(Δ.Τ.): Η κυβέρνηση ξεπουλά ιστορικά ακίνητα της Θεσσαλονίκης στο Υπερταμείο

Θεσσαλονίκη, 21 Σεπτεμβρίου 2018

Δελτίο Τύπου
Η κυβέρνηση ξεπουλά ιστορικά ακίνητα της Θεσσαλονίκης στο Υπερταμείο

Να εξηγήσει για ποιους λόγους εκχωρεί στο Υπερταμείο ακίνητα της Θεσσαλονίκης με ιστορική, πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία καλεί ο κ. Θεόδωρος Καράογλου τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.
Αφορμή για την κατάθεσή της αποτέλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να μεταβιβάσει στο Υπερταμείο 2.392 ακίνητα που βρίσκονται εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Από αυτά τα 1.954 βρίσκονται στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, 126 στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, 120 στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς, 74 στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, 56 στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, 39 στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και 23 στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Όπως επισημαίνει ο κ. Καράογλου, η διαδικασία γίνεται μέσω της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.), θυγατρική του Υπερταμείου και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί ή συμπεριληφθεί περιγραφή των χαρακτηριστικών τους, όπως έκταση, θέση, χρήση και λοιπά στοιχεία.
Ήδη από τις 14 Ιουνίου 2018 το Υπερταμείο ζήτησε να μεταφερθούν στη θυγατρική του 10.119 ακίνητα κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, Λίγες ημέρες αργότερα, στις 19 του ίδιου μήνα και λίγο πριν τις αποφάσεις του Eurogroup, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε συνέχεια της εκχώρησης 70.000 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου, που είχε ήδη υποθηκεύσει για 99 χρόνια, προχώρησε στη μεταβίβαση επιπλέον 10.119 ακινήτων.
Μεταξύ των κτιρίων που «ξεπουλά» η κυβέρνηση βρίσκονται η Βίλα Αλλατίνη όπου στεγάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Μπεζεστένι στην Πλατεία Ελευθερίας στην πόλη των Σερρών, καθώς και άλλα ιστορικά κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς.