Άρθρο: "Συνταγματική Αναθεώρηση: το ΠΑΣΟΚ φυγοδικεί και πάλι"

Άρθρο: "Συνταγματική Αναθεώρηση: το ΠΑΣΟΚ φυγοδικεί και πάλι"

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Παρασκήνιο"


Οι πολίτες σήμερα απαιτούν να μπορούν οι πολιτικοί μέσα από τις πράξεις και τις προτάσεις τους να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των καιρών και να προετοιμάζουν το έδαφος για το μέλλον. Κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στο μέλλον, στις απαιτήσεις της κοινωνίας ή να προτάσσει αυτών το συμφέρον του. Αυτά τα στοιχεία πρέπει να διέπουν την πολιτική στάση ειδικά μπροστά στην κορυφαία πολιτική διαδικασία, που συνάμα αποτελεί και το επιστέγασμα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της κυβέρνησης, αυτό της Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Η Νέα Δημοκρατία ήδη από τον Δεκέμβριο του 2005 με υπευθυνότητα, ρεαλισμό και δίχως αιφνιδιασμούς πρότεινε την συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να τεθούν οι βάσεις και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών σε οικονομία, δημόσια υγεία και κυρίως στα θέματα της καθημερινότητας με έμφαση στην παιδεία και τις νέες γενιές.

Η πρόταση της κυβέρνησης κινείται σε άξονες όπως η Παιδεία, η προστασία του περιβάλλοντος, η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και η διαφάνεια στο δημόσιο βίο. Ποιος μπορεί να αρνείται την αναθεώρηση του άρθρου 16, που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ποιος μπορεί να αρνείται την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, τα μέτρα ενίσχυσης της ανεξαρτησίας και της διαφάνειας στον πολιτικό βίο, την ίδρυση δασολογίου.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, κατέθεσε εγκαίρως και ανοικτά την πρόθεσή της η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική προσκαλώντας, σε μια τέτοια κορυφαία διαδικασία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλη την κοινωνία σε διάλογο και να καταθέσουν προτάσεις. Και το έκανε με το βλέμμα στους θεσμούς και το μέλλον της χώρας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την άλλη δραπέτευσε από τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος για να δραπετεύσει από τα εσωκομματικά του προβλήματα. Επιλέγει να παίζει με τους θεσμούς και τη Δημοκρατία για να ρυθμίσει τις εσωκομματικές του ισορροπίες. Αποδείχθηκε στην πράξη, γιατί δεν μπορούν οι πολίτες να το εμπιστευθούν. Διότι πώς να εμπιστευθείς ένα κόμμα που αλλάζει την άποψή του για ένα τέτοιο κορυφαίο θεσμικό ζήτημα για εσωκομματικούς λόγους, πώς να εμπιστευθείς ένα κόμμα που άλλα λέει σήμερα και άλλα αύριο και αλλάζει ή διστάζει να πει ακόμα και αυτές τις ελάχιστες θέσεις που έχει για τις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Κανείς δεν έχει κανένα δικαίωμα, όμως, να καθυστερεί μια διαδικασία απαραίτητη την οποία επιτακτικά ζητούν οι πολίτες και το μέλλον της χώρας.
Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει τόσο τις μεταρρυθμίσεις όσο και τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος θέτοντας όλους προ των ευθυνών τους. Γιατί στο κάτω-κάτω, αυτό που είναι σημαντικότερο όλων, είναι όχι το πώς προσωρινά θα είμαστε αρεστοί στους πολίτες -αυτό άλλωστε είναι εύκολο, αρκεί κανείς να θυμηθεί τα χρόνια ανευθυνότητας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αλλά το πως θα είμαστε ουσιαστικά χρήσιμοι στους πολίτες και τον τόπο μας.