ισχυρή και προπάντων αποτελεσματική. Που θα σκύβει πάνω από τα προβλήματα της καθημερινότητας με βαθιά συναίσθηση ευθύνης. Που θα αναζητά λύσεις και δεν θα αρκείται σε μια επικοινωνιακή διαχείριση των ζητημάτων. Που θα παίρνει κρίσιμες αποφάσεις χωρίς να λογαριάζει το μικροκομματικό συμφέρον αλλά θα προτάσσει το εθνικό όφελος.

Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να κάνουμε πράξη την αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα. Το μπλε του χάρτη, όπως αποτυπώθηκε το βράδυ του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι το μπλε της πατρίδας μας. Της Ελλάδας που «διψά» για ανάπτυξη, δουλειές, περισσότερες θέσεις εργασίας, χαμηλότερους φόρους, για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος. Έτσι θα γίνει η ελπίδα πραγματικότητα!

Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε. Γιατί οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα!