(Άρθρο): "Όχι άλλα ψέματα και 'θα' στη ΔΕΘ κ. Τσίπρα"

Άρθρο Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 03 Σεπτεμβρίου 2018

«Όχι άλλα ψέματα και "θα" στη ΔΕΘ κ. Τσίπρα»

Στην 83η ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται τελευταία φορά ως πρωθυπουργός για να δώσει το ετήσιο ραντεβού του με το ψέμα. Είτε επειδή είναι παθολογικός ψεύτης, είτε μυθομανής, είτε επειδή του αρέσει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, θα προσπαθήσει να μας «πουλήσει» ένα λαμπερό αύριο επιχειρώντας να «θαμπώσει» το χθες και να μας κάνει να ξεχάσουμε το δύσκολο και ζοφερό σήμερα που βιώνουμε από τον Ιανουάριο του 2015.

Ωστόσο, επειδή ο πρωθυπουργός αρέσκεται στο να πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες και τα λόγια του είναι πλέον ισάξια του μηδενός, σύντομα θα καταλήξει υποσημείωση της ιστορίας. Όχι γιατί έκανε τα αντίθετα από όσα υποσχόταν προεκλογικά αλλά διότι τα έκανε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Εξαιτίας των καταστροφικών του επιλογών καμία επίλυση του χρέους δεν έχει επιτευχθεί, ούτε φυσικά βγήκαμε από κανένα μνημόνιο, παρά μονάχα συμβολικά και ημερολογιακά.

Η Ελλάδα θα γυρίσει πραγματικά σελίδα όταν δεν θα είναι υποχρεωμένη να δέχεται κάθε τρίμηνο την εποπτεία της τρόικα για να αξιολογεί τη δημοσιονομική της πορεία. Θα κάνει βήματα μπροστά όταν θα εξυπηρετεί το χρέος της χωρίς να διαλύει τις κοινωνικές τάξεις με δυσβάσταχτους φόρους. Θα βγούμε πραγματικά από την κρίση όταν η οικονομία θα παράγει πλούτο. Διότι μόνο η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα μπορεί να δημιουργήσει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Για αυτό καλώ τον Αλέξη Τσίπρα εάν ενδιαφέρεται για την υστεροφημία του, εάν αγωνιά πραγματικά για την πορεία της χώρας και αν αναλαμβάνει επί της ουσίας την πολιτική ευθύνη των επιλογών του, να μην αντιμετωπίσει τη φετινή ΔΕΘ ως... προεκλογικό μπαλκόνι από το οποίο θα αναφωνήσει «Ευκλείδη δώστα όλα». Αντίθετα τον προκαλώ να πει για πρώτη φορά την αλήθεια. Να ζητήσει συγγνώμη για το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και το «παράλληλο πρόγραμμα», στρέφοντας την προσοχή του στα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας που υπονομεύουν την ανάπτυξη.

Ξέρω πως η πρότασή μου προσκρούει στο ιστορικό γονιδίωμα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο στα χρόνια της κρίσης πάσχισε να μπολιάσει στην κοινωνία μας τη λογική του βολέματος και της ήσσονος προσπάθειας.

Εδώ όμως έγκειται και η δική μας ευθύνη ως κοινωνία.
Όσοι επιζητούν την αξιοκρατία δεν νοείται να συνταχθούν για ακόμη μια φορά πίσω από εκείνους οι οποίοι επί τρία χρόνια λαφυραγωγούν συνειδητά το κράτος.
Όσοι πασχίζουν για την αριστεία δεν δικαιολογείται να θεωρούν «προοδευτικό στοιχείο» την ισοπέδωση της παιδείας σε όλες τις βαθμίδες της.
Όσοι δηλώνουν υποστηρικτές του νηφάλιου λόγου δεν επιτρέπεται να παρασύρονται από τους οπαδούς της εμφυλιοπολεμικής και διχαστικής ρητορικής.
Όσοι ομνύουν στις αξίες του οικονομικού φιλελευθερισμού δεν πρέπει να σαγηνεύονται από τις παθογένειες του λαϊκισμού και του κρατισμού.
Όχι άλλα ψέματα και ψηφοθηρικά «θα» στη ΔΕΘ κ. Τσίπρα! Μόνο αλήθειες... Ακόμη και όσες είναι δυσάρεστες. Εκείνες που δεν «χαϊδεύουν αυτιά» αλλά αποτυπώνουν με ειλικρίνεια την εικόνα της πατρίδας και της οικονομίας μας χωρίς να ωραιοποιούν πράγματα και καταστάσεις.

Τι νόημα έχει να ψήφισες επώδυνα μέτρα για τη διετία 2019-2020 και να υπόσχεσαι χρήματα χωρίς αντίκρισμα, ενώ είσαι έτοιμος να εφαρμόσεις δυσβάσταχτη οικονομική πολιτική;

Τι νόημα έχει να επιβάρυνες οικονομία και φορολογούμενους με 86 έως 200 δισεκατομμύρια ευρώ και να υποστηρίζεις ότι «η κυβέρνηση βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια όταν οι άλλοι με τις πολιτικές τους την οδήγησαν στη χρεοκοπία»;

Τι νόημα έχει να παριστάνεις τον «μνημονιοσχίστη» όταν με την υπογραφή σου δεσμεύεις τη χώρα με αποφάσεις και υποχρεώσεις που απομακρύνουν την ανασυγκρότηση της οικονομίας;

Τι νόημα έχει να μιλάς για κοινωνική δικαιοσύνη όταν εφαρμόζεις μια επιδοματική πολιτική η οποία βασίζεται σε χρήματα φόρων που πληρώνουν οι συνεπείς φορολογούμενοι, τα οποία αφαιρούνται από την πραγματική οικονομία;

Σε τελική ανάλυση, τι νόημα έχει να τάζεις όταν το καλάθι των παροχών σου είναι «τρύπιο»;

Για αυτό επαναλαμβάνω ότι στη φετινή ΔΕΘ πρέπει να ακουστούν μονάχα αλήθειες, όπως διαχρονικά πράττει η ΝΔ ως κόμμα ευθύνης. Να κυριαρχήσει η φωνή της λογικής και όχι της ψηφοθηρίας. Αυτή θα είναι η πραγματική «Ιθάκη» μας για να μπορέσει επιτέλους η Ελλάδα να σταθεί πραγματικά στα πόδια της.