(Άρθρο): «Μονάχα η ειλικρίνεια ενισχύει την εμπιστοσύνη»

Άρθρο του Βουλευτή Β' θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Απογευματινή», που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 08 Μαρτίου 2023.

«Μονάχα η ειλικρίνεια ενισχύει την εμπιστοσύνη»

Αμφιταλαντεύτηκα εάν έπρεπε να γράψω αυτές τις γραμμές... Μετά από ώριμη σκέψη επέλεξα να δημοσιοποιήσω το συλλογισμό μου με τον δέοντα σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων, στους τραυματίες και στους συγγενείς τους. Και το πράττω όντας βαθύτατα συγκλονισμένος από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που σκόρπισε πόνο, θλίψη και θυμό σε κάθε σπίτι. Το «γιατί» χάθηκαν τόσο άδικα τόσοι άνθρωποι είναι το πάνδημο ερώτημα που καθιστά επιβεβλημένη τη διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία.

Προφανώς υπάρχουν διάφοροι τρόποι να διαχειριστεί κάθε ένας και κάθε μια από εμάς το αδιανόητο γεγονός που βύθισε τη χώρα στο πένθος. Πέραν, όμως, της αγανάκτησης, προέχει να πορευτούμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα ώστε να διαγνώσουμε τα αίτια της τραγωδίας, ακολούθως να αποδοθούν άμεσα και δίκαια οι ευθύνες που θα εντοπιστούν για τις υπερδεκαετείς καθυστερήσεις και μέσα από μια γόνιμη αυτοκριτική του πολιτικού συστήματος, στη διάρκεια της οποίας θα δοθούν στοιχειοθετημένες απαντήσεις, να εργαστούμε συντεταγμένα με στοχοπροσήλωση προκειμένου να διορθώσουμε τις παραλείψεις και κατ' επέκταση να αποκλείσουμε (στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό) την πιθανότητα να επαναληφθεί ένα δυστύχημα παρόμοιου μεγέθους και έντασης.

Η λογοδοσία είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος προς μια ουσιαστική προσπάθεια εξυγίανσης διαχρονικών παθογενειών, διότι το «χρονίζον» του πράγματος δεν ξεκινά από τις τελευταίες κάθε φορά εκλογές. Δυστυχώς διατρέχει την ιστορία του Κράτους μας... Κάπως έτσι, όσες πολυεπίπεδες βελτιώσεις αλλά και αναβαθμίσεις υλοποιήθηκαν από το 2019 μέχρι σήμερα στο σιδηροδρομικό δίκτυο δεν ήταν αρκετές να αποτρέψουν το δυστύχημα. Γι' αυτό, ως πολιτικό προσωπικό, έχουμε ευθύνη να υλοποιηθούν πολύ γρήγορα όσα δεν έγιναν για δεκαετίες.

Από εκεί και πέρα η αναζήτηση και η απόδοση ευθυνών για τις ελλείψεις είναι δουλειά της Δικαιοσύνης, η οποία κινήθηκε άμεσα μετά μάλιστα την κατηγορηματική εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Εξίσου καθοριστική είναι και η αποστολή της ανεξάρτητης υπερκομματικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τα μέλη της οποίας γνωρίζουν ότι μέσω του πορίσματος καλούνται να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στα συμπερασματικά κείμενα.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου μια επισήμανση....
Θα επαναλάβω πως είναι απολύτως κατανοητό ότι στην κοινωνία υπάρχει θυμός και για τους νεκρούς και για τις αιτίες που τους οδήγησαν στο θάνατο. Ωστόσο, συμφωνούμε όλοι ότι η καταστροφική οργή που βάλλει ανεξέλεγκτα κατά δικαίων και αδίκων δεν γιατρεύει τον πόνο ούτε διορθώνει τα λάθη. Το ίδιο ισχύει και για τις «δίκες» στις πλατείες ή στις τηλεοπτικές οθόνες. Ναι, οι σχέσεις πολιτικής και πολιτών έχουν διαταραχθεί εδώ και χρόνια. Οδοδείκτης για το μέλλον, όμως, πρέπει να είναι η ειλικρίνεια που τροφοδοτεί και ενισχύει την εμπιστοσύνη.
Στεκόμαστε, λοιπόν, στο σημείο καμπής, όσον αφορά την αξιοπιστία των θεσμών απέναντι στην κοινωνία. Ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας οδηγήσει στις καλύτερες ημέρες είναι να υπηρετήσουμε με συνέπεια την πραγματική θεραπεία των «κακώς κειμένων» που είναι βαθιά ριζωμένα στην πατρίδα μας.