Χαιρετισμός στην τηλεδιάσκεψη του ΥΠΑΑΤ με τους αλιείς του Θερμαϊκού και τους οστρακοκαλλιεργητές των Μαλγάρων

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στη τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη, με τους αλιείς του Θερμαϊκού και τους οστρακοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

κυρίες και κύριοι,

θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο σύντομος γίνεται.
Άλλωστε η σημερινή τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργού, Μάκη Βορίδη, προκειμένου:
-να ακουστεί η δική σας φωνή
-και να καταθέσετε τις απόψεις σας για τα θέματα του κλάδου.

Πρώτα από όλα, όχι επειδή είναι φίλος ο κ. Βορίδης, του αναγνωρίζω ότι ως Υπουργός φορά καθημερινά φόρμα εργασίας και όχι υπουργικά κουστούμια.
Τρέχει,
-αγωνίζεται,
-δίνει λύσεις σε δύσκολες εποχές και περιόδους για τη χώρα και τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, γεγονός που αξίζει και πρέπει:
-να του πιστωθεί
-και να του αναγνωριστεί δημόσια.

Ήδη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενίσχυσε με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ τους αλιείς που επλήγησαν από την πανδημία, χορηγώντας οικονομική στήριξη για την προσωρινή παύση της δραστηριότητας των αλιευτικών σκαφών λόγω κορωνοϊού, ενώ τον Ιούλιο ενεργοποίησε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση ενισχύσεων de minimis στον τομέα της παράκτιας αλιείας ύψους 15,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ήταν η πρώτη φορά που οι Έλληνες αλιείς έλαβαν αποζημιώσεις de minimis, ενδεικτικό της ευαισθησίας με την οποία η Κυβέρνηση προσεγγίζει τον κλάδο της αλιείας.
Σε ό,τι με αφορά γνωρίζετε ότι βρίσκομαι δίπλα σας και αγωνίζομαι με όλες τις δυνάμεις που διαθέτω για την ανάδειξη των σημαντικών θεμάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας, ένας από τους πιο παραγωγικούς κλάδους της χώρας.

Το 2018, άλλωστε, συμμετείχατε μαζικά στις ενημερωτικές ημερίδες που διοργάνωσα με αξιόλογους ομιλητές, διότι πιστεύω ακράδαντα ότι όσοι κατέχουμε θέσεις ευθύνης οφείλουμε να βρισκόμαστε διαρκώς δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου.

Να τους στηρίζουμε,
-να λύνουμε απορίες,
να τους ενημερώνουμε,
-να παρεμβαίνουμε όπου κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο.

Διότι, φίλες και φίλοι, η αλιεία και η μυδοκαλλιέργεια μπορούν να αποτελέσουν αιχμή του δόρατος της ελληνικής οικονομίας.
Ως Νέα Δημοκρατία δεσμευθήκαμε ότι θα καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα βασικό πυλώνα ανάπτυξης. Το κάνουμε πράξη αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των ανθρώπων του κλάδου, εστιάζοντας παράλληλα στην ανάγκη υιοθέτησης μια διαφορετικής επιχειρηματικής νοοτροπίας:
-πιο σύγχρονης,
-με εξωστρεφή χαρακτηριστικά.

Η αλιεία,
-η μυδοκαλλιέργεια,
όπως και η ενασχόληση με τη γη είναι τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα:
-ως χώρα
-και περιοχή,
γι' αυτό κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου να σας στηρίξουμε.

Δεν έχω να πω περισσότερα, παρά να συγχαρώ για ακόμη μια φορά τον καλό συνάδελφο και φίλο, Μάκη Βορίδη, για την πρωτοβουλία της τηλεδιάσκεψης αλλά και για το αμέριστο ενδιαφέρον που δείχνει για τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης.

Σας ευχαριστώ.