Άρθρο: «Για μια υπερήφανη εξωτερική πολιτική, χωρίς όρους Μνημονίου»

Άρθρο: «Για μια υπερήφανη εξωτερική πολιτική, χωρίς όρους Μνημονίου»

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα «Το Κεντρί της Μακεδονίας», Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

 

Η δίνη της οικονομικής κρίσης και οι επιπτώσεις της στην πορεία της χώρας μας, είναι αναμφισβήτητα σημαντικές σε όλους τους τομείς και τις εκφάνσεις της πατρίδας μας. Η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, δέχεται έναν καταιγισμό  επικρίσεων και αρνητικών  απόψεων, ιδιαίτερα για τα οικονομικά της μεγέθη. Το κλίμα αυτό, όμως, δημιουργεί παράλληλες συνιστώσες, οι οποίες εμφανίζονται σε θέματα μείζονα και σημαντικά για τη χώρα μας, όπως τα εθνικά. Εμφανίζεται, λοιπόν, η οικονομική κρίση ως ένας μοχλός  για πιέσεις και  υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποδεδειγμένα πλέον είτε αδυνατεί να αντιταχθεί, είτε εθελοτυφλεί, στα εκβιαστικά διλήμματα που ορισμένοι κύκλοι θέτουν, τα οποία λειτουργούν με ένα στόχο: την παράλυση της χώρας μας, τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και την υποχώρηση στα εθνικά μας θέματα. Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία υπεύθυνα και αξιόπιστα έχει αποδείξει και διαρκώς αποδεικνύει, ότι προασπίζεται το εθνικό συμφέρον,  δεν  υποχωρεί και δεν δέχεται εκβιασμούς στα εθνικά μας θέματα. Το απέδειξε μάλιστα εμπράκτως, με τη συζήτηση που προκάλεσε πρόσφατα στο Κοινοβούλιο, όπου ξεκάθαρα και απόλυτα, ο πρόεδρος του κόμματος μας Αντώνης Σαμαράς, έθεσε κρίσιμα ζητήματα για την εξωτερική πολιτική της χώρα μας. Ζητήματα, που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ούτε προσεγγίζει με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, αλλά ούτε καν τα θίγει στα διεθνή φόρα.

Εμείς, συνεπείς απέναντι στον Ελληνικό λαό και διαισθανόμενοι την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας, τολμούμε και καταθέτουμε το πλαίσιο, βάσει του οποίου η χώρα θα ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της, θα γίνει ισχυρή και θα προασπίζει με αξιοπρέπεια τα εθνικά της συμφέροντα. Προκειμένου, λοιπόν, να κατοχυρώσουμε πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα, αναδεικνύουμε και προτείνουμε τη θέσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), πάντα εντός των πλαισίων που θέτει το Διεθνές Δίκαιο. Όπως, επίσης ξεκάθαρα και αταλάντευτα παραμένουμε αμετακίνητοι στις «κόκκινες γραμμές» για την ονομασία του γειτονικού κρατιδίου των Σκοπίων και εμμένουμε στη θέση μας για μια ονομασία, αποκλείοντας αξιώσεις και προτάσεις για διπλή ή τριπλή ονομασία.

Απορρίπτουμε ακόμη τακτικές «μυστικής διπλωματίας», που ακολουθεί η Κυβέρνηση, όπως αυτή της κατ' ιδίαν συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας - Τουρκίας στο Ερζερούμ,  οι οποίες δημιουργούν ένα διάχυτο κλίμα καχυποψίας. Επίσης απορρίπτουμε  κατηγορηματικά οποιεσδήποτε συζητήσεις γίνονται περί «συνεκμετάλλευσης» στο Αιγαίο. Συνεκμετάλλευση για κάτι το οποίο μας ανήκει, δεν είναι συνεκμετάλλευση, αλλά παραχώρηση. Παρακολουθούμε με προσοχή την πορεία των γειτονικών χωρών, όπως της Αλβανίας, όμως δεν διαπραγματευόμαστε τις τύχες των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας. Θέτουμε ως βασική προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη δημιουργία κλίματος ασφάλειας, ευημερίας και σεβασμού των δικαιωμάτων των Βορειοηπειρωτών.

Η χώρα μας μπορεί να καταστεί «χώρα - μεταίχμιο», χώρα δηλαδή που να συνδέει εμπορικούς, ενεργειακούς και επικοινωνιακούς δρόμους, διατηρώντας τους γεωπολιτικούς της προσανατολισμούς, προχωρώντας και εμβαθύνοντας   τη συνεργασία της με χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Ισραήλ, οι χώρες της  Μέσης Ανατολής.

Αυτή την υπερήφανη εξωτερική πολιτική πρεσβεύει η Νέα Δημοκρατία και δεσμεύεται  ανεπιφύλακτα στον Ελληνικό λαό ότι θα την  κάνει πράξη όταν θα κληθεί και πάλι από αυτόν να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.  Τότε θα αγωνισθούμε σκληρά για να ανορθώσουμε πάλι το κύρος της πατρίδας μας και να κάνουμε όλους τους Έλληνες περήφανους. Όταν τολμηρά και θαρραλέα θα προασπίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, θα δημιουργούμε κλίμα ασφάλειας και σταθερότητας εντός της πατρίδας μας και θα στέλνουμε μηνύματα δύναμης, σιγουριάς και ασφάλειας σε όλους τους τρίτους, εχθρούς και φίλους.