(Άρθρο): "Τα μεγάλα λόγια αντικατέστησαν τα μεγάλα έργα"

Άρθρο Θ. Καράογλου στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής" που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 01 Απριλίου 2018

«Τα μεγάλα λόγια αντικατέστησαν τα μεγάλα έργα»

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο η Θεσσαλονίκη διαλύεται! Το βλέπεις παντού, το νιώθεις, το καταλαβαίνεις... Γύρω μας βλέπουμε πρόσωπα σκυθρωπά και προβληματισμένα εξαιτίας της ανεργίας, της αποβιομηχάνισης και ενός περιβάλλοντος επιβαρυμένου από την οικονομική κρίση.

Και όμως, σε αυτήν την ταλαιπωρημένη πόλη, ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε για να... ξεπουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες σε ένα υποτιθέμενο «αναπτυξιακό συνέδριο» για την Κεντρική Μακεδονία, το οποίο κανένας δεν κατάλαβε γιατί διοργανώθηκε.

Οι θεσμικοί παράγοντες παραβρέθηκαν περισσότερο από υποχρέωση, οι παραγωγικοί φορείς του γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη, οι αίθουσες ήταν άδειες και ο πρωθυπουργός μίλησε για ανάπτυξη χωρίς να πει τίποτα για αυτήν...

Αρκέστηκε σε κούφια λόγια, μόνο και μόνο για να βγει κερδισμένος σε επίπεδο εντυπώσεων. Μα ούτε και αυτό το κατάφερε, καθώς το σκηνικό που στήθηκε ήταν αρκετά... σουρεαλιστικό!

Οι υπουργοί του έδειχναν μακέτες επειδή δεν είχαν έργα και ο ίδιος μας ανακοίνωσε ότι οι πρώτοι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης θα ανοίξουν λίγες εβδομάδες μετά το Πάσχα, ώστε οι Θεσσαλονικείς να μπορούν να τους.... επισκέπτονται!

Σε μια πόλη, δηλαδή, η οποία δεν έχει νερό εδώ και τέσσερις ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας προσκαλεί τους Θεσσαλονικείς να επισκέπτονται τους υπό κατασκευή σταθμούς του Μετρό και να... φαντάζονται τους συρμούς να περνούν!

Ειλικρινά δεν ξέρω αν πρόκειται για απύθμενο πολιτικό θράσος ή για την επιτομή του λαϊκισμού από έναν πρωθυπουργό ο οποίος στερείται σοβαρότητας, υπευθυνότητας, αναπτυξιακού πλάνου και ρεαλιστικών λύσεων για τα προβλήματα της χώρας.

Ακόμα και οι δυο επενδυτικές κινήσεις που ολοκλήρωσε στα τρία χρόνια που κυβερνά, όπως η παραχώρηση του αεροδρομίου «Μακεδονία» στη Fraport, την οποία πολέμησε ως αντιπολίτευση, όσο και εκείνη της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ, την οποία κατήγγειλε λυσσαλέα τα προηγούμενα χρόνια, έχουν τη σφραγίδα της Νέας Δημοκρατίας και των Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά.

Πέραν αυτών, η πόλη είναι αναπτυξιακά και οικονομικά «αφυδατωμένη».

Για παράδειγμα ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπε κουβέντα για την κατασκευή του τερματικού σταθμού του Μετρό στη Σίνδο, μέσω του οποίου θα εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι στη βιομηχανική περιοχή και οι φοιτητές που σπουδάζουν στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ.

Δεν έκανε καμία αναφορά για το πώς θα συνδέσει το πνευματικό κεφάλαιο που παράγουν τα δυο πανεπιστήμια (ΑΠΘ και Μακεδονίας), το Α-ΤΕΙΘ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, η ΒΙΠΕ Σίνδου και το Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας (Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.), με την τοπική επιχειρηματικότητα για την ανάπτυξη πολύτιμων συνεργασιών.

Όπως δεν αναφέρθηκε καθόλου στο πως μπορεί να αξιοποιηθεί το θαλάσσιο μέτωπο των 54 χιλιομέτρων που ξεκινά από το Καλοχώρι και καταλήγει στο Δήμο Θερμαϊκού. Βλέπετε, στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα μεγάλα έργα αντικαταστάθηκαν από μεγάλα λόγια. Και αυτές είναι ορισμένες από τις κινήσεις στις οποίες θα μπορούσε να προβεί προκειμένου να δώσει άλλον... αέρα στη Θεσσαλονίκη.

Μάλλον ο πρωθυπουργός δεν έχει αντιληφθεί ότι κανένα συνέδριο και καμία κυβερνητική φιέστα δεν λύνουν προβλήματα. Όπως δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι οι Θεσσαλονικείς δεν αρκούμαστε σε θολές υποσχέσεις και λόγια του αέρα. Θα το συνειδητοποιήσει μια και καλή τη βραδιά των εκλογών, όποτε και αν γίνουν!