Άρθρο: "Πράξη πολιτικής ευθύνης ο προϋπολογισμός"

Άρθρο: "Πράξη πολιτικής ευθύνης ο προϋπολογισμός"

Άρθρο στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής"


Μια από τις βασικές διαφορές μεταξύ μιας υπεύθυνης κυβέρνησης και μιας κυβέρνησης που ρέπει στον λαϊκισμό είναι οι προεκλογικού χαρακτήρα παροχές. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2007 που κατέθεσε στη Βουλή την προηγούμενη Δευτέρα και παρουσίασε προς δημόσια διαβούλευση αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως είναι μια κυβέρνηση που δεν σαγηνεύεται από τις σειρήνες του λαϊκισμού αλλά επιλέγει το δύσκολο δρόμο που τελικά όμως οδηγεί στο στόχο και την Ιθάκη.

Ο νέος προϋπολογισμός αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τα αποτελέσματα της σταθερής και συνεπούς οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η νέα διακυβέρνηση. Το αποτυπώνει στους δημοσιονομικούς δείκτες οι οποίοι δεν είναι απλώς αριθμοί αλλά -καταγράφοντας την σημερινή κατάσταση της οικονομίας που επιτέλους έχει βρει το δρόμο της εξυγίανσης- αποκτούν κοινωνική και ανθρώπινη διάσταση. Και αυτό διότι στον προϋπολογισμό του 2007 προβλέπεται η μετακύλιση των θετικών αποτελεσμάτων στον τομέα της οικονομίας στους πολίτες.
Προβλέπεται η αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 12000 ευρώ, η μείωση των φορολογικών συντελεστών με τον κεντρικό να μειώνεται σταδιακά την τριετία 2007-2009 από το 30 στο 25% και των ανώτατο του 40% να μειώνεται στο 35%. Η κυβέρνηση παραμένει συνεπής και στις δεσμεύσεις της για αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ στα 330 ευρώ έως το τέλος της πρώτης της τετραετίας και του επιδόματος του ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ. Επιπροσθέτως αυξάνεται το επίδομα ανεργίας ενώ προβλέπεται και η επιστροφή της 2ης και 3ης δόσης του ΛΑΦΚΑ.
Σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη προβλέπεται περαιτέρω μείωση του ελλείμματος που φέτος εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 2.6% του ΑΕΠ στο 2.4% αλλά και μείωση της ανεργίας στο 8.2%.
Τα στοιχεία αυτά οδηγούν εύκολα στο συμπέρασμα πως ο προϋπολογισμός του 2007 όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά συνάμα χαρακτηρίζεται και ως κοινωνικός, αναπτυξιακός και σταθερός. Είναι ένας προϋπολογισμός που δημιουργεί ασφάλεια για τους πολίτες, και ιδιαίτερα για όσους ανήκουν στα χαμηλά και μεσαία οικονομικά στρώματα, αλλά και για την πορεία της οικονομίας.
Και για αυτό είναι και ένας προϋπολογισμός ευθύνης. Διότι προχωρά με βήματα σταθερά και όχι λαϊκιστικά, δεν υποθηκεύει το μέλλον της οικονομίας και εν τέλει της χώρας και των πολιτών με παροχές οι οποίες μπορεί να προκαλούν οφέλη αλλά τελικά αυτά αποδεικνύονται πρόσκαιρα καθώς επιστρέφονται πίσω πολλαπλάσια. Η νέα διακυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο. Και αυτό είναι πράξη ευθύνης από μια υπεύθυνη κυβέρνηση.
Αυτό είναι υπεύθυνη πολιτική, πολιτική υπέρ των πολλών. Και η ΝΔ θα την εφαρμόσει προχωρώντας μακριά από τους δρόμους του λαϊκισμού που δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ αναζητεί για άλλη μια φορά.