Χαιρετισμός στην τελετή έναρξης του Διασυνοριακού Φεστιβάλ Αμφίπολης

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου στην τελετή έναρξης του Διασυνοριακού Φεστιβάλ Αμφίπολης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Υψηλοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί συμμετέχοντες,
Φίλες και φίλοι,

με ιδιαίτερη χαρά:
-σας καλησπερίζω
-και σας καλωσορίζω όλες και όλους στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Αμφίπολης. Σε έναν όμορφο και ξεχωριστό χώρο στον οποίο αγναντεύεις το παρελθόν και οραματίζεσαι το μέλλον.

Προσωπικά νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση διότι η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιώ ως Υφυπουργός Εσωτερικών, με αρμοδιότητα τον τομέα της Μακεδονίας και της Θράκης, γίνεται στο Νομό Σερρών, από τον οποίο έλκω την καταγωγή μου από την πλευρά της μητέρας μου.

Και είμαι χαρούμενος καθώς μου δίνεται η ευκαιρία να βρεθώ ανάμεσα σε φίλους με τους οποίους μοιραζόμαστε το ίδιο ενδιαφέρον για την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Το διήμερο Διασυνοριακό Φεστιβάλ που διοργανώνει αυτό το Σαββατοκύριακο το Υφυπουργείο Εσωτερικών στο Δήμο Αμφίπολης είναι μια μεγάλη γιορτή:
-του πολιτισμού,
-της αδελφοσύνης των λαών
-και της συνεργασίας.

Υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου "Borderless Culture", το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα συνεργασίας INTERREG "Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020" και προάγει την ιστορία και την παράδοση κάθε τόπου.

Ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιλογή του Δήμου Αμφίπολης έχει σημειολογικό χαρακτήρα, διότι κάθε πατημασιά σε αυτά τα χώματα είναι βήματα πάνω σε μια γη-μνήμα.

Σε έναν τόπο ύψιστου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος με:
-πλούσια παράδοση,
-ήθη και έθιμα,
-όπως επίσης ευδιάκριτη διαδρομή στη μακραίωνη ελληνική ιστορία.

Το μαρτυρούν τα ευρήματα από την αρχαία πόλη της Αμφίπολης, τα οποία φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, φανερώνοντας τη συνέχεια της ζωής από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τα βυζαντινά χρόνια.

Το διατρανώνει και ο τύμβος Καστά, για τον οποίο ξεκινούν στοχευμένες κινήσεις με σκοπό τη φροντίδα του μνημείου, ούτως ώστε να σταματήσει να "πληγώνεται" από την εγκατάλειψη της τελευταίας πενταετίας και να καταστεί επιτέλους επισκέψιμο.

Φίλες και φίλοι,
ειδική αναφορά θέλω να κάνω και στη Βουλγαρική αντιπροσωπεία που βρίσκεται απόψε μαζί μας.

Η διακρατική συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας είναι υποδειγματική. Οι γέφυρες φιλίας που έχουμε αναπτύξει έχουν θεμελιωθεί στις ακλόνητες βάσεις του αμοιβαίου σεβασμού, λειτουργώντας ως μέσο:
-αλληλογνωριμίας
-και αλληλεκτίμησης των λαών.

Η αγαστή συνεργασία των δυο χωρών εκφράζει με κάθε ειλικρίνεια την επιθυμία Ελλήνων και Βουλγάρων να διαφυλάξουν τη σταθερότητα στη Ν.Α. Ευρώπη.
Μέσα από κοινές πρωτοβουλίες, όπως το διασυνοριακό φεστιβάλ, ισχυροποιούμε τους δεσμούς και δημιουργούμε στην περιοχή των Βαλκανίων ένα πολύτιμο παράδειγμα καλής γειτονίας.

Είμαστε ευρωπαίοι εταίροι και υπηρετούμε το κοινό όραμα για την Ευρώπη των λαών.

Άλλωστε η διαπολιτισμική συνεργασία ενισχύει τη σχέση των λαών μας.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω και στο προσωπικό του Υφυπουργείου Εσωτερικών για την άρτια οργάνωση του Φεστιβάλ.

Δούλεψαν:
-με μεράκι
-και αγάπη,
επιβεβαιώνοντας τον κανόνα πως όταν βάζεις συναίσθημα σε ό,τι και αν κάνεις, το τελικό αποτέλεσμα πάντα δικαιώνει την προσπάθειά σου.
Με αυτές τις σκέψεις βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να κηρύξω την έναρξη του Διασυνοριακού Φεστιβάλ στο Δήμο Αμφίπολης.

Εύχομαι σε όλες και σε όλους να έχετε ένα ευχάριστο διήμερο το οποίο:
-θα αναδείξει την κληρονομιά μας
-και θα φωτίσει την ιστορία μας.

Σας ευχαριστώ