Άρθρο: «Πρόχειρο - ισοπεδωτικό - χωρίς διάλογο το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων»

Άρθρο: «Πρόχειρο - ισοπεδωτικό - χωρίς διάλογο το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων»

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα «Η Χώρα», Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Πριν λίγες ημέρες, έγινε νόμος του κράτους, το περίφημο και πολυδιαφημισμένο  άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων.

Η Κυβέρνηση κατά την προσφιλή της τακτική, έφερε στη Βουλή ένα Σχέδιο Νόμου χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς τον απαραίτητο κοινωνικό διάλογο με τις κοινωνικές ομάδες που αφορά. Και αυτό ασφαλώς επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά το βάρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι της «Τρόικας».

Βάρη που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι πολιτικές της, τα μετακυλύουν στους Έλληνες πολίτες, τα όρια και οι αντοχές των οποίων δεν χωρούν πλέον άλλα επώδυνα μέτρα.

Ο συγκεκριμένος νόμος, λοιπόν, πρόχειρα, με συνοπτικές διαδικασίες  -όπως το συνηθίζει άλλωστε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ- και με ισοπεδωτικές προτάσεις  προωθεί το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων. Χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, χωρίς συγκεκριμένες μελέτες για κάθε επάγγελμα, με πλήθος παλινωδιών και αντιφάσεων.

Η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια νομοθετική πρωτοβουλία, χωρίς να συζητήσει και να ακούσει τις προτάσεις των φορέων και των κλάδων που εμπλέκονται σε ένα τόσο σοβαρό και κρίσιμο νομοθέτημα.  Προχώρησε στη ψήφιση  αυτού του Νόμου, χωρίς να  λάβει υπόψη της τα μηνύματα της κοινωνίας και τις ανάγκες αυτής. Με αυτή την κίνηση και με το συγκεκριμένο Νόμο,  δικαιώνεται για άλλη μια φορά η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός μας, ο Αντώνης Σαμαράς, που καταψηφίσαμε το Μνημόνιο, το οποίο είναι ολοφάνερο ότι περικλείει ρυθμίσεις που δεν είναι προσαρμοσμένες στην Ελληνική πραγματικότητα.

Ζητήσαμε από την Κυβέρνηση, όχι μόνο η παράταξή μας, αλλά και άλλα κόμματα, να μας παρουσιαστεί  μια λίστα με τα θεωρούμενα «κλειστά» επαγγέλματα, έτσι ώστε να μάθουμε πόσα και ποια είναι αυτά.

Να μάθει η ίδια η κοινωνία, η οποία δεν γνωρίζει ποια είναι αυτά τα λεγόμενα «κλειστά» επαγγέλματα, μια που άλλωστε οι εκτιμήσεις για τα «κλειστά» επαγγέλματα ποικίλουν, κατ' άλλους είναι περίπου 100, κατ' άλλους περισσότερα,  ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα έγκριτης εφημερίδας ανέρχονται σε 450 περίπου επαγγέλματα.

Το ΠΑΣΟΚ βέβαια αρκέστηκε να αναφέρει ονομαστικά  και να αντιμετωπίζει συγκεκριμένα μόνο το επάγγελμα του μηχανικού, του φαρμακοποιού, του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του ορκωτού λογιστή.

Η συζήτηση έγινε μόνο για αυτούς, ενώ στην πραγματικότητα δεν αφορά μόνον σε αυτά τα επαγγέλματα. Αρνήθηκε συνειδητά η Κυβέρνηση  να δώσει τον κατάλογο όλων των επαγγελμάτων επιδιώκοντας να κρατήσει την συζήτηση αυτή μόνον στους συγκεκριμένους 5 κλάδους, ενώ στην ουσία αφορά στο σύνολο της κοινωνίας.

Η θέση μας, της Νέας Δημοκρατίας ως προς το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων είναι ξεκάθαρη. Είμαστε κατ' αρχήν  υπέρ του ανοίγματος των «κλειστών» επαγγελμάτων, γιατί αυτό μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα, ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες. Όμως, αρνούμαστε τις οριζόντιες και χωρίς μελέτη ρυθμίσεις που προώθησε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε θετικοί ως προς την άρση περιορισμών, στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών, όμως το οριζόντιο άνοιγμα δεν βοηθάει τον διάλογο και το μόνο που κατορθώνει είναι να αδικεί κοινωνικές ομάδες.

Θεωρούμε, ότι οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία λαμβάνεται, θα πρέπει να προβλέπει τη θεσμοθέτηση και λειτουργία εποπτικών μηχανισμών, έτσι ώστε να καλυφθούν περιπτώσεις ολιγοπωλίων, να εξασφαλίζεται η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και η ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου και να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Είμαστε, λοιπόν, υπέρ της άρσης των περιορισμών στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά εκφράζουμε σοβαρές επιφυλάξεις π.χ. για την κατώτατη αμοιβή, η οποία θα προκαλέσει απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως στους μηχανικούς, μπορεί να έχει επιπτώσεις ακόμη και  στην ποιότητα των έργων.

Διαφωνούμε, λοιπόν κάθετα με την οριζόντια απελευθέρωση που αναιτιολόγητα έγινε νόμος από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και εκτιμούμε ότι θα δημιουργήσει σειρά μεγάλων προβλημάτων στην ήδη προβληματική πορεία της Ελληνικής οικονομίας, που δυστυχώς η εγκληματική οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ οδηγεί σε τραγικά αδιέξοδα.