Άρθρο: "Το σύστημα δεν είναι σε κρίση"

Άρθρο: "Το σύστημα δεν είναι σε κρίση"

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος της Κυριακής»

Δημοσιεύματα, αναλύσεις και ερμηνείες δημοσκοπήσεων οδηγούν στο συμπέρασμα πως το τελευταίο διάστημα το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε ένα στάδιο μετεξέλιξης. «Πολιτική κρίση», «έλλειψη εμπιστοσύνης», «τέλος δικομματισμού», «κομματικές συνεργασίες», «σκάνδαλα και εσωκομματικές διαφωνίες» είναι μερικές από τις πρωτοσέλιδες αναφορές του τύπου αλλά και τις εκφράσεις που ακούγονται σε πολιτικές και ιδιωτικές συζητήσεις.

Έχει ενδιαφέρον να προσεγγίσουμε τα πολιτικά δεδομένα σε βάθος και υπό το πρίσμα μακροπρόθεσμης ανάλυσης. Κατ' αρχάς ούτε το πολιτικό σύστημα, ούτε ο δικομματισμός βρίσκεται σε κρίση. Σε κρίση, ένεκα εσωτερικών διαφωνιών και έλλειψης πολιτικών θέσεων, βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν μπορεί όχι μόνο να πείσει τους πολίτες πως διαθέτει κυβερνητική πρόταση, πολλώ δε μάλλον αξιόπιστη, αλλά ούτε να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους του. Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να κάνει εξαγωγή της κρίσης του και στη ΝΔ, η οποία ωστόσο παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη του τόπου. Παρά τη φυσιολογική δημοσκοπική φθορά που έχει, εξαιτίας των πέντε χρόνων διακυβέρνησης, της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αλλά και των δύσκολων μα αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που προώθησε, η ΝΔ διατηρεί σταθερά την πρώτη θέση και μάλιστα με ικανό πολιτικό προβάδισμα από το δεύτερο κόμμα. Επίσης ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ο πολιτικός που οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο για τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ παράλληλα ο Κώστας Καραμανλής διατηρεί την πρώτη θέση και στη δημοτικότητα.
Το δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ενωμένη -πέρα από επί μέρους διαφωνίες και διαφοροποιήσεις που είναι φυσιολογικές και ανεκτές σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη όσο δεν αφορούν το ιδεολογικό πλαίσιο και τις κεντρικές πολιτικές επιλογές- την αυτόνομη πορεία για την αυτοδυναμία.
Όσο και αν αυτή δεν φαίνεται να εξασφαλίζεται βάσει των ευρημάτων των ερευνών κοινής γνώμης, η πορεία έως τις εκλογές είναι ακόμη μακρά και έως τότε, αφενός θα διορθωθούν φυσιολογικές αδυναμίες, αφετέρου θα αποδώσει το πλέγμα των μέτρων και των πολιτών που σταθερά οικοδομεί η κυβέρνηση με αιχμή τις κοινωνικές και οικονομικές παρεμβάσεις τις οποίες θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης και θα στοχεύει στην αρωγή των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων. Ενώπιον της κάλπης οι πολίτες με τη ψήφο τους έχουν να απαντήσουν στο εκλογικό δίλημμα και το πολιτικό διακύβευμα: ποιος ηγέτης και ποιο κόμμα μπορούν να κυβερνήσουν σταθερά και καλύτερα τη χώρα. Για αυτό και θα επιλέξουν και πάλι ΝΔ και Καραμανλή για μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση.