(Άρθρο): "Όταν στερείσαι πράξεων αρχίζουν τα συνέδρια"

Άρθρο Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «Karfitsa» που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

«Όταν στερείσαι πράξεων αρχίζουν τα συνέδρια»

Το αναπτυξιακό συνέδριο για την Κεντρική Μακεδονία, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 26-28 Μαρτίου 2018, ήταν η έμπρακτη απόδειξη πως όταν μια κυβέρνηση στερείται πράξεων, αρχίζει τα συνέδρια!

Χρησιμοποιώντας έναν ωραίο και πομπώδη τίτλο, ο Αλέξης Τσίπρας έστησε μια πανηγυρική φιέστα με έντονο προεκλογικό άρωμα. Μόνο που όταν ο ίδιος και οι υπουργοί του επέστρεψαν στην Αθήνα και τα φώτα από τις κάμερες έσβησαν, έμειναν πίσω γενικόλογες αναφορές και αόριστα «θα» που επιβεβαιώνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν διαθέτει κανένα αναπτυξιακό σχεδιασμό για την ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας.

Με λίγα λόγια το αναπτυξιακό συνέδριο ήταν μια κακοπαιγμένη παράσταση, μέσω της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να μας πείσει ότι ζούμε σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Λες και οι Θεσσαλονικείς δεν έχουμε το νου και τη γνώση να αντιληφθούμε ότι ο πρωθυπουργός μας αντιμετώπισε για πολλοστή φορά ως... ιθαγενείς στους οποίους κούνησε πολύχρωμα καθρεφτάκια προκειμένου να τους... θαμπώσει με τη λάμψη τους.

Ωστόσο, μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πλέον ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε...

Η πόλη είναι «αφυδατωμένη» οικονομικά και αναπτυξιακά, ενώ οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, όπως και τα σημαντικά έργα υποδομών, φέρουν τη σφραγίδα των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, άσχετα αν εκείνοι που σήμερα τα εγκαινιάζουν είναι οι ίδιοι που πριν μερικά χρόνια τα πολεμούσαν λυσσαλέα με όλες τους τις δυνάμεις.

Βλέπετε, στη Θεσσαλονίκη όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας...

Ανεξαρτήτως αυτού, το πιο σημαντικό στοιχείο που έλειπε κατά τη γνώμη μου από το «αναπτυξιακό συνέδριο» ήταν οι πράξεις. Γιατί, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, κανένα συνέδριο από μόνο του δεν λύνει προβλήματα, ούτε φυσικά δρομολογεί την ανάπτυξη.

Δράσεις και σχέδιο απαιτούνται, τα οποία στερείται η παρούσα κυβέρνηση, δεδομένου ότι οι λέξεις ΣΥΡΙΖΑ και ανάπτυξη δεν τέμνονται πουθενά! Θα πρόσθετα και τη λέξη «αξιοπιστία», μα φοβάμαι ότι σε αυτήν την περίπτωση θα καταχραστώ τη φιλοξενία της εφημερίδας και θα ξεπεράσω κατά χιλιάδες τις λέξεις που πρέπει να είναι το συγκεκριμένο κείμενο.

Συνοψίζοντας, το μόνο που μας δίδαξε η παρουσία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη είναι πως οι πολλές συσκέψεις υπονομεύουν τις δράσεις. Και μιας στην κυβέρνηση στερούνται αναπτυξιακού πλάνου αποφάσισαν να προσφέρουν στην κοινή γνώμη ανούσια «επικοινωνία». Οι σχεδόν άδειες αίθουσες του ξενοδοχείου που φιλοξένησε τις κυβερνητικές φιέστες είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν μπορούν να τους προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό.