(Άρθρο): «Η Ελλάδα ως προωθητήρας ανάπτυξης της Ευρώπης»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Thessnews.gr», που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021.

«Η Ελλάδα ως προωθητήρας ανάπτυξης της Ευρώπης»

Είναι πλέον πασιφανές και κατανοητό προς όλους ότι για να μην βρεθούμε ξανά σε δύσκολη θέση στο άμεσο μέλλον, πρέπει να στραφούμε σε ένα παραγωγικό μοντέλο διαφορετικό από αυτό που είχαμε όταν μπήκαμε στην κρίση.
Στην Κυβέρνηση το γνωρίζουμε πολύ καλά, γι' αυτό λειτουργούμε μεθοδικά και στοχευμένα για το σήμερα, περιορίζοντας στο βαθμό που είναι εφικτό τις επιπτώσεις της πανδημίας. Μέλημα μας είναι να προσφέρουμε στους Έλληνες όραμα για το αύριο και ο προϋπολογισμός του 2022 είναι η έμπρακτη απόδειξη πως η εθνική μας οικονομία ανακτά τη δυναμική της.
Για τα έτη 2021 και 2022 τη νέα χρονιά αναμένουμε σωρευτική ανάπτυξη 11,7%. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 αναθεωρείται σημαντικά προς τα πάνω αφού από το 3,6% που προβλεπόταν στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2022-2025 και 6,1% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, εκτινάσσεται στο 6,9% για φέτος και 4,5% τον επόμενο χρόνο με οδηγό την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
Επίσης, χαρακτηριστικό και δομικό στοιχείο της οικονομικής ανάπτυξης που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η σημαντική μείωση της ανεργίας, με την αποκλιμάκωση της να κυμαίνεται στο 1,7%, δηλαδή από το 15,9% που αναμένεται να κλείσει φέτος στο 14,2%. Όσον αφορά στους υπόλοιπους ποιοτικούς δείκτες η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 3,3% φέτος και 3% το 2022, οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 11,7% το 2021 και 21,9% το 2022, ενώ οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 14,1% φέτος και κατά 11,1% το 2022.
Ακόμη αυξάνονται οι δαπάνες για κύριες συντάξεις (από τα 29,477 δισεκατομμύρια ευρώ στα 29,793 δισεκατομμύρια ευρώ), έχοντας προηγηθεί οι αυξήσεις που δόθηκαν φέτος στους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.
Επιπρόσθετα αυξάνονται και οι δαπάνες για τα οικογενειακά επιδόματα (από τα 1,087 δισεκατομμύρια ευρώ στα 1,102 δισεκατομμύρια ευρώ), στοιχείο που προκύπτει από τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων. Εξίσου σημαντική είναι και η δημοσιονομική εξυγίανση με μείωση του ελλείμματος κατά 5,6 ποσοστιαίες μονάδες ή περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Φυσικά, πρωτεύον παράγοντας για την ώθηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2022 αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας. Πρόκειται για έναν σημαντικό καταλύτη προόδου και ευημερίας ο οποίος θα προσδώσει στην εθνική μας οικονομία περίπου 2,9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, συμβάλλοντας στη μείωση του μακροχρόνιου επενδυτικού κενού που υπήρχε. Μιλούμε για το «εμβόλιο» ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, για το «φάρμακο» που θα βοηθήσει να επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, οι οποίοι θα υποστηριχθούν από γενναία αύξηση των επενδύσεων κατά 21,9%.
Κάπως έτσι, όπως προέβλεψε η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs, η Ελλάδα θα «σπρώξει» το κάρο της ανάπτυξης στην Ευρώπη την επόμενη διετία, αφού για πρώτη φορά μετά από περίπου 15 χρόνια το ελληνικό ΑΕΠ θα «τρέχει» ταχύτερα από το αντίστοιχο της ευρωζώνης λειτουργώντας ως «προωθητήρας ανάπτυξης» και όχι ως «βαρίδιο».
Δικαιωματικά, λοιπόν, από το Βήμα της Βουλής, υποστήριξα ότι ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς σηματοδοτεί την αναγέννηση και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, απλώνοντας ένα ανθεκτικό δίχτυ προστασίας γύρω από την κοινωνία.
Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση που κράτησε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η άρνηση να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό είναι άρνηση στην πρόοδο των Ελλήνων και στην αλληλεγγύη που χρειάζονται οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Είναι μια στείρα άρνηση στη συγκρότηση μιας κοινωνικής συμμαχίας που σήμερα είναι περισσότερο αναγκαία παρά ποτέ ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες προκλήσεις της εποχής.