Άρθρο: "Υπερφορολόγησης το ανάγνωσμα για τα άδεια ταμεία"

Άρθρο: "Υπερφορολόγησης το ανάγνωσμα για τα άδεια ταμεία" Κύριο

Άρθρο του Θ. Καράογλου στην ηλεκτρονική εφημερίδα "Voria.gr" που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

«ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ...»

Με το χέρι στην καρδιά δηλώνω ευθύς εξ' αρχής ότι εύχομαι και ελπίζω ο προϋπολογισμός του 2017 να πετύχει, διότι επιτέλους πρέπει να μπει ένα τέλος στον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Διαβάζοντας, ωστόσο, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτόν, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος.

Η νέα μείωση εισοδημάτων που θα υποστούν οι συνταξιούχοι, είτε μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, είτε μέσω της μείωσης των συντάξεων, το «ψαλίδι» στο ΕΚΑΣ κατά 431 εκ. ευρώ, η αύξηση των άμεσων φόρων (που είναι και οι πιο άδικοι καθώς πλήττουν περισσότερο τους αδύναμους κοινωνικά) στα 26.443 εκ. ευρώ, σε συνδυασμό με την υπεραισιόδοξη εκτίμηση αύξησης των εσόδων στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, με υποχρεώνουν να σκέφτομαι ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι εκ προοιμίου καταδικασμένος να αποτύχει.
Πρώτα από όλα είναι αδιανόητο το ΥΠΟΙΚ να προβλέπει ανάπτυξη 2,7% μέσω της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Πρώτον διότι ετοιμάζεται να «φορτώσει» στους ήδη οικονομικά και ψυχολογικά εξουθενωμένους πολίτες επιπλέον φορολογικά βάρη 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και δεύτερον γιατί η συγκεκριμένη Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έναν αδυσώπητο πόλεμο κατά των ιδιωτικοποιήσεων.

Για ποια ιδιωτική οικονομία μιλάνε τότε και ποιες επενδύσεις;

Επιπρόσθετα, η αναποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η άρνηση υλοποίησης των δομικών μεταρρυθμίσεων, το ευάλωτο τραπεζικό σύστημα και οι συνολικές απώλειες του Δημοσίου από τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποτελούν μια τεράστια πληγή που δυσχεραίνει την... αποθεραπεία της ελληνικής οικονομίας.

Γιατί, σε τελική ανάλυση, σημασία δεν έχει να πηγαίνουν καλά μόνο οι αριθμοί, αλλά να υπάρχουν απτά αποτελέσματα και στην πραγματική οικονομία.

Όσο, λοιπόν, η Κυβέρνηση επενδύει στην υπερφορολόγηση ως μόνη λύση για να γεμίσει τα άδεια κρατικά ταμεία, στη Νέα Δημοκρατία χαράσσουμε μια υπεύθυνη στρατηγική επιλογή η οποία θα βασίζεται στην αρχή: «Λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες».

Κινούμενος σε αυτήν την κατεύθυνση ο Πρόεδρός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκάλυψε από τη Θεσσαλονίκη μέρος των πρώτων βημάτων που προτίθεται να κάνει η δική μας Κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας, μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δυο ετών, επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και αύξηση του ορίου υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ.
Η μεγαλύτερη, ωστόσο, προστιθέμενη αξία που θα προσδώσει η Νέα Δημοκρατία στην πατρίδα μας είναι ο άμεσος αντίκτυπος που θα προκαλέσει η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η δυναμική που θα δημιουργήσει στην «αναιμική» σήμερα οικονομία. Εξέλιξη ιδιαίτερα καθοριστική, δεδομένου ότι η ανάπτυξη περνά μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Συμπερασματικά, ανάπτυξη με λιτότητα δεν γίνεται! Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν στο Μέγαρο Μαξίμου, τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα. Τα δυο χρόνια που χάσαμε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ας αποτελέσουν οδηγό... επιβίωσης και ας γίνουν πολύτιμο μάθημα προς όλους μας για το μέλλον της Ελλάδας. Εύχομαι, λοιπόν, και ελπίζω αυτός να είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που καταθέτει Αριστερή Κυβέρνηση στην πατρίδα μας.