(Άρθρο): «Ψηφίζουμε και αποφασίζουμε: Γυρίζουμε πίσω ή προχωράμε μπροστά;»

Άρθρο του Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Αποτύπωμα», που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 15 Μαΐου 2023.

«Ψηφίζουμε και αποφασίζουμε: Γυρίζουμε πίσω ή προχωράμε μπροστά;»

Έχοντας μπει στην τελική ευθεία ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου ζητούμε από τους συμπατριώτες μας να προσέλθουν στην κάλπη αναλογιζόμενοι ποια ήταν η κατάσταση στην πατρίδα μας το 2019, πως ζουν την τελευταία τετραετία και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με γνώμονα ποιο κόμμα και ποιος Πρωθυπουργός εγγυώνται ότι μπορούν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο και πιο σίγουρο αύριο για όλους μας.
Στόχος μας, σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, είναι η σύγκριση και όχι η σύγκρουση. Όπως, επίσης, η διεξαγωγή ενός πολιτισμένου διαλόγου δίχως τοξικότητα, στη διάρκεια του οποίου ως Νέα Δημοκρατία θα εστιάσουμε σοβαρά και υπεύθυνα στα αποτελέσματα των πολιτικών μας που έκαναν καλύτερη τη ζωή των συμπατριωτών μας τα τελευταία χρόνια, καθώς και σε εκείνα τα πεδία της πολιτικής που υπάρχει ακόμα υστέρηση και απαιτείται να γίνουν άλματα.
Επιχειρώντας έναν απολογισμό πεπραγμένων πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν πρωτόγνωρα για όλους μας. Ζήσαμε αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις: Τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο, την παγκόσμια πανδημία, τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, την ενεργειακή κρίση και ακρίβεια λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Παρόλα αυτά, προτεραιότητά μας ήταν πάντα να στηρίξουμε τους συμπατριώτες μας, αλλά και να κρατήσουμε ασφαλή την πατρίδα. Παράλληλα καταφέραμε να είμαστε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Με Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι φόροι έχουν μειωθεί, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί, οι επενδύσεις έχουν πολλαπλασιαστεί δημιουργώντας 300.000 νέες θέσεις εργασίας, το κράτος έχει ψηφιοποιηθεί, οι συντάξεις εκδίδονται σε περίπου 2 μήνες και η Ελλάδα έχει εξοπλιστεί. Επιπρόσθετα ελέγξαμε το μεταναστευτικό και αναβαθμίσαμε τη διεθνή μας εικόνα. Η φωνή μας ακούγεται από τις Βρυξέλλες μέχρι την Ουάσιγκτον και ο λόγος μας έχει βαρύτητα στα διεθνή φόρα αφού εδραιωθήκαμε ως γεωστρατηγική και ενεργειακή δύναμη.
Σε επίπεδο οικονομίας, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 29 δισεκατομμύρια ευρώ και το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 35 μονάδες, περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε., παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη. Τα καλά αποτελέσματα που πετύχαμε, όλοι μαζί, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, κράτος και κυβέρνηση, οδήγησε τον οίκο Standard & Poor's να αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που απέχει πλέον μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος για τον οποίο εργαζόμαστε από την πρώτη ημέρα εκλογής μας και σημαίνει φθηνότερο δανεισμό για την Ελληνική Δημοκρατία, τις επιχειρήσεις, αλλά και για τα νοικοκυριά μας.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη, πανευρωπαϊκά, δημοσιονομική βελτίωση το 2022, αφού από έλλειμμα 8,45 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2021, το πρωτογενές ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης μετατράπηκε σε πλεόνασμα 273 εκατομμυρίων ευρώ. Πέρασε, δηλαδή, από το -4,75% του ΑΕΠ σε +0,1%. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα. Επέστρεψε δυναμικά στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, μεγεθύνεται με έναν από τους ψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη και χαράσσει νέα πορεία σε έναν πιο ελπιδοφόρο δρόμο με νοικοκυρεμένα και ευσταθή δημόσια οικονομικά, με ανθεκτική και ισχυρή οικονομία.
Ασφαλώς, σε αυτό το διάστημα έγιναν και λάθη...
Κάποιες φορές δεν τολμήσαμε αρκετά. Όμως σε κάθε περίπτωση κοιτάξαμε πάντα το ζήτημα που καθυστερήσαμε στα μάτια και αναζητήσαμε λύσεις. Και μέσα από τις δοκιμασίες η Ελλάδα έγινε πιο ισχυρή και εμείς είμαστε τώρα πιο έμπειροι.
Έτσι, στις 21 Μαΐου ζητούμε τη εντολή σας για να κάνουμε πράξη τρεις μεγάλους εθνικούς στόχους. Πρώτος, να συνεχίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Μόνο έτσι θα κλείσουμε την απόσταση από την Ευρώπη και θα έχουμε καλύτερους μισθούς τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Μπορούμε να τους αυξήσουμε σωρευτικά κατά 25% έως το τέλος του 2027, διότι γνωρίζουμε ότι οι μισθοί δεν αυξάνονται με προεκλογικές εξαγγελίες και παχιά λόγια, αλλά μονάχα όταν βελτιώνεται η ανάπτυξη συνολικά και όταν προσελκύουμε επενδύσεις.
Δεύτερος εθνικός στόχος είναι να χτίσουμε ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, με ψηφιοποίηση παντού και αξιολόγηση παντού. Στόχευσή μας είναι μέχρι το τέλος του 2027 να έχουμε ψηφιοποιήσει όλες τις διαδικασίες στο δημόσιο και να έχουμε 100% ψηφιακό κράτος, με ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Τρίτος μεγάλος στόχος είναι να αποκτήσουμε τη δημόσια και δωρεάν υγεία που μας αξίζει, δίνοντας έμφαση στην πρωτοβάθμια υγεία. Είπαμε ήδη, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλα τα βασικά νοσήματα, καθολική ισχύ του προσωπικού γιατρού, εκσυγχρονισμός όλων των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και των 156 κέντρων υγείας και πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών σε βάθος τετραετίας.
Τους τρεις αυτούς στόχους συνοδεύουν δυο ακόμα. Ο πρώτος είναι η στήριξη της νέας γενιάς με προσιτή στέγη. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είναι καινοτόμο και ένα εγχείρημα που υλοποιείται για πρώτη φορά στην πατρίδα μας, καθώς αφορά 10.000 σπίτια για νέους με φθηνά δάνεια που θα αποπληρώνουν με δόσεις μικρότερες ενός ενοικίου.
Ο δεύτερος αφορά στην πολιτική εθνικής ασφάλειας και τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων. Αναλογιστείτε ότι αυτή η Κυβέρνηση δρομολόγησε 68 εξοπλιστικά προγράμματα.
Πάγια και αδιαπραγμάτευτη αρχή μας είναι ότι η Ελλάδα αλλάζει μόνο με πολιτική βούληση, επιμονή, όραμα και κυρίως σχέδιο. Αυτό κάνουμε από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής μας και αυτό δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε, διεκδικώντας την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συμπατριωτών μας.
Η 21η Μαΐου είναι η πιο κρίσιμη ημέρα. Ψηφίζουμε και αποφασίζουμε. Γυρίζουμε πίσω ή προχωράμε μπροστά;