"Η Συνταγματική Αναθεώρηση αναβαθμίζει τη Δημοκρατία στον τόπο μας"

"Η Συνταγματική Αναθεώρηση αναβαθμίζει τη Δημοκρατία στον τόπο μας" Κύριο

Θεσσαλονίκη, 07 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ»

Υπέρμαχος της άποψης ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να είναι ανεξάρτητο της Κυβέρνησης δήλωσε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του «Ορκίζομαι» στο Πλαγιάρι της Θεσσαλονίκης.
Μπροστά σε εκατοντάδες παρευρισκόμενους, ο Τομεάρχης Μακεδονίας και Θράκης του κόμματος επισήμανε ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ποιοτική αναβάθμιση της Δημοκρατίας στον τόπο μας.
Όπως εξήγησε: «Επιδιώκω το δημόσιο διάλογο. Για αυτό και μέσα από τις σελίδες του "Ορκίζομαι" καταθέτω τις απόψεις μου εγγράφως, ώστε να αξιολογηθούν από την κοινή γνώμη και να αποτελέσουν ερέθισμα μιας εποικοδομητικής συζήτησης η οποία θα βοηθήσει την πατρίδα μας να κάνει ουσιαστικά βήματα προς τα εμπρός».
Ο κ. Καράογλου επισήμανε, ακόμη, πως η Συνταγματική Αναθεώρηση πρέπει να γίνει με την κοινωνία παρούσα, τονίζοντας ότι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές χρειάζεται να υπηρετούν ανάλογους στόχους και οράματα. «Δυστυχώς, στα χρόνια της κρίσης, το πολιτικό σύστημα έχει χάσει την αξιοπιστία του καθώς οι θεσμοί δυσλειτουργούν και οι πολίτες δεν τους εμπιστεύονται. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα πολίτες και πολιτικοί να υπογράψουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης το οποίο θα μας παρέχει κανόνες που θα γίνουν σεβαστοί από όλους».
Από την πλευρά του ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας για το «Ορκίζομαι», χαρακτήρισε «ρωμαλέα και θαρραλέα» την κίνηση του κ. Καράογλου να γράψει βιβλίο με θέμα τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
«Είναι σημαντικό», είπε, «ότι το συγκεκριμένο βιβλίο ακούει την κοινωνία. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ποιοτική αναβάθμιση του κοινοβουλευτισμού. Δεδομένου ότι το πολιτικό σύστημα είναι απαξιωμένο, θα πρέπει να δείξουμε ότι θέλουμε και μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Ο πολιτικός πρέπει να είναι κοντά με την κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα και ένα βήμα μπροστά, ανοίγοντας δρόμους. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι να μην παρασυρθούμε από τον λαϊκισμό και να ενδυναμώσουμε την αξιοπιστία μεταξύ κοινωνίας και θεσμών» κατέληξε.
Ο δικηγόρος και πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρης Γαρούφας, εστίασε στο θάρρος του κ. Καράογλου, στοιχείο όπως είπε που «σπανίζει σε Έλληνα πολιτικό», να ανοίξει το δημόσιο διάλογο για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Μίλησε, επίσης, για «υπερατονία των Θεσμών», χαρακτήρισε «χρηστικό» το βιβλίο και «πρωτοποριακές» τις 19 προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό, οι οποίες επισήμανε ότι «σε πολλές περιπτώσεις υπερακοντίζουν εκείνες του κόμματος».
Τέλος η δικηγόρος κα. Μαίρη Λιόλιου ευχήθηκε το βιβλίο να είναι «καλοτάξιδο», εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα πως όσοι το διαβάσουν θα βγουν «κερδισμένοι», σημειώνοντας ότι:«Το Σύνταγμά μας πρέπει να εκσυγχρονιστεί, κάνοντας επιτέλους τα λόγια πράξεις και επιτυγχάνοντας μια ευρύτερη κοινωνική συναίνεση».