Άρθρο: "Νέος ιστορικός ρόλος για τη Θεσσαλονίκη"

Άρθρο: "Νέος ιστορικός ρόλος για τη Θεσσαλονίκη"

Άρθρο στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"


Σε μητροπολιτικό κέντρο οικονομίας, μεταφορών, παιδείας και πολιτισμού της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης αναδεικνύεται η περιοχή της Θεσσαλονίκης όπως αποτυπώνεται και στη Σύνοδο Κορυφής της «Διαβαλκανικής Συνεργασίας». Η Ελλάδα αξιοποιεί και αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα επ' ωφελεία, όμως όχι μόνο της ιδίας, αλλά και του συνόλου των χωρών των Βαλκανίων, με στόχο τη δημιουργία μιας βαλκανικής γειτονιάς σταθερότητας και συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας.
Η κομβική γεωστρατηγική θέση της χώρας μας, το γεγονός ότι είναι η μόνη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οικονομική και εμπορική της κυριαρχία, δημιουργούν συνθήκες που επιτρέπουν στην Ελλάδα να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή της περιοχής και το συνδετήριο κρίκο της με την Ενωμένη Ευρώπη. Παράλληλα η Ελλάδα έχει ως σημαντική παρακαταθήκη που αποτελεί και ένα ισχυρό εφαλτήριο στην προσπάθεια αυτή, την ιστορία, τον πολιτισμό και την παιδεία της που αποτελούν ταυτότητα και της νέας αναπτυξιακής προσπάθειας που υλοποιείται με το βλέμμα στραμμένο στα Βαλκάνια.
Πρωτεύουσα θέση και καταλυτικό ρόλο στην ισχυρή παρουσία της χώρας μας στην Ν.Α. Ευρώπη έχει η Θεσσαλονίκη. Εμπορικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι επί αιώνες του χώρου των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, καλείται να ηγηθεί του νέου ιστορικού κύκλου στον οποίο εισέρχεται η πολυτάραχη περιοχή. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προετοιμάζει μεθοδικά και συστηματικά τη Θεσσαλονίκη και το βορειοελλαδικό χώρο να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του καιρού στον ρόλο της, δημιουργώντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Η νέα διακυβέρνηση, εν αντιθέσει με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που αρκούνταν να χαρίζουν στη Θεσσαλονίκη μόνο βερμπαλιστικούς τίτλους και χαρακτηρισμούς, αποδεικνύει στην πράξη το ενδιαφέρον της. Τα έργα υποδομής όπως το μετρό, η υποθαλάσσια, το αεροδρόμιο και το λιμάνι αποτελματώθηκαν και προωθούνται τάχιστα. Εκτός από τις μεταφορές, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον τομέα της ενέργειας ειδικά με την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας και τη δημιουργία της Ενεργειακής Κοινότητας Ν.Α. Ευρώπης. Παράλληλα δημιουργούνται αναπτυξιακές δομές όπως το Διεθνές Πανεπιστήμιο και η ζώνη Καινοτομίας, ενώ έμφαση δίδεται στην κατεύθυνση της ποιότητας, της καινοτομίας και της τεχνογνωσίας.
Η Ελλάδα με αποφασιστικότητα και γνώση ανοίγει νέους ευρωπαϊκούς δρόμους για το σύνολο της Ν.Α. Ευρώπης ανάπτυξης, ειρήνης ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας.