Άρθρο "Στον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων"

Άρθρο "Στον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων"

Εφημερίδα: Αδέσμευτος Τύπος
(Δημ. Ρίζου)

Η Νέα Δημοκρατία στις 7 Μαρτίου 2004 έλαβε από την κοινωνία μια σαφή και ξεκάθαρη εντολή. Να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, να προχωρήσει αποφασιστικά με ρήξεις και τομές, για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών της χώρας και τη δημιουργία προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Να εφαρμόσει πολιτικές που θα βάλουν τέλος στα φαινόμενα διαφθοράς, γραφειοκρατίας και αναποτελεσματικότητας του κράτους, θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών και θα αποτελματώσουν την οικονομία. Πολιτικές όμως με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία, που θα έχουν ως μέτρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Ήδη και παρά τις αντιδράσεις του κατεστημένου συστήματος ΠΑΣΟΚ, των ολιγοπωλίων και των βολεμένων δυνάμεων της συντήρησης και της ήσσονος προσπάθειας η νέα διακυβέρνηση προχώρησε με τόλμη στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής της πολιτικής στο σύνολο της λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται πρωτοβουλίες της όπως η εθελούσια έξοδος στον ΟΤΕ, η ρύθμιση του ασφαλιστικού των τραπεζών, το νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την τόνωση του εμπορίου, ή ανακοίνωση της έναρξης ενός ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου για το ασφαλιστικό. Σήμερα προωθεί την μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική της τομή, τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, που είναι επιβεβλημένες και έχουν τη στήριξη της κοινωνίας. Αλλαγές με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων και την αποδοτικότερη λειτουργία τους, άρα και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Αλλαγές για την κοινωνική ισότητα ώστε να μην υπάρχουν εργαζόμενοι δύο κατηγοριών, αδικίες και ανισότητες.
Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα της χώρας που συσσωρεύτηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ η νέα διακυβέρνηση δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια. Στέκεται ενώπιόν τους με ευθύνη και αναλογιζόμενη το ιστορικό της χρέος απέναντι στις μελλοντικές γενιές επιλέγοντας να τα λύσει και όχι να τα μεταθέσει στο αύριο. Και αυτό το απαιτεί η κοινωνία και το συμφέρον της χώρας. Για αυτό και θα συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ταχύτητα σε διαρθρωτικές αλλαγές σε οικονομία, δημόσια διοίκηση, υγεία και παιδεία παρά τις αντιδράσεις των συντεχνιών και των πολιτικών δυνάμεων της συντήρησης. Θα προχωρήσει δίχως αιφνιδιασμούς και με κοινωνική συναίνεση. Και είναι βέβαιο πως θα πετύχει.