(Άρθρο): "Άνθρακας ο κυβερνητικός θησαυρός για την προστασία της πρώτης κατοικίας"

Άρθρο Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα «Grtimes.gr» που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

«Άνθρακας ο κυβερνητικός... θησαυρός για την προστασία της πρώτης κατοικίας»

Το νέο πλαίσιο στο οποίο κατέληξε η κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για χρέη προς τις τράπεζες, αποδεικνύεται πως είναι «γράμμα κενό περιεχομένου».

Πρώτον διότι θα έχει διάρκεια ζωής μόνο ενός χρόνου, μιας και αφορά ενυπόθηκα εξασφαλισμένες οφειλές που την 31η Δεκεμβρίου 2018 ήταν ληξιπρόθεσμες. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως η ρύθμιση έχει προσωρινό χαρακτήρα καθώς δεν καλύπτει όσους μελλοντικά βρεθούν σε αδυναμία να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Δεύτερον, το πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται αν οι ενυπόθηκες εξασφαλισμένες οφειλές υπερβαίνουν στο σύνολό τους το ποσό των 130.000 ευρώ. Με το συγκεκριμένο τέχνασμα αποκλείεται η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών, μιας και είναι πολλές οι οικογένειες που εκτός του στεγαστικού έχουν και κάποιο καταναλωτικό δάνειο.

Τρίτον, το εισοδηματικό κριτήριο των 21.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, θα λειτουργήσει ως «κόφτης», εξοστρακίζοντας πολλά υπερχρεωμένα νοικοκυριά από τη σχετική ρύθμιση. Εκτός μένει και άγαμος δανειολήπτης με κατοικία αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ και ετήσιο εισόδημα 13.000 ευρώ.

Με λίγα λόγια «άνθρακας ο κυβερνητικός... θησαυρός», αφού από 1η Μαρτίου 2019 ουσιαστικά η πρώτη κατοικία της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα είναι παντελώς απροστάτευτη.

Απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους, η πάγια άποψη της ΝΔ είναι ότι επωφελής λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι η βιώσιμη λύση. Εκείνη, δηλαδή, που από τη μια πλευρά θα παρέχει προστασία στους πλέον ευάλωτους και από την άλλη θα διαφυλάσσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Κύριο ζητούμενο για εμάς είναι να δώσουμε στους Έλληνες μια δεύτερη ευκαιρία να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Και θα το πετύχουμε μέσω μιας ουσιαστικής ελάφρυνσης των χρεών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση, διαχωρίζοντάς τους σε τρεις βασικές κατηγορίες: τους οφειλέτες χωρίς περιουσιακά στοιχεία, τους οφειλέτες με μοναδικό στοιχείο την πρώτη κατοικία και τους οφειλέτες με επιπλέον περιουσιακά στοιχεία της πρώτης κατοικίας. Στην τρίτη κατηγορία ενδεχομένως κρύβονται και οι λεγόμενοι «στρατηγικοί κακοπληρωτές», για αυτό προτείνουμε την κατά προτεραιότητα εκδίκαση των υποθέσεων τους.

Είναι, λοιπόν, διπλό το χρέος της Νέας Δημοκρατίας. Αφενός να μην αφήσουμε εκτεθειμένους όσους συμπατριώτες μας είδαν το όνειρο της ιδιοκατοίκησης να μετατρέπεται σε «εφιάλτη» και αφετέρου να προστατεύσουμε όσους πραγματικά δοκιμάζονται σκληρά εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Εμείς δεν θέλουμε πολίτες «παγιδευμένους» στη φτώχεια. Για αυτό μιλάμε συνεχώς για την ανάγκη υπογραφής ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου πάνω στο οποίο θα χτιστεί η νέα Ελλάδα της κοινωνικής συνοχής.
Η υψηλή τέχνη του ψέματος ήταν και παραμένει το μόνο -πραγματικά- μεγάλο «ατού» του Αλέξη Τσίπρα. Για αυτό και από το εύηχο προεκλογικό του σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», φρόντισε ο ίδιος με την πολιτική του ώστε κανένα σπίτι να μην μείνει στα χέρια ιδιοκτήτη!