Άρθρο: "Το μήνυμα των εκλογών για την αυτοδιοίκηση"

Άρθρο: "Το μήνυμα των εκλογών για την αυτοδιοίκηση"

Άρθρο στην εφημερίδα "Άνω - Κάτω"

Η ΝΔ έχει αποδείξει πως επιθυμεί μια διοικητκά αυτόνομη και οικονομικά αυτοδύναμη τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση


Πάγια αρχή της νέας διακυβέρνησης είναι ο σεβασμός των πολιτών και της κοινωνίας και επομένως και ο σεβασμός και η υποστήριξη της αυτοδιοίκησης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει εμπράκτως αποδείξει μέσα από τις παρεμβάσεις της, πως επιθυμεί μια διοικητικά αυτόνομη και οικονομικά αυτοδύναμη τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο και της προτεραιότητάς που δείχνει στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Το έχει αποδείξει με τις θεσμικές και οικονομικές της παρεμβάσεις, που μεταξύ άλλων αφορούν την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων πόρων που αναλογούσαν στους ΟΤΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση, τη ρύθμιση των χρεών και την απόδοση όλων των θεσμοθετημένων πόρων. Επίσης με την ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου των δήμων και των νομαρχιών ενόψει και του Δ' ΚΠΣ, τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και τη χάρτα δικαιωμάτων τους αλλά και με τον νέο κώδικα δήμων και κοινοτήτων. Κορωνίδα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης στο χώρο της αυτοδιοίκησης αποτελεί η ρύθμιση για την εκλογή δημάρχων και νομαρχών από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας ποσοστό 42%. Μια ρύθμιση η οποία έρχεται να αντιμετωπίσει μικροπολιτικές συνδιαλλαγές ‘'κάτω από το τραπέζι'', να ευνοήσει προγραμματικές συγκλίσεις και συνεργασίες, αλλά και να εκφράσει καλύτερα και αντιπροσωπευτικότερα τη βούληση της τοπικής κοινωνίας.
Από τα παραπάνω προκύπτει και το πώς βλέπει η Νέα Δημοκρατία τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου. Στις εκλογές αυτές οι πολίτες ψηφίζουν για δήμαρχο και νομάρχη, ψηφίζουν τον καλύτερο για τον τόπο τους και δεν υπερψηφίζουν ή καταψηφίζουν κυβερνήσεις. Για τη ΝΔ ο χαρακτήρας των εκλογών είναι καθαρά αυτοδιοικητικός και για το λόγο αυτό προτάσσει το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και όχι του κόμματος. Κάτι που αποδεικνύει και με τις επιλογές των υποψηφίων που θα στηρίξει, οι οποίες έγιναν όχι μόνο βάσει της πολιτικής τοποθέτησης, αλλά κυρίαρχα βάσει των ικανοτήτων και της προσωπικότητας, της επαγγελματικής και κοινωνικής καταξίωσης, του προγράμματος και της προσφοράς τους. Για τον λόγο αυτό σε αρκετούς δήμους τόλμησε και υποστηρίζει υποψήφιους και από άλλους πολιτικούς χώρους ή επέλεξε να μην παρέμβει καθόλου στη διαδικασία επιλέγοντας να μην ανακοινώσει υποστήριξη.
Αναμφίβολα βέβαια από κάθε εκλογική διαδικασία δεν λείπει ο πολιτικός χαρακτήρας και εξάγονται πολιτικά συμπεράσματα τα οποία μπορούν να βρουν αναγωγές και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό βέβαια αφορά τις νομαρχίες και τους μεγάλους δήμους όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Εκεί η ΝΔ επέλεξε να στηρίξει υποψηφίους καταξιωμένους, με έργο και βεβαιωμένη προσφορά στην πολιτική, την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές τους κοινωνίες. Υποψηφίους που όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις τυγχάνουν της αποδοχής της πλειοψηφίας των πολιτών κάτι που θα επιβεβαιωθεί και στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου.
Το πολιτικό στοιχείο των εκλογών όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επισκιάσει τον αυτοδιοικητικό τους χαρακτήρα. To μήνυμα αυτό αφορά κυρίαρχα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βλέπει την προεκλογική περίοδο ως ευκαιρία να πολώσει το πολιτικό κλίμα, να επιτεθεί κατά της κυβέρνησης, ώστε να κρύψει τα εσωτερικά του προβλήματα και την απουσία προτάσεων.
Η ΝΔ δεν θα τους ακολουθήσει, διότι έχει έργο, θέσεις και όραμα για την αυτοδιοίκηση και έχει στο πλευρό της την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.