(Άρθρο): "Δεν είναι... καθαρή η έξοδος από τα μνημόνια"

Άρθρο Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «Τύπος της Θεσσαλονίκης», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

«Δεν είναι... καθαρή η έξοδος από τα μνημόνια»

Το κήρυγμα μίσους -με μορφή διαγγέλματος- του Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη δεν έγινε για να πανηγυρίσει την έξοδο της Ελλάδας από το 3ο αχρείαστο δικό του μνημόνιο, αλλά για να ανοίξει μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Προκλητικός, αμετανόητος, διχαστικός, πολωτικός και χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής για τις τεράστιες ευθύνες και τα λάθη του, τα οποία κόστισαν περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία, επιχείρησε για πολλοστή φορά να πουλήσει... φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τον εαυτό του ως σύγχρονο «Οδυσσέα» ο οποίος οδήγησε τους Έλληνες στην «οικονομική τους Ιθάκη». Βασίστηκε στη θεατρικότητα και επένδυσε πολιτικά στους συμβολισμούς, προσπαθώντας να μας πείσει ότι εδώ και λίγες ημέρες η ζωή μας θα γίνει αυτόματα καλύτερη. Μίλησε, επίσης, για μια «πατρίδα ισότητας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης». Μάταιος κόπος, ωστόσο, διότι δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να τον πιστεύει!

Του το εξήγησε το πλήθος που τον αποδοκίμασε έξω από το δημαρχείο Ιθάκης, γράφοντας του σε ένα πανό ότι «τις Ιθάκες δεν τις βρίσκεις, τις χτίζεις». Για να «χτίσεις», όμως, πρέπει να ξέρεις πώς να δημιουργείς. Και ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι είναι πολιτικός μηχανικός, γνωρίζει μονάχα να γκρεμίζει...

Ενώ στα τέλη του 2014 ολοκληρώναμε την απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή και η Ελλάδα έβγαινε οριστικά και αμετάκλητα από τα μνημόνια, το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του το 2015 «έσυρε» την ελληνική οικονομία στο χείλος του γκρεμού.

Αποτέλεσμα είναι σήμερα η σχέση χρέους-ΑΕΠ να είναι στο 180% και η χώρα να εισέρχεται σε ένα 4ο -άτυπο- μνημόνιο ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ με σκληρή εποπτεία, νέα μέτρα λιτότητας και βαριές δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060.

Εάν στα παραπάνω προσθέσετε τη μείωση του αφορολόγητου, τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθίσταται απόλυτα σαφές ότι η κατά Τσίπρα «έξοδος από τα μνημόνια» δεν είναι καθόλου «καθαρή». Έχει σκιές και αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα για το που βαδίζουμε ως χώρα.

Όσο δυνατά και αν χτυπά ο Πρωθυπουργός το ταμπούρλο της προπαγάνδας, η αδιαμφισβήτητη αλήθεια είναι ότι από τις 20 Αυγούστου η Ελλάδα μπήκε σε ένα ανεξερεύνητο τούνελ.

Ας αφήσει, λοιπόν, στην άκρη τα... πανηγύρια και ας επικεντρωθεί στο πως θα γυρίσει ο τροχός της ελληνικής οικονομίας, διότι ο δρόμος είναι πολύ μακρύς και δύσβατος έως ότου επιστρέψουμε στο σημείο που βρισκόμασταν στα τέλη του 2014.

Ευχή μου είναι η επόμενη τηλεοπτική παρουσία του πρωθυπουργού να αφορά την άμεση προκήρυξη εκλογών. Αυτό θα είναι το μόνο διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα που θα χαροποιήσει τους Έλληνες.