Άρθρο: "Η «οικονομική απάτη» του ΠΑΣΟΚ"

Άρθρο: "Η «οικονομική απάτη» του ΠΑΣΟΚ"

Εφημερίδα: Θεσσαλονίκη

Η βασική φιλοσοφία της νέας διακυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας ειλικρινούς σχέσης με τους πολίτες. Η κυβέρνηση έλεγε και θα λέει πάντα την αλήθεια στον ελληνικό λαό με στόχο μια πραγματική κοινωνική συμμαχία για την επίλυση των προβλημάτων. Βασική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας ήταν η διενέργεια της δημοσιονομικής απογραφής. Την ανάγκη αυτή καθιστούσαν επιτακτική οι οικονομικές αλχημείες που επί χρόνια εφήρμοζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και που με φαλκιδευμένα στοιχεία δημιουργούσαν μια επίπλαστη εικόνα ευημερίας στους δείκτες και τις στατιστικές. Στοιχεία που την ίδια ώρα που παραπλανούσαν όλους τους πολίτες και την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς φυσικά να καταφέρουν να βελτιώσουν τους όρους και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων οι οποίοι έβλεπαν διαρκώς τα εισοδήματά τους να μειώνονται και την οικονομική κατάσταση τους να γίνεται ολοένα και χειρότερη.
Την ίδια ώρα λοιπόν που η οικονομία έβαινε τον κατήφορο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κομπορρημονούσαν για τις επιτυχίες τους αν και γνώριζαν πως δημιουργούσαν μαύρες τρύπες και κρυφά χρέη και μετέθεταν τα προβλήματα στο μέλλον, υποθηκεύοντας το αύριο της οικονομίας και των επόμενων γενεών.
Η Νέα Δημοκρατία πολλές φορές είχε καταγγείλει τα εν λόγω τρυκ και μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας προχώρησε στη δημοσιονομική απογραφή ως όφειλε προς τους πολίτες και ως επίτασσε το χρέος της προς τη χώρα. Και λίγους μήνες μετά αποκαλύφθηκε το μέγεθος μιας ουσιαστικά «οικονομικής απάτης» που είχε διαπράξει το ΠΑΣΟΚ. Το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα ήταν κατά πολύ υψηλότερο από αυτό που παρουσίαζαν οι κυβερνήσεις, η πραγματική κατάσταση της οικονομίας ήταν τελείως διαφορετική από αυτή που προσπαθούσε το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει μέσα από παραμορφωμένους καθρέφτες.
Η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά υπό νέα δεδομένα αλλά και ιστορικές ευθύνες. Η εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας στην οποία θα οδηγήσει το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που επεξεργάστηκε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απαιτεί όμως γενναία πολιτικά μέτρα. Μέτρα όμως που όπως επανειλημμένως έχει πει και ο πρωθυπουργός δεν θα μετακυλύουν τα προβλήματα και τα πολιτικά λάθη του χθες στους πολίτες. Για αυτό και η κυβέρνηση προχώρησε εδώ και 13 μήνες στην ήπια δημοσιονομική προσαρμογή με στόχο την κατά το δυνατόν ελάχιστη πρόσθετη επιβάρυνση των πολιτών. Για αυτό και πρώτο της μέλημα ήταν η δημιουργία ενός νέου οικονομικού περιβάλλοντος το οποίο θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα, θα προσελκύσει επενδύσεις και θα αναθερμάνει την επιχειρηματικότητα και τις ελληνικές εξαγωγές. Προχώρησε σε έναν νέο φορολογικό και αναπτυξιακό νόμο, απλούστευσε τις διαδικασίες δημιουργίας επιχειρήσεων, ξεκίνησε τη μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, έλαβε μέτρα περιορισμού της δημόσιας σπατάλης και ορθολογικής αξιοποίησης των χρημάτων του ελληνικού λαού. Όμως η δεινή κατάσταση της οικονομίας απαίτησε πρόσθετα μέτρα. Η κυβέρνηση δίχως να λογαριάσει το πολιτικό κόστος, αλλά μόνο το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας και των πολιτών, έλαβε μέτρα πάντα μέσα στο πλαίσιο του προσανατολισμού για την κατά το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση των πολιτών. Μέτρα ασφαλώς καθόλου ευχάριστα αλλά αναγκαία. Αναγκαία για την εξυγίανση της οικονομίας, την επίτευξη των νέων στόχων που ορίζει το πλαίσιο της Ε.Ε., μέτρα που και αυτά αποτελούν συνιστώσα μιας αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής. Και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα βάρη στους πολίτες ενώ κατά τη διάρκεια της τετραετίας η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη υλοποίηση του προγράμματός της επιτρέποντας σε όλους να δρέψουν τους καρπούς των προσπαθειών τους.