Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Οικονομίας

Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2021

Δελτίο Τύπου
Συνάντηση Θ. Καράογλου με τον Πρόεδρο του Εληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Οικονομίας

Την αμέριστη στήριξή του στην υλοποίηση του συνεδρίου «Μέγας Αλέξανδρος: Ελλάδα-Ινδία, κοινή κληρονομιά», που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τον Οκτώβριο του 2021 στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Οικονομίας, εξέφρασε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου στον Πρόεδρο του φορέα κ. Άγγελο Τσαβδάρη.
Οι δυο άνδρες διατηρούν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας από την περίοδο που ο κ. Καράογλου διετέλεσε Υφυπουργός Εσωτερικών (Αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης) και συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ, στην οποία η Ινδία συμμετείχε το 2019 ως Τιμώμενη Χώρα.
Στην κατεύθυνση αυτή και προωθώντας την ανάπτυξη και διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας αποδέχτηκε την τιμητική πρόταση του κ. Τσαβδάρη να συμμετέχει στην επιτροπή της διοργάνωσης που θα συσφίξει περαιτέρω τις σχέσεις των δυο χωρών, με τους δεσμούς να είναι ισχυροί μετά την αδελφοποίηση της Θεσσαλονίκης με την Καλκούτα στις 21 Ιανουαρίου του 2005.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου, κα. Ράνια Χαροπούλου, η οποία ανέλυσε στον κ. Καράογλου το πλάνο των δράσεων που θα συνοδεύσουν το συνέδριο. Επίσης, έγινε εκτενής αναφορά στις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει να αναλάβει το προσεχές διάστημα το παράρτημα του Φορέα στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο θα εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Τσαβδάρης δήλωσε πως «με τον κ. Καράογλου μας συνδέει ένα εξαιρετικό επίπεδο γόνιμης και εποικοδομητικής συνεργασίας. Από τον Ιούλιο του 2019 μελετούμε και αναδεικνύουμε από κοινού τις ευκαιρίες που αναδύονται από τη δυναμική ανάπτυξη της ινδικής οικονομίας, το διεθνές περιβάλλον, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική που αποκτά η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια».
Από την πλευρά του ο κ. Καράογλου ευχαρίστησε τον κ. Τσαβδάρη για την «αγαστή», όπως είπε, συνεργασία, τονίζοντας πως η συμμετοχή της Ινδίας ως τιμώμενη χώρα στην 84η ΔΕΘ αποτέλεσε εξαιρετική ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνο-ινδικής συνεργασίας, με έμφαση στο εμπόριο και τις επενδύσεις.
«Με όχημα την ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η εμβληματική παρουσία του οποίου συνέβαλλε τα μέγιστα ώστε οι διμερείς μας σχέσεις να μετρούν 2.500 χρόνια ιστορίας, μπορούμε να καλλιεργήσουμε βαθύτερα το έδαφος για τη συνεργασία των δυο χωρών και την αμοιβαία προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής» δήλωσε σχετικά.