(Άρθρο): «Η Ελλάδα προχωρά με σύνεση, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας , κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Grtimes.gr», που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023.

«Η Ελλάδα προχωρά με σύνεση, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση»

Όταν μια οικονομία, όπως για παράδειγμα η ελληνική, μπορεί και υπεραποδίδει, είναι ευθύνη της Πολιτείας να στηρίζει πρωτίστως τους συμπατριώτες μας οι οποίοι έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό πράττουμε επί σχεδόν τέσσερα χρόνια εφαρμόζοντας στοχευμένες πολιτικές οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και αποκαθιστούν λάθη του παρελθόντος.
Οι κινήσεις στις οποίες έχουμε προβεί έως τώρα είναι κοστολογημένες και εντός των δημοσιονομικών αντοχών της εθνικής μας οικονομίας και κρίνονται απαραίτητες για να στηρίξουμε όσους τα βγάζουν δύσκολα πέρα.
Χάρη στην τολμηρή και ταυτόχρονα συνετή πορεία που έχουμε χαράξει δημιουργήθηκε ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος που μας επιτρέπει να είμαστε με συνέπεια δίπλα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια αυξήσαμε τις συντάξεις σχεδόν 8% για 1.500.000 συνταξιούχους, ενώ εξαγγέλθηκε μια ακόμα παρέμβαση για την ανακούφιση όσων αδικούνται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου. Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση καλύπτει περισσότερους από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους και διαμορφώνεται από 200 έως 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών και την τυχόν αύξηση που έλαβαν, με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται στα 280 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως εξήγησαν οι συναρμόδιοι υπουργοί η ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ούτε υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου.
Επίσης, όσοι περιμένουν την επικουρική τους σύνταξη θα λάβουν ως προκαταβολή 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης και αυτό μέχρι να κλείσει η «πληγή» της αργοπορίας, όπως συνέβη με τις βασικές συντάξεις. Ακόμη, την 1η Απριλίου, έπεται η τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, συμπαρασύροντας σε αύξηση άλλες παροχές, όπως το επίδομα ανεργίας.
Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης τετραετίας είναι οι καλύτερες αμοιβές για όλους, στόχος ρεαλιστικός ως προς την επίτευξή του τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα αξιοποιήσουμε κάθε περιθώριο του προϋπολογισμού για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που μας επιτρέπει να χαράσσουμε με ασφάλεια το μέλλον, αποτυπώνεται και στις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία επισημαίνει ότι «η πτώση του πληθωρισμού αναμένεται να ελαφρύνει σταδιακά την επιβάρυνση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών και να ωφελήσει την ιδιωτική κατανάλωση». Συγκρατείστε, για παράδειγμα, ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται αισθητά και διαμορφώνεται σε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για το 2023, αφού μετά από μέσο όρο 9,3% το 2022, προβλέπεται να μειωθεί στο 4,5% το 2023 και στο 2,4% το 2024.
Προχωρούμε, λοιπόν, με σύνεση, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση, πετυχαίνοντας όλο και υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, μειώνοντας ακόμα περισσότερο την ανεργία και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή.
Είναι κινήσεις και δαπάνες οι οποίες γίνονται από το πλεόνασμα της ελληνικής οικονομίας και αποτελούν προϊόν της οικονομικής ανάπτυξης και όχι δανεικών ή της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης.