"Η Συνταγματική Αναθεώρηση οδηγεί στη νέα μεταπολίτευση"

"Η Συνταγματική Αναθεώρηση οδηγεί στη νέα μεταπολίτευση" Κύριο

Θεσσαλονίκη, 10 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ»

Κάλεσμα εθνικής συναίνεσης προκειμένου η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να είναι ομαλή, χρήσιμη και ωφέλιμη για τον τόπο απηύθυνε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, στην παρουσίαση του βιβλίου του «Ορκίζομαι» στις Σέρρες.
Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Philippos Xenia», μπροστά σε νυν και πρώην Βουλευτές του Νομού αλλά και τοπικούς φορείς, ο Τομεάρχης Μακεδονίας και Θράκης του κόμματος χαρακτήρισε «ηθική υποχρέωση και εσωτερική ανάγκη» να παρουσιάσει το βιβλίο του στις Σέρρες.
«Πρώτον γιατί οι Σέρρες είναι ο τόπος μου μιας και από την πλευρά της μητέρας μου κατάγομαι από την Πεντάπολη Σερρών και ο Νομός με τιμά πάντα με την αγάπη και την εμπιστοσύνη του και δεύτερον, γιατί σε αυτήν τη γη γεννήθηκε ο αείμνηστος Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο ηγέτης, ο μεγάλος οραματιστής που έβαλε τα θεμέλια της σύγχρονης Ελλάδας και μας κληροδότησε το πιο δημοκρατικό Σύνταγμα της Ευρώπης».
Μιλώντας για το βιβλίο, ο κ. Καράογλου σημείωσε ότι φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως αφετηρία διαλόγου με την κοινωνία για την επιτακτική ανάγκη Συνταγματικής Αναθεώρησης, δεδομένου ότι το ισχύον Σύνταγμά μας, μετρώντας ήδη 41 χρόνια ζωής, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια εμφανή σημάδια θεσμικής... κόπωσης.
«Η σωστή προσέγγιση του ζητήματος της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα μας οδηγήσει σε ένα διαφορετικό και καλύτερο μέλλον. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι αυτή η επιλογή να συνοδεύεται από αναγκαίες αλήθειες που καθόρισαν το παρελθόν» επισήμανε, εξηγώντας ότι οι «οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές δεν είναι ευθύνη μόνο των πολιτικών, αλλά και των πολιτών».
Όσον αφορά στις 19 προτάσεις που κατέθεσε στον δημόσιο διάλογο, αυτές βασίζονται σε δυο άξονες: Την αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος και τη θεσμική θωράκιση του Συντάγματος.
Στον πρώτο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται προτάσεις όπως κατάργηση της λίστας Επικρατείας και αντικατάσταση των Βουλευτών Επικρατείας από ομογενείς Βουλευτές, καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους απόδημους Έλληνες καθώς και καθιέρωση ενός μόνιμου εκλογικού συστήματος. Στο δεύτερο ξεχωρίζουν οι προτάσεις για κατάργηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, για τον ευδιάκριτο διαχωρισμό εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, για τον ουσιαστικό έλεγχο των πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων και για τη μείωση του ορίου των εκλογικών δαπανών.
Παρουσιάζοντας το βιβλίο, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών κ. Παναγιώτης Καρίπογλου τόνισε ότι το «Ορκίζομαι» φτάνει στα χέρια των πολιτών σε μια «κρίσιμη καμπή της πολιτικής μας ιστορίας».
Από την πλευρά του ο Δικηγόρος και Πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρης Γαρούφας, αναφέρθηκε στο «θάρρος της γνώμης» που διακρίνει τον κ. Καράογλου, ενώ ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός, κ. Γιάννης Βρούτσης, στάθηκε στη χρονική συγκυρία που παρουσιάζεται το βιβλίο βάζοντας, όπως είπε, «το μαχαίρι στο κόκκαλο στο ζήτημα της νέας μεταπολίτευσης στη χώρα μας».