Άρθρο: "Ένας χρόνος της νέας διακυβέρνησης του τόπου"

Άρθρο: "Ένας χρόνος της νέας διακυβέρνησης του τόπου"

H συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί έναν σταθμό κατάλληλο αφενός για απολογισμό αφετέρου για παρουσίαση του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου για την επόμενη χρονιά. Το 2004 ήταν αναμφισβήτητα μια κρίσιμη και σημαντική χρονιά για την Ελλάδα κατά την οποία διοργανώθηκαν από τη χώρα μας οι πιο πετυχημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία, η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιήθηκε η διεύρυνση της Ε.Ε. και τέθηκαν οι βάσεις για τις απαιτούμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Και το 2005 θα είναι το έτος εφαρμογής αυτών των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, την υγεία, την παιδεία.
Στον πρώτο της χρόνο η κυβέρνηση υλοποίησε τόσα όσα δεν μπόρεσε να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών και παρά τα μεγάλα προβλήματα που κληρονόμησε. Κατάφερε παράλληλα να δώσει ένα νέο πολιτικό στίγμα και να εκπέμψει το πολιτικό μήνυμα της σύνθεσης και της συνεργασίας, της ενότητας, της κατάργησης των διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος και των ίσων ευκαιριών για όλους ανεξαρτήτως κομμάτων.

Βασική μας προτεραιότητα ήταν το νοικοκύρεμα του κράτους. Η αντιμετώπιση της σπατάλης, η αύξηση της αποτελεσματικότητας για μια δημόσια διοίκηση σύμμαχο και φίλο των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έλυσε το πρόβλημα των συμβασιούχων τους οποίους κατά χιλιάδες κρατούσε όμηρους το ΠΑΣΟΚ για πολιτικά οφέλη, προώθησε αποτελεσματικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, κατήργησε σειρά πιστοποιητικών, αναβάθμισε τα ΚΕΠ και όλα αυτά στο πλαίσιο της επανίδρυσης του κράτους.
Η επανίδρυση του κράτους συνδέεται και με την προτεραιότητα της κυβέρνησης για πάταξη των φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής και προάσπισης της διαφάνειας σε κάθε έκφανση του δημόσιου βίου. Ο νόμος του βασικού μετόχου, η κατάργηση του αμαρτωλού μαθηματικού τύπου, οι νέοι κανόνες στην ανάθεση δημοσίων έργων και στις προμήθειες θωρακίζουν την ποιότητα της Δημοκρατίας και παρά τις όποιες αντιδράσεις όσων επί χρόνια και με την ανοχή τους γιγάντωσαν αυτά τα γκρίζα φαινόμενα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει απαρέγκλιτα και δυναμικά την εκστρατεία της κατά των ποικιλώνυμων συμφερόντων που δηλητηρίαζαν το δημόσιο βίο.
Σε ότι αφορά τον τομέα της οικονομίας η κυβέρνηση επέλεξε να πει την αλήθεια, να κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες. Υλοποίησε την προεκλογική της δέσμευση και προχώρησε στη δημοσιονομική απογραφή η οποία απέδειξε πως επί χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση έκρυβε τα προβλήματα, ωραιοποιούσε την εικόνα υποθηκεύοντας παράλληλα το μέλλον των επόμενων γενιών. Η κυβέρνηση τόλμησε και προχωρά με σταθερά βήματα και με ήπια μέτρα στη δημοσιονομική προσαρμογή ώστε όχι μόνο να καλύψει τα κενά του χθες αλλά και να ανοίξει νέους δρόμους ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία. Στόχος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η προσέλκυση επενδύσεων, η εξωστρέφεια της οικονομίας, η τόνωση της περιφερειακής ανάπτυξης. Για την υλοποίηση αυτών των στόχων ήδη η κυβέρνηση ψήφισε και εφαρμόζει νέο φορολογικό και αναπτυξιακό νόμο, δημιούργησε νέο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης επιχειρήσεων, αύξησε σημαντικά την απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, προωθεί την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας, προωθεί νέο πλαίσιο για τα συγχρηματοδοτούμενα και αυτοχρηματοδοτούμενα μέτρα, προετοιμάζει με υπευθυνότητα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον νέα γενιά αποκρατικοποιήσεων-μετοχοποιήσεων. Και οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν ως κατεύθυνση τη μείωση της σπατάλης, την αύξηση της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας και όχι τη μετακίλυση βαρών στους πολίτες.
Η κυβέρνηση στον πρώτο της χρόνο τηρεί το συμβόλαιο τιμής με τους πολίτες. Προχωράει με όλους τους Έλληνες, για όλους τους Έλληνες. Είτε αυτό λέγεται επιστροφή των αναδρομικών του ΛΑΦΚΑ, είτε λύση του προβλήματος των πανωτοκίων, είτε μονιμοποίηση συμβασιούχων, είτε πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, είτε μέτρα για την καθημερινότητα, είτε προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, είτε συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και έτσι θα συνεχίσει, με το συμφέρον των πολιτών πάνω απ' όλα, ώστε έως το τέλος της τετραετίας να κάνει πράξη όλα όσα υποσχέθηκε και να αναμορφώσει τη χώρα.