(Άρθρο): «Η κινούμενη άμμος της νέας οικονομικής κρίσης και οι συλλογικές συμπεριφορές»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Speaknews», που δημοσιεύτηκε την Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου 2022.

«Η κινούμενη άμμος της νέας οικονομικής κρίσης και οι συλλογικές συμπεριφορές»

Σε κάθε κρίση μεγάλης έντασης και απρόβλεπτης κλίμακας, όπως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, είναι σημαντικό να παραμένουμε προσηλωμένοι στη μεγάλη εικόνα. Να συνεχίζουμε να εστιάζουμε στα βασικά διακυβεύματα που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι γεωπολιτικές και οικονομικές ανισορροπίες που ήρθαν στην επιφάνεια από την έναρξη του πολέμου. Εξ ου και οι ημέρες που ζούμε είναι οι πιο σημαντικές από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, διότι τα γεγονότα στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την παγκόσμια ακρίβεια, αλλάζουν τα πάντα.
Ο κόσμος που γνωρίζαμε κατέρρευσε και άπαντες βιώνουμε μια «σκοτεινή καταιγίδα» η οποία επηρεάζει τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Από τα χρόνια της ειρήνης και της συνεννόησης περάσαμε βίαια σε μια μακρά περίοδο γενικευμένης αναταραχής όπου η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται την ανάγκη να εμπεδωθεί ξανά αίσθημα ασφάλειας γύρω από την παγκόσμια προμήθεια τροφίμων και ενέργειας.
Η αποδιοργάνωση των αγορών, τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει η Μόσχα και η εξάπλωση της ενεργειακής ακρίβειας σε όλη την καταναλωτική αλυσίδα παρασύρουν τη διεθνή κοινότητα σε μια κινούμενη άμμο, καθιστώντας επιτακτική ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα βασίζονται σε συλλογικές συμπεριφορές και αποφάσεις όσον αφορά στη αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης, η διαχείριση της οποίας δεν είναι εθνική υπόθεση. Αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και ως εκ τούτου απαιτούνται πολιτικές αλλαγές που θα ενισχύουν την ανθεκτικότητα της Ευρώπης και ταυτόχρονα την ικανότητα της να αντιμετωπίζει μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να εξελιχθεί και η αντίδρασή της, ώστε εφεξής να μπορεί να διαχειριστεί με ταχύτητα σοβαρές κρίσεις διαφόρων φύσεων, οι οποίες ενδέχεται να είναι πολύπλευρες ή υβριδικές, να έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις ή να ενσκήπτουν ταυτόχρονα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι από αυτήν την κατάσταση αλώβητος δεν θα βγει κανείς. Και όσο ο πόλεμος παρατείνεται, τόσο θα αυξάνονται οι οικονομικές του επιπτώσεις και η ακρίβεια θα συνεχίσει να αφορά τα πάντα, κάτι που μεταφράζεται σε μεγάλες δυσκολίες κάλυψης των καθημερινών αναγκών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Γι' αυτό ήρθε η ώρα να κοιταχτούμε στον οικονομικό μας καθρέφτη. Εξαρχής η Κυβέρνηση δημιούργησε αναχώματα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Βάσει των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της εθνικής μας οικονομίας προχώρησε και συνεχίζει να προχωρά σε συντονισμένες δράσεις αφενός για τη στήριξη των πολιτών -και ιδίως των ευπαθών- και αφετέρου για την αποτροπή και την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.
Για το σκοπό αυτό ήδη θέσπισε «κόφτη» στο περιθώριο κέρδους μιας σειράς αγαθών και υπηρεσιών, εντείνει τους ελέγχους στην αγορά, έφερε διάταξη για τον έλεγχο των αποθεμάτων και προανήγγειλε τη φορολόγηση με 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας.
Η συνεχής αναπροσαρμογή των δεδομένων στο μέτωπο της οικονομίας κρίνεται επιτακτική αφού το φαινόμενο είναι δυναμικό, μιας και η διαταραχή στην προσφορά δεν αφορά μόνο την ενέργεια, αλλά σχεδόν το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ως εκ τούτου ο κυβερνητικός προγραμματισμός προσεγγίζει το όλο ζήτημα στρατηγικά καθώς αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι συγκυριακό.
Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου ότι η ακρίβεια δεν... καταργείται με ένα νόμο και ένα άρθρο, προχωρούμε σε μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων στήριξης, ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μέσω αυτών τονώνουμε την αγοραστική δύναμη των συμπατριωτών μας, απορροφώντας ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων ενέργειας. Έτσι, από αυτόν τον μήνα αυξάνεται η επιδότηση λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Έως 80% για σπίτια και 72 ευρώ ανά μεγαβατόρα από 42 ευρώ που είναι σήμερα. Για τους επαγγελματίες η ενίσχυση θα είναι διπλάσια ώστε να καλύπτει το 50% αύξησης, ούτως ώστε να αποκαταστήσουμε μέρος των προηγούμενων απωλειών για τις μικρές επιχειρήσεις.
Επιπρόσθετα, τον Απρίλιο θα παρέχουμε 200 ευρώ σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους και άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ τον ίδιο μήνα 250.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εισπράξουν διπλή δόση.
Αναφορικά με τα καύσιμα προχωρούμε στην επιδότησή τους καλύπτοντας όλη τη μεσαία τάξη, μιας και η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Η επιδότηση είναι 22 λεπτά του ευρώ στην ηπειρωτική χώρα και 28 λεπτά του ευρώ στα νησιά.
Ειδική μέριμνα υπάρχει και για τους αγρότες, αφού ανακοινώθηκε επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο το 2022. Παράλληλα, επιδοτούμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και προχωρούμε στη μετάταξη των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.
Εξυπακούεται ότι η στήριξη δεν σταματά εδώ, αφού διαθέτουμε εφεδρείες να προχωρήσουμε -εφόσον κριθεί αναγκαίο- σε νέες στοχευμένες παρεμβάσεις ανακούφισης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η πολιτική μας έχει ως στόχο να προσφέρει «ανάσες» σε εκείνους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, με σεβασμό στα οικονομικά περιθώρια της χώρας. Η ισορροπία είναι εύθραυστη, ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού είναι πάντα ορατός, γι' αυτό και θέλω να υπενθυμίσω σε όσους διαβάζουν αυτές τις γραμμές πως τις δύσκολες ώρες που περνάμε όλοι μας ο λαϊκισμός είναι έγκλημα κατά της λογικής που τελείται με δόλο!
Εδώ, λοιπόν, έγκειται η χρησιμότητα της ιστορίας να διδάσκει αυτούς που μπορούν να διαβάζουν με... ανοιχτά μάτια και μυαλά.
Για το λόγου το αληθές ο επίλογος μου θα περιστραφεί γύρω από την ανάγκη επιστροφής της χώρας μας στην αυτάρκεια. Στόχος που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της υιοθέτησης ενός νέου παραγωγικού υποδείγματος προς ένα πιο εξωστρεφές και πράσινο παραγωγικό μοντέλο.
Ενώ, για παράδειγμα, συζητούμε για τον κίνδυνο έλλειψης βασικών αγροτικών προϊόντων, στην πατρίδα μας παραμένουν χέρσες τεράστιες εκτάσεις στις πιο γόνιμες περιοχές της. Επαναπαυθήκαμε στις φθηνές εισαγωγές, απαξιώσαμε τη γεωργία και γυρίσαμε την πλάτη στην καλλιέργεια της γης. Στο σημείο που βρισκόμαστε, όμως, οφείλουμε να επαναξιολογήσουμε τη στάση μας και να αντιμετωπίσουμε τη γη με νέα δημιουργική διάθεση. Όχι ως πηγή επιδοτήσεων, αλλά ως πεδίο υψηλών αποδόσεων στον τομέα της αγροδιατροφικής, βασιζόμενη σε σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας. Άλλωστε, η γεωργία τον 21ο αιώνα χρειάζεται έξυπνους επιχειρηματίες που να ξέρουν ή να είναι αποφασισμένοι να μάθουν το αντικείμενο.