Άρθρο: "Υποστήριξη και εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία"

Άρθρο: "Υποστήριξη και εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία"

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Η Αξία"

To τραγικό συμβάν του περασμένου Σαββάτου στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, με την απόδραση ενός τοξικομανούς μέσα από περιπολικό και η τραγική εξέλιξή του με την δολοφονία ενός ανυποψίαστου οδηγού λεωφορείου του ΟΑΣΘ, δεν χωρεί καμία αμφιβολία πως οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος των αστυνομικών. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την αβλεψία και την αμέλεια των οργάνων της τάξης που είχαν συλλάβει για κλοπή τον τοξικομανή και τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα δίχως να έχουν λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας. Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί όμως οφείλουν να χρεωθούν, να λογοδοτήσουν και να πληρώσουν για την απόδραση και όχι για την αποτυχημένη προσπάθεια σύλληψης του δραπέτη που ακολούθησε και κατέληξε και στη δολοφονία. Αν υπάρχουν ευθύνες για τα όσα ακολούθησαν πρέπει να αναζητηθούν στα υψηλότερα κλιμάκια.

Αυτό βέβαια, τόσο τα αρχικά λάθη όσο και ενδεχομένως αυτά που ακολούθησαν σε επιχειρησιακό επίπεδο, δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να γενικεύονται και να χρησιμοποιούνται, ώστε να ισοπεδώνουν το έργο και την προσφορά της αστυνομίας. Ούτε να γίνονται αφορμή σε όσους θέλουν να της επιτεθούν τόσο ως σώμα ασφαλείας ακόμη όμως και την πολιτική της ηγεσία.
Μπορεί όμως να αποτελέσει άλλη μια αφορμή για να γίνει μια συζήτηση σε βάθος και να βρεθούν και υλοποιηθούν λύσεις για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρατηρούνται σήμερα στην Ελληνική Αστυνομία για τα οποία βέβαια ουδεμία ευθύνη φέρουν οι αστυνομικοί οι οποίοι αμείβονται με χαμηλούς μισθούς και εργάζονται δίχως την κατάλληλη εκπαίδευση και τον εξοπλισμό.
Η Ελληνική Αστυνομία πρέπει κατ' αρχάς, δεδομένης και της έλλειψης στελέχωσης, να αποσυνδεθεί από τα παράπλευρα καθήκοντα τα οποία της έχουν επιφορτίσει, τόσο τα διοικητικά όσο και τα επιχειρησιακά ,τα οποία όμως δεν σχετίζονται με την τήρηση της τάξης και την ασφάλεια. Έτσι θα εστιάσει στο βασικό της αντικείμενο και την πρόληψη.
Απαιτείται κατάλληλη εκπαίδευση και διαρκής επιμόρφωση και ενημέρωση, όπως επίσης και προμήθεια του απαιτούμενο εξοπλισμού τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και σε ατομικό επίπεδο. Είναι απαράδεκτο οι αστυνομικοί που καλούνται να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα και αδίστακτους εισαγόμενους και εγχώριους κακοποιούς, να μην έχουν τα στοιχειώδη, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα ή σύγχρονα όπλα. Απαιτείται επίσης και σταθερή διατήρηση της φυσικής κατάστασης των αστυνομικών που μετέχουν στις επιχειρήσεις. Όλα αυτά όμως με τη σειρά τους απαιτούν την στελέχωση του σώματος και την οικονομική στήριξη.
Πάνω από όλα όμως απαιτείται υποστήριξη και εμπιστοσύνη από την κοινωνία στην αστυνομία και τον αστυνομικό. Λάθη και παραλείψεις μπορεί να συμβαίνουν αλλά είναι το ειδικό και όχι ο κανόνας. Ο κανόνας θέλει τον αστυνομικό, δίχως μάλιστα να έχει πολλά από αυτά που θα έπρεπε, να αγωνίζεται καθημερινά στο δρόμο και να συμβάλει στην κοινωνική ευταξία. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται από κανέναν ως άλλοθι για δικές του παραλείψεις ή για την άσκηση μικροπολιτικής.