(Άρθρο): "Σκότωσαν τη μεσαία τάξη και τώρα ψάχνουν χρήματα για την κηδεία της"

Άρθρο Θ. Καράογλου στο περιοδικό «Polis Local», που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

«"Σκότωσαν" τη μεσαία τάξη και τώρα ψάχνουν χρήματα για την κηδεία της»

Αφού ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πρώτα «σκότωσαν» τη μεσαία τάξη μέσω της ακραίας υπερφολόγησης, τώρα προσπαθούν να συγκεντρώσουν χρήματα για την... κηδεία της!

Αυτή είναι με λίγα λόγια η οικονομική πολιτική που συνεχίζουν να εφαρμόζουν και το 2019, δεδομένου ότι η κυβέρνηση φορολογεί πιο γρήγορα από τη σκιά της, μετατρέποντας τους φτωχούς σε φτωχότερους.

Χωρίς καμία διάθεση υπερβολής την τελευταία τετραετία ζούμε ένα κοινωνικό και οικονομικό ολοκαύτωμα.

Στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:
-Σχεδόν ένας στους δυο Έλληνες (4,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι) χρωστά στην εφορία, με το 60% αυτών να οφείλουν ποσά έως 500 ευρώ,
-η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην αύξηση φόρων οι οποίοι το 2017 αντιστοιχούσαν στο 39,4% του ΑΕΠ,
-η άμεση φορολογία αφαιρεί από τις τσέπες των εργαζομένων το 55% του δηλωμένου εισοδήματος,
-τα ανεπίδεκτα προς είσπραξη χρέη ξεπερνούν τα 25,3 δισεκατομμύρια ευρώ,
-ενώ ένας τους τέσσερις εργαζόμενους αμείβεται με λιγότερο από 500 ευρώ, την ίδια ώρα που τον Οκτώβριο του 2018 το 54% των νέων προσλήψεων ήταν μερικής η εκ περιτροπής απασχόλησης.

Τα στοιχεία που μόλις παρέθεσα καθρεφτίζουν τους λόγους για τους οποίους η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας:
-υποχώρησε φέτος άλλες 4 θέσεις,
-οι κατασχέσεις (4,85 εκ) και οι πλειστηριασμοί (1,1 εκ. πολίτες) πολλαπλασιάστηκαν,
-το τραπεζικό σύστημα απώλεσε 25 δισεκατομμύρια ευρώ από καταθέσεις ιδιωτών
-και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων περικόπτεται κατά 550 εκατομμύρια ευρώ.

Καθίσταται λοιπόν απολύτως σαφές πως από τη οικονομική τους πολιτική απουσιάζουν παντελώς η ειλικρίνεια και η ανάπτυξη, ενώ περισσεύουν η υποκρισία και η υπερφορολόγηση, η οποία με τη σειρά της «σκοτώνει» το φόρο και αφήνει άδεια τα κρατικά ταμεία.

Απέναντι στην ασκούμενη πολιτική που οδηγεί στον οικονομικό «μαρασμό» νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εμείς στη ΝΔ μιλούμε ανοιχτά για μείωση της φορολογίας και δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία να ξανασταθούν στα πόδια τους σε όσους «έπεσαν» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Έχοντας ως προτεραιότητα τη βιώσιμη και δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το δικό μας κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι:
-ο συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα χαμηλά και μικρά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα μειωθεί στο 9% από 22% που είναι σήμερα,
-ο φόρος επιχειρήσεων θα μειωθεί στο 20% από 29% που είναι σήμερα, σε διάστημα δυο ετών,
-ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30% σε δυο χρόνια,
-ο ΦΠΑ θα μειωθεί κατά δυο μονάδες: ο ανώτατος συντελεστής θα οριστεί στο 22% από 24% που είναι σήμερα και ο κατώτατος στο 11% από 13%,
-ενώ, μεταξύ άλλων, θα καταργηθούν σταδιακά η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.

Ο λόγος είναι προφανής. Η μείωση των φόρων είναι βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας! Δεν νοείται να αντιμετωπίζεις εκατομμύρια Έλληνες ως μόνιμα φορολογικά «υποζύγια» για να καλύψεις τη δική σου ανικανότητα. Δεν επιτρέπεται να υποστηρίζεις ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα ανακάμψει και οι επενδύσεις θα αυξηθούν, ενώ η χώρα ζει υπό τον κλοιό ενός ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου. Δεν γίνεται να αξιοποιείς για επικοινωνιακούς λόγους το υπερπλεόνασμα όταν ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής ομολογεί δημόσια ότι τα χρήματα που θα διατεθούν προεκλογικά οφείλονται στην ακραία υπερφορολόγηση και την εσωτερική στάση πληρωμών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η ΝΔ καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2019 γιατί δεν συναινεί στην οικονομική αφαίμαξη ενός ολόκληρου λαού.

Διότι αυτό ακριβώς πράττει το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για την τρέχουσα χρονιά. Πολλαπλασιάζει τα φορολογικά βάρη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφαιρεί τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προσθέτει νέα άγχη στους φορολογούμενους και τέλος διαιρεί όνειρα και ελπίδες και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο.