(Άρθρο): «Προϋπολογισμός συνέπειας και αξιοπιστίας»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Μακεδονία», που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

«Προϋπολογισμός συνέπειας και αξιοπιστίας»

Ο προϋπολογισμός του 2022, του οποίου είμαι ειδικός εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και στην Ολομέλεια, θα δικαιωθεί εκ του αποτελέσματος γιατί αντανακλά την ισχυρή ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας.
Εκπέμπει συνέπεια και αξιοπιστία, περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης, αναδεικνύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας και συνδυάζει τη λελογισμένη δημοσιονομική προοπτική με την κοινωνική δικαιοσύνη.
Γι' αυτό και στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών τον περιέγραψα ως τεκμήριο επιτυχίας της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής και απόδειξη οτι η οικονομία μας είναι έτοιμη να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις.
Προφανώς, λόγω της πανδημίας και των διεθνών οικονομικών εξελίξεων, ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς καταρτίζεται για δεύτερο συνεχόμενο έτος υπό καθεστώς αβεβαιότητας. Ωστόσο δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της το δύσκολο παρελθόν. Η ραγδαία ανάπτυξη, η αύξηση των επενδύσεων και των επιχειρήσεων, η εκτίναξη των εξαγωγών και η δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, επιβεβαιώνουν έμπρακτα την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής μας πολιτικής. Παράλληλα αποδεικνύουν ότι αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τις εξωγενείς προκλήσεις, προωθώντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις οι οποίες κρατούν όρθιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Υπό αυτές τις συνθήκες μόνο ως θετικό μπορεί να αξιολογηθεί το γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup η πορεία της ελληνικής οικονομίας αξιολογήθηκε θετικά.
Μέσω της επιβράβευσης αναγνωρίστηκε η άμεση, στοχευμένη και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης όσον αφορά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επικροτήθηκαν οι διαρθρωτικές αλλαγές που συντελούνται και πιστοποιήθηκε η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την πραγματοποίηση επενδύσεων.
Κάπως έτσι δικαιούμαστε να περηφανευόμαστε ότι η επόμενη χρονιά σηματοδοτεί την επιστροφή σε συνθήκες απόλυτης κανονικότητας, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο τέταρτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να έχει ανακτηθεί το σύνολο των ετήσιων απωλειών ΑΕΠ του 2020, με το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ στο τέλος του 2022 να υπερβαίνει το αντίστοιχο επίπεδο του 2019 κατά 1,7%.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο σημείο που από τη φάση της ανάκαμψης περνούμε στο στάδιο της ανάπτυξης, μιας και για τα έτη 2021 και 2022 ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς προβλέπει σωρευτική ανάπτυξη 11,7%, ποσοστό που μας καθιστά πρωταθλητές ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.
Με λίγα λόγια αποδείξαμε με συγκεκριμένες πράξεις ότι ο πολιτικός μας λόγος είναι συμβόλαιο, αφού δεσμευτήκαμε πως κανένας δεν θα μείνει μόνος στη διάρκεια της πανδημίας και το κάναμε πράξη!
Όσον αφορά στους υπόλοιπους ποιοτικούς δείκτες η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 3,3% φέτος και 3% το 2022, οι επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 11,7% το 2021 και 21,9% το 2022, ενώ οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 14,1% φέτος και κατά 11,1% το 2022.
Συνοψίζοντας, ο προϋπολογισμός του 2022 είναι ο προϋπολογισμός της αποτελεσματικότητας. Απλώνει ανθεκτικό δίχτυ προστασίας γύρω από τους συμπατριώτες μας, οδηγώντας σε σταδιακή αύξηση των μισθών, όμως πάνω από όλα σηματοδοτεί τη στροφή προς ένα οικονομικό μοντέλο περισσότερο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο.