(Άρθρο): «Να γεμίζουμε σελίδες στο ημερολόγιο της ζωής μας»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Karfitsa», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

«Να γεμίζουμε σελίδες στο ημερολόγιο της ζωής μας»

Με ρωτούν πολλοί φίλοι και γνωστοί γιατί αποφάσισα να δώσω δημόσια τη μάχη με τον καρκίνο. Απαντώ ότι ήταν συνειδητή επιλογή, διότι η αγάπη και τα μηνύματα που έλαβα μου δίνουν καθημερινά απίστευτη δύναμη να διώξω το φόβο που φώλιασε μέσα μου τις πρώτες ημέρες, αλλά και γιατί αισθάνομαι πως έχω ευθύνη και υποχρέωση να δώσω με τη σειρά μου δύναμη στους συμπατριώτες μου που δίνουν σιωπηλά τη δική τους μάχη με την ασθένεια.
Γι' αυτό ένιωσα υπερηφάνεια και... αίσθημα καθήκοντος όταν την Κυριακή 10 Οκτωβρίου έγινα μέρος της μεγαλύτερης ενημερωτικής εκστρατείας που διοργάνωσε το «Άλμα Ζωής» στην παραλία της Θεσσαλονίκης για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
Πήρα το λόγο προκειμένου να δείξω σε όσες και όσους βρέθηκαν στο χώρο ότι τον καρκίνο δεν πρέπει να τον φοβόμαστε. Αντίθετα τον... ξορκίζουμε μόνο όταν τον κοιτάμε κατάματα!
Προφανώς δεν παραβλέπω ότι το πιο δύσκολο σκέλος είναι η διάγνωση και το μετέωρο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι να κατανοήσεις πλήρως τι ακριβώς έχεις και πως θα το αντιμετωπίσεις. Άλλωστε, η συγκεκριμένη ασθένεια «είναι η σκοτεινή πλευρά της ζωής, μια δεύτερη... υπηκοότητα» όπως εύστοχα έγραψε η Αμερικανίδα συγγραφέας Σούζαν Σόνταγκ. Όμως, σε καμία περίπτωση, εν έτει 2022, δεν πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν τη νόσο προσωπική τους αποτυχία.
Στη δική μου περίπτωση τολμώ να πω πως ήμουν τυχερός γιατί η διάγνωση έγινε έγκαιρα και πριν το όλο ζήτημα πάρει διαστάσεις. Ας είναι καλά η σύζυγός μου, η Γιώτα! Είπα «όχι» στη μεμψιμοιρία, «ναι» στη ζωή και έθεσαν έναν στόχο για τον οποίο εργάστηκα σκληρά, να τα καταφέρω! Η μάχη δόθηκε, κερδήθηκε και τώρα λέω «τέλος καλό, όλα καλά», καθώς η έγκαιρη διάγνωση είναι αυτή που σώζει ζωές!
Επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Μην αμελείτε την υγεία σας, μην αμελείτε τον εαυτό σας. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Γι' αυτό ας εκτιμούμε και ας απολαμβάνουμε όσα έχουμε σήμερα.
Σε τελική ανάλυση, ευτυχία στη ζωή σημαίνει να είσαι παρόν σε αυτήν. Και αν τα χρόνια γλιστρούν σαν νερό, να θυμάστε πάντα πως σε αυτά αντανακλάται η ποιότητα της ζωή μας για την οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το πώς την έχουμε ζήσει. Κάθε ρυτίδα στο πρόσωπό μας, κάθε χαρά και πόνος είναι μια πολύτιμη εμπειρία.
Όπως μου εξήγησε ένας καλός φίλος: «Θόδωρε, κάθε νέα ημέρα διαθέτει 1440 λεπτά νέων επιλογών. Από εδώ και στο εξής αξιοποίησε κάθε δευτερόλεπτο όχι μόνο για τη δουλειά, αλλά και για τον εαυτό σου».
Είχε δίκιο, γιατί κάθε χρόνος είναι μια πολύτιμη ευκαιρία να δημιουργήσουμε και να συγκεντρώσουμε αναμνήσεις. Να βιώσουμε στιγμές, να γεμίζουμε σελίδες στο ημερολόγιο της ζωής μας.