(Άρθρο): "Κανένα συνέδριο δεν φέρνει την ανάπτυξη"

Άρθρο Θ. Καράογλου στο «Politesoraiokastrou.gr» που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

«Κανένα συνέδριο δεν φέρνει την ανάπτυξη»

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, οφείλουμε άπαντες να κατανοήσουμε ότι κανένα συνέδριο δεν φέρνει την ανάπτυξη, ούτε φυσικά λύνει τα προβλήματα της κοινωνίας.

Για αυτό και η κυβερνητική φιέστα του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το αναπτυξιακό συνέδριο για την Κεντρική Μακεδονία, είχε έντονο προεκλογικό άρωμα, αλλά και... χαρακτήρα. Το μαρτύρησαν τόσο το σύνθημα: «Το δικό μας μέλλον στα δικά μας χέρια», που έγραφε το πόντιουμ από το οποίο εκφώνησε την ομιλία του, όσο και η αποστροφή του λόγου του όπου τόνισε πως «η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω».

Συνολικά από τις 7.270 λέξεις που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός για να περιγράψει τα όσα θέλει να αλλάξει στη Βόρεια Ελλάδα, ήταν πασιφανές ότι απουσίαζαν οι πράξεις και περίσσευαν τα «θα».

Δικαιωματικά, λοιπόν, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου 2018 στη Θεσσαλονίκη στήθηκε μια κακοπαιγμένη κυβερνητική παράσταση.

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι υπουργοί του, προσπάθησαν να πείσουν την τοπική κοινωνία ότι ζούμε σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Λες και οι Θεσσαλονικείς δεν βιώνουμε τη θλιβερή πραγματικότητα ή δεν έχουμε τη γνώση να αντιληφθούμε ότι ο πρωθυπουργός επιχείρησε να μας πουλήσει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Προσωπικά θα ήθελα να ακούσω τις σκέψεις του Αλέξη Τσίπρα για την κατασκευή του τερματικού σταθμού του Μετρό στη Σίνδο, μέσω του οποίου θα εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι στη βιομηχανική περιοχή και οι φοιτητές που σπουδάζουν στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ. Δεν είπε ωστόσο κουβέντα...

Δεν άκουσα επίσης τίποτα για το πώς θα συνδέσει το πνευματικό κεφάλαιο που παράγουν τα δυο πανεπιστήμια (ΑΠΘ και Μακεδονίας), το Α-ΤΕΙΘ, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, η ΒΙΠΕ Σίνδου και το Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας (Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.), με την τοπική επιχειρηματικότητα για την ανάπτυξη πολύτιμων συνεργασιών. Δεν αφιέρωσε ούτε γραμμή στην ομιλία του...

Όπως δεν αναφέρθηκε καθόλου στο πως μπορεί να αξιοποιηθεί το θαλάσσιο μέτωπο των 54 χιλιομέτρων που ξεκινά από το Καλοχώρι και καταλήγει στο Δήμο Θερμαϊκού. Ψιλά γράμματα θα μου πείτε...

Όμως η αλήθεια είναι πως χωρίς δράσεις και σχέδιο ούτε η ανάπτυξη θα επιτευχθεί, ούτε η οικονομία μας θα πάρει μπροστά.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι ΣΥΡΙΖΑ και ανάπτυξη είναι δυο λέξεις οι οποίες δεν τέμνονται πουθενά, η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που να λέει λίγα και να κάνει πολλά και όχι μια που να λέει πολλά και να μην κάνει τίποτα.

Πράξεις έχει ανάγκη η Ελλάδα και όχι αναπτυξιακά συνέδρια. Ιδίως σαν και αυτά που στήνει το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μικροπολιτικά οφέλη του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του.