Άρθρο: «Εικονική πραγματικότητα ο προϋπολογισμός του 2011»

Άρθρο: «Εικονική πραγματικότητα ο προϋπολογισμός του 2011»

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στη εφημερίδα «Η Χώρα της Κυριακής»

 

Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ένα από τα κρισιμότερα νομοθετήματα που καλείται να ψηφίσει στη μεταπολίτευση το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η επιτυχής ή όχι υλοποίηση του, αποτελεί πρόκριμα για τη χώρα μας για  να   μπορέσει να ελπίζει σε καλύτερες μέρες και να αποφύγει δυσάρεστες εξελίξεις με απροσδιόριστες αρνητικές συνέπειες.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να προσέξει να βασιστεί στα πραγματικά δεδομένα στους υπολογισμούς της, να έχει ρεαλιστικούς και υπολογίσιμους στόχους, να υπολογίσει σοβαρά την κοινωνική συνοχή που θα πρέπει να ενισχυθεί σε περίοδο οικονομικής στενότητας και να δώσει αξία και βαρύτητα στον παράγοντα άνθρωπο.

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού  σύμφωνα με τα δεδομένα, όπως παρουσιάζονται μέχρι σήμερα, αναμένεται να ξεφύγει κατά περίπου 2 δις ευρώ από όσο υπολογιζόταν και να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 9,5%, συνυπολογίζοντας την τελευταία αναθεώρηση.

Ο ρυθμός αύξησης των εσόδων είναι πολύ μικρότερος  από αυτόν που υπολογιζόταν αρχικά, κάτι που  εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει την Κυβέρνηση, καθώς  όσο αυξάνεται η φορολογία τόσο μειώνονται τα έσοδα,  μια που η οικονομία εισέρχεται σε βαθύτερη ύφεση.

Το  συνολικό δημόσιο χρέος  αναμένεται να αυξηθεί περίπου άλλα 60 δις ευρώ  φέτος και του χρόνου και το 2011 θα φτάσει στο τεράστιο ποσοστό  152,6% του ΑΕΠ.

Η Ύφεση που για φέτος θα φτάσει στο 4,5% θα ξεπεράσει το 3% για το 2011 και μάλιστα σε μια εποχή που η ευρωζώνη και η παγκόσμια οικονομία καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Δυστυχώς η ύφεση αυτή, συμπαρασύρει αρνητικά και όλους τους υπόλοιπους δείκτες.

 Η ανεργία σήμερα, υπολογίζεται κοντά στο 12% και αναμένεται να ξεπεράσει το 15,5% το 2011. Το νούμερο αυτό από μόνο του είναι πρωτόγνωρο για την Ελληνική κοινωνία, με απροσδιόριστες δυστυχώς κοινωνικές συνέπειες.

Ο  Πληθωρισμός παραμένει υψηλός και υπολογίζεται να  μειωθεί μόνον χάρη στη μεγάλη ύφεση και γενικά τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι σε πολύ δύσκολη εξέλιξη παρά τα εξ αντιθέτου λεγόμενα από την Κυβέρνηση. Τα εισοδήματα μειώνονται συνεχώς, όχι μόνο για τους δημόσιους αλλά και για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τα φετινά Χριστούγεννα αναμένονται να είναι τα χειρότερα εδώ και δεκαετίες για την αγορά.

Στον τομέα της ανάπτυξης τα πράγματα είναι ακόμα πιο δυσοίωνα. Το ΕΣΠΑ είναι σε αδράνεια, αναπτυξιακός νόμος δεν υπάρχει, η δημόσια περιουσία παραμένει αναξιοποίητη, τα ΣΔΙΤ έχουν παγώσει, η φορολογική πολιτική παραμένει αντικίνητρο και τα επενδυτικά κεφάλαια αντί να εισέλθουν στη χώρα μας, όλο και απομακρύνονται, καθώς  έχουν τρομοκρατηθεί από τα λεγόμενα κυβερνητικών στελεχών περί πτώχευσης. Η αγορά στερείται ρευστότητας και δεν υπάρχει καμία θεσμική η πολιτική πρωτοβουλία να εξέλθει από την κρίση.

Από την Κυβέρνηση και υπό το μανδύα του μνημονίου, ακούμε μόνο για μέτρα και μάλιστα με την προσβλητική τακτική, αρχικά να διαρρέει κάποια μέτρα, να τα διαψεύδει συνεχώς για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη και στο τέλος να τα παρουσιάζει ως αναπόφευκτα.

Η χρονιά που πέρασε θα μείνει ανεξίτηλα αρνητικά χαραγμένη στη μνήμη μας.  Η ευθύνη όλων μας είναι να αγωνιστούμε τη νέα χρονιά να ξαναγεννηθεί η Ελπίδα, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας, οι Έλληνες πολίτες.