Άρθρο: " Υλοποιείται «Εθνικό Σχέδιο» για την αντιμετώπιση της κρίσης"

Άρθρο: " Υλοποιείται «Εθνικό Σχέδιο» για την αντιμετώπιση της κρίσης"

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στο Οικονομικό Περιοδικό Ε7

Ακόμη και όσοι δεν βιώνουν τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, είναι σε θέση να γνωρίζουμε πως βιώνουμε μια πρωτοφανή για τις τελευταίες δεκαετίες κατάσταση, η οποία έχει επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και της οποίας δεν είμαστε σε θέση ακόμη να γνωρίζουμε ούτε το πραγματικό της βάθος, ούτε την πραγματική της διάρκεια. Δεν είναι τυχαίο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και διεθνείς οικονομικοί και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, αναθεωρούν διαρκώς προς το δυσμενέστερο τις προβλέψεις τους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, τουλάχιστον το τρέχον έτος. Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όλες, πλην μιας, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν μείωση του ΑΕΠ, τα συνολικά ελλείμματα σχεδόν τριπλασιάζονται, ενώ οι νέοι άνεργοι υπολογίζεται πως θα ξεπεράσουν τα 8.5 εκατομμύρια μέσα στο 2009.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, μιας διεθνούς οικονομικής ύφεσης που έχει να επαναληφθεί από το μεγάλο "κραχ" του 1929, είναι αναπόφευκτο πως επηρεάζεται και η οικονομίας της Ελλάδας, με επιπτώσεις ήδη αισθητές, αλλά σε κάθε περίπτωση μικρότερες από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Σε καμία περίπτωση βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη ή επαναπαύεται. Αντιθέτως, είναι από τα πρώτα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που ενεργοποιήθηκε, ανέλαβε δράσεις και υλοποίησε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας όσων πλήττονται, αλλά και στήριξης της οικονομίας, με στόχο, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των δομικών μεταρρυθμίσεων, η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία και η Ελλάδα να εξέλθει ακόμη πιο δυνατή από αυτήν την περιπέτεια. Η ελληνική οικονομία άλλωστε ακολούθησε την τελευταία πενταετία μια τροχιά ανάπτυξης, αλλά πρωτίστως ασφάλειας, με την εφαρμογή μιας πολιτικής η οποία είχε απτά και ορατά αποτελέσματα και σε επίπεδο δεικτών αλλά και σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας και ενίσχυσης εισοδήματος. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που μείωσε το έλλειμμα από το 7,9% που παρέλαβε  το 2004, πραγματικά κάτω από το 3% και έβγαλε τη χώρα από τη δημοσιονομική επιτήρηση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που μείωσε την ανεργία από το 11.3% που την παρέλαβε και περιόρισε τον αριθμό των ανέργων κατά 100.000, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που διατήρησε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και θετικό πρόσημο ακόμη και το 2008, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αύξησε τα επιδόματα ΕΚΑΣ και ανεργίας, τη σύνταξη του ΟΓΑ, μείωσε το χρέος και έλλειμμα, κατήργησε το ΛΑΦΚΑ, έδωσε το επίδομα θέρμανσης, ενεργοποίησε το ταμείο κοινωνικής συνοχής κ.ά.

Με την ίδια φιλοσοφία στην οικονομική της πολιτική και με γνώμονα και τη διατήρηση της ανάπτυξης και της ρευστότητας της αγοράς και τη στήριξη των ασθενέστερων, η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που εγγυήθηκαν τις τραπεζικές καταθέσεις σε ύψος ως και 100.000 ευρώ, καθώς και από τις πρώτες χώρες που έλαβαν την έγκριση της Ε.Ε. για το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που κατέθεσαν. Υλοποιεί πολιτική στήριξης της πραγματικής οικονομίας με στοχευμένες παρεμβάσεις και προς τις επιχειρήσεις και προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στήριξης των ασθενέστερων, περιορισμού της σπατάλης και αύξησης των εσόδων του δημοσίου. Υλοποίησε το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο δεν αφορά βεβαίως ενίσχυση των ίδιων των τραπεζών, αλλά την αξιοποίησή τους ως εργαλείων. Ενεργοποίησε δύο προγράμματα μέσω του ΤΕΜΠΜΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παρεμβαίνει σε συνεργασία με ΟΑΕΔ, δήμους και ιδιώτες για τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στο 2009. Εφάρμοσε μέτρα για την στήριξη της αγοράς ακινήτων και αυτοκινήτων με θετικά αποτελέσματα και αξιοποίησε πλήρως το σύνολο των πόρων από το Γ΄ ΚΠΣ και προετοιμάζεται για το ΕΣΠΑ. Παράλληλα ενίσχυσε τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους του δημοσίου με έκτακτο επίδομα -το οποίο συνολικά είναι μεγαλύτερο από μια μέση αύξηση-, ενώ η έκτακτη εισφορά που επέβαλε, δεν άγγιξε παρά μόνο όσους έχουν υψηλά εισοδήματα.

Αυτή είναι η δύναμη της αλήθειας. Των γεγονότων. Και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από όσους μέχρι πρότινος δεν έβλεπαν μπροστά τους τη διεθνή κρίση, ή τώρα την αξιοποιούν για μικροπολιτική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο που αποδίδει. Απαιτείτε όμως από όλους κοινωνική συνείδηση και συναίσθηση των αυξημένων ευθυνών τους σε μια τόσο κρίσιμη κοινωνικοοικονομική συγκυρία.