Άρθρο: "Νέα Εποχή στη Θεσσαλονίκη"

Άρθρο: "Νέα Εποχή στη Θεσσαλονίκη"

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος" (Δ. Ρίζου)


Το πολιτικό, οικονομικό και τοπικό πλαίσιο που διαμορφώνεται πριν την 73η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι σημαντικά διαφοροποιημένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Τον τόνο δίνουν τα μέτρα στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων που αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της Έκθεσης ο πρωθυπουργός που θα στηρίξουν τα ελληνικά νοικοκυριά που πλήττονται περισσότερο από τη διεθνή οικονομική κρίση.

Το άνοιγμα της αυλαίας της 73ης ΔΕΘ θα αποκαλύψει μια εντελώς διαφορετική εικόνα για τη Θεσσαλονίκη, η οποία έχει μετατραπεί σε εργοτάξια κερδίζοντας το χαμένο έδαφος σε ό,τι αφορά τις βασικές μεγάλες υποδομές, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για το μέλλον και την άσκηση πρωταγωνιστικού ρόλου στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης με τη δημιουργία νέων δομών ανάπτυξης.
Η περίοδος των κενών περιεχομένων υποσχέσεων έχει περάσει ανεπιστρεπτί με την κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία δεν παρουσιάζει δεσμεύσεις, σχέδια και προτάσεις, αλλά απτό έργο. Η "ατζέντα του ‘80" επιτέλους υλοποιείται και η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη ετοιμάζει τη Θεσσαλονίκη, που με ορίζοντα το 2012 θα απολαμβάνει τα έργα υποδομής που δικαιούται και για χρόνια διεκδικούσε, για την νέα εποχή στην οποία θα διαδραματίσει με όπλο την έρευνα, τις μεταφορές, την παιδεία και την καινοτομία ουσιαστικό πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ν.Α. Ευρώπη.
Το Μετρό προχωράει με εντατικούς ρυθμούς έχοντας αναπτύξει εργοτάξια και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσουν το έργο τους και οι δύο μετροπόντικες και το υπόγειο σκάψιμο, ενώ παράλληλα μελετούνται οι επεκτάσεις προς Σταυρούπολη και Καλαμαριά με διασφαλισμένες από το Δ' ΚΠΣ πιστώσεις κατασκευής. Σημαντικό είναι επίσης πως παράλληλα το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί και την κατασκευή 5 χώρων στάθμευσης (2 στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, 2 στο Α.Π.Θ. και 1 στη Νέα Ελβετία) για την κάλυψη των αναγκών του Μετρό. Η Εγνατία Οδός ολοκληρώνεται και ως το τέλος του 2008 θα έχει ολοκληρωθεί όλος ο κεντρικός άξονας, στην ΠΑΘΕ επιτέλους ξεκίνησε η κατασκευή του δυσκολότερου τμήματος των Τεμπών, στο αεροδρόμιο με ταχείς ρυθμούς ολοκληρώνεται η επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεων 10-28 που θα το καταστήσει πραγματικά κόμβο αεροπορικών μεταφορών, ενώ και το λιμάνι βαδίζει σε νέους αναπτυξιακούς δρόμους με τη συμφωνία για την αξιοποίηση-ανάπτυξη του ΣΕΜΠΟ. Στην δε υποθαλάσσια αρτηρία παρά τα προβλήματα από την αρχαιολογική υπηρεσία και τις προσφυγές που επέφεραν καθυστερήσεις και τροποποιήσεις στον τρόπο κατασκευής, για την κυβέρνηση παραμένει πρώτη προτεραιότητα.
Οι υποδομές αυτές, μαζί με νέες που μπαίνουν στην ατζέντα, όπως η εξωτερική περιφερειακή, και τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα προς βορρά, αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις πάνω στις οποίες θα αναπτυχθούν οι νέες αναπτυξιακές δομές της Θεσσαλονίκης με αιχμή τη Ζώνη Καινοτομίας Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Η 73η ΔΕΘ σηματοδοτεί την νέα εποχή για τη Θεσσαλονίκη, την εποχή της ανάπτυξης, των έργων, την εποχή όπου η Θεσσαλονίκη θα είναι στην πράξη και όχι στα λόγια πρωταγωνίστρια.