Στήνουν "φωτογραφικούς" διαγωνισμούς παραμονές των εκλογών

Θεσσαλονίκη, 03 Ιουλίου 2019

Δελτίο Τύπου
Στήνουν «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς παραμονές των εκλογών

Νέους «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς για τον ΟΑΣΘ, παραμονές των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, καταγγέλλει ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρος Καράογλου.
Στις 4 Ιουνίου 2019, λίγες μόνο ημέρες μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, η Κοινωνία της Πληροφορίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού με τίτλο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Τηλεματική και Ενιαίο Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (ΟΣΕΘ). Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η 4η Ιουλίου, τρεις δηλαδή ημέρες προ των εκλογών της Κυριακής.
Επί της ουσίας, όπως καταγγέλλει ο κ. Καράογλου, η κυβέρνηση επιχειρεί να εγκαταστήσει νέο σύστημα Τηλεματικής και Ψηφιακού μετασχηματισμού στον ΟΑΣΘ, ενώ υπάρχει ήδη εγκατεστημένο εδώ και 12 χρόνια σχετικό σύστημα, το οποίο, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, λειτουργεί άψογα παρόλο ότι δεν συντηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Εκείνο που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι το γεγονός πως το ίδιο σύστημα Τηλεματικής που χρησιμοποιείται στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, στον ΟΑΣΑ της Αθήνας λειτουργεί με πιστότητα 100%.
Όπως επισημαίνει ο κ. Καράογλου, η σκοπιμότητα που υπάρχει πίσω από την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού είναι προφανής. Και αυτό διότι:
1) Οι ενστάσεις των εταιριών κατά τη διαβούλευση αγνοήθηκαν,
2) Το κόστος του συστήματος Τηλεματικής που είναι ήδη εγκατεστημένο στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ μαζί με όλα τα ζητούμενα του διαγωνισμού κόστισε λιγότερο από 4 εκατομμύρια ευρώ ενώ το νέο σύστημα προϋπολογίζεται στα 39 εκατομμύρια ευρώ μαζί με το ΦΠΑ,
3) δεν υπάρχουν ακόμα τα λεωφορεία στα οποία θα υλοποιηθεί η Τηλεματική, καθώς ο διαγωνισμός για τα νέα λεωφορεία του ΟΑΣΘ μετατέθηκε για το τέλος Σεπτεμβρίου,
4) και τέλος η διαβούλευση για το νέο σύστημα Τηλεματικής πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23 Δεκεμβρίου 2018 και 2 Ιανουαρίου 2019. Στη διαβούλευση υποβλήθηκαν συνολικά 153 σημεία ενστάσεων κατά των τεχνικών προδιαγραφών από 5 εταιρείες. Παρόλα αυτά η διαβούλευση μάλλον ήταν προσχηματική αφού δεν ελήφθησαν υπόψη στην προκήρυξη του διαγωνισμού.