Κοπή Βασιλόπιτας 2005 (Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης")

Κοπή Βασιλόπιτας 2005 (Συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης")

Περισσότεροι από 3000 πολίτες του νομού Θεσσαλονίκης, κατέκλυσαν το Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης «Ιωάννης Βελλίδης», όπου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικής πίτας του Πολιτικού Γραφείου του βουλευτή Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρου Καράογλου.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, οι Βουλευτές: Γκιουλέκας Κώστας και Καλαφάτης Σταύρος της Α΄ Περ. Θεσσαλονίκης, Γαλαμάτης Δημήτρης της Β΄ Περ. Θεσ/νίκης, Γιαννάκης Μιχάλης Βοιωτίας, Δερμεντζόπουλος Αλέξανδρος Έβρου, Τσιάρας Κώστας Καρδίτσας, Καρπούζας Αντώνης Πιερίας, Σταυρογιάννης Νίκος Φθιώτιδας, Μπούγας Γιάννης Φωκίδας, Δήμαρχοι, Αντινομάρχες, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, Πολιτευτές, καθώς επίσης και χιλιάδες κόσμου, ενώ μέσω βίντεο αναμεταδόθηκαν χαιρετισμοί του υπουργού Δημόσιας Τάξης Βουλγαράκη Γιώργου και του υφυπουργού Εξωτερικών Στυλιανίδη Ευρυπίδη .

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Καράογλου επέδωσε τιμητική πλακέτα στην οικογένεια του αδικοχαμένου επισμηναγού Ιωάννη Κομμάτα, από το Βασιλούδι της επαρχίας Λαγκαδά, ο οποίος έπεσε εν ώρα καθήκοντος με το μαχητικό του αεροσκάφος.


Ομιλία του Θεόδωρου Καράογλου:

Πολίτες του νομού Θεσσαλονίκης,
φίλες, φίλοι και συναγωνιστές,
σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη σημερινή σας παρουσία στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας του πολιτικού μου γραφείου. Το μαζικό και δυναμικό παρών σας μου δίνει το μήνυμα αλλά και τη δύναμη να συνεχίσω με ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και αποφασιστικότητα τον αγώνα για λύσεις στα προβλήματά σας, για ανάπτυξη της υπαίθρου του νομού Θεσσαλονίκης και της ελληνικής περιφέρειας, για λύση των προβλημάτων της καθημερινότητας, για καλύτερες συγκοινωνίες, καλύτερη υγεία, καλύτερη παιδεία, περισσότερη ασφάλεια, στήριξη στους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για περισσότερο ενδιαφέρον στους συνταξιούχους και τους ανέργους.

Είκοσι χρόνια τώρα πορευόμαστε μαζί. Μέσα από τις τάξεις των κομματικών οργανώσεων του κόμματός μας της Νέας Δημοκρατίας, μέσα από τις τάξεις της αυτοδιοίκησης και τώρα από το μετερίζι της κεντρικής πολιτικής σκηνής, μέσα από τη Βουλή, θέση στην οποία εσείς με τη ψήφο σας με αναδείξατε. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Μαζί. Ο ένας στο πλευρό του άλλου. Εσείς με τις προτάσεις, τις παρατηρήσεις, τις επισημάνσεις, τις ανάγκες και βέβαια και τα παράπονα σας και εμείς να τα μεταφέρουμε στα αρμόδια κέντρα λήψης των αποφάσεων, στην κεντρική διοίκηση, και να πιέζουμε, προτείνουμε και αγωνιζόμαστε για την επίλυσή τους.

Πέρσι τέτοιες ημέρες, στην αντίστοιχη εκδήλωση, ενώσαμε και πάλι τις δυνάμεις μας και δώσαμε την υπόσχεση -λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 7ης Μαρτίου που οδήγησαν τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία και τον Κώστα Καραμανλή στην πρωθυπουργία- να εργαστούμε όλοι μαζί για τη νέα διακυβέρνηση, για τη δημιουργία ενός κράτους σύγχρονου και φιλικού προς τους πολίτες, που θα σέβεται τον άνθρωπο, που θα δίνει λύσεις στα προβλήματά του, που θα ενδιαφέρεται και για την περιφέρεια.

Ο στόχος επιτυγχάνεται μέρα με τη μέρα. Χάρη και πάλι στη δική σας προσπάθεια, τη δική σας υπομονή, τις δικές σας επισημάνσεις. Για αυτό και σας ευχαριστώ για τη συμβολή και την προσφορά σας. Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά για την σημερινή σας παρουσία. Αποτελεί για εμένα χαρά και συνάμα τιμή και βαρύ χρέος. Και από το βήμα αυτό κοιτώντας σας στα μάτια δεσμεύομαι για ακόμη μια φορά ότι θα αγωνιστώ για τον τόπο μας, την ύπαιθρο του νομού Θεσσαλονίκης, θα συνεχίσω την προσπάθεια, θα συνεχίσω ακατάβλητος έως ότου ξημερώσουν καλύτερες, πιο φωτεινές ημέρες για μας και τα παιδιά μας, πάντα όμως με εσάς στο πλευρό, συνοδοιπόρους και συνδιαμορφωτές, για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο, ώστε ο τόπος να λάβει αυτά που δικαιούται και επί χρόνια μας στέρησαν, αυτά που αξίζει, που αξίζουμε.

Απολογισμός - προγραμματισμός κυβέρνησης

Φίλες και φίλοι,
σε έναν μήνα συμπληρώνεται ένας χρόνος νέας διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση αλλά και η Νέα Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται αρωγός και συμπαραστάτης της στηρίζοντας το έργο της, βρέθηκαν μπροστά σε πολλά και μεγάλα προβλήματα στο σύνολο σχεδόν των ζητημάτων που σχετίζονται με την οικονομία, την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής. Προβλήματα τα οποία άλλα ήταν γνωστά άλλα όμως το ΠΑΣΟΚ φρόντιζε να κρύβει κάτω από το χαλί.
Σε αυτόν τον πρώτο χρόνο έγιναν πολλά, έγινε δουλειά οργανωτική, τίθενται καθημερινά οι βάσεις ώστε τα προβλήματα να λυθούν και η χώρα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Προωθήθηκαν διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, δόθηκαν μάχες για τα αγροτικά, έγιναν παρεμβάσεις για την υγεία και την παιδεία αλλά και την καλύτερη και φιλικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Και βεβαίως η χώρα διαχειρίστηκε με επιτυχία μεγάλα και διεθνούς ακτινοβολίας στοιχήματα. Διοργανώσαμε τους πιο επιτυχημένους και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία. Διαχειριστήκαμε με επιτυχία μείζονα εθνικά θέματα όπως το Κυπριακό. Έγιναν πολλά, υλοποιούμε βασικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις όπως ο βασικός μέτοχος, ο νέος αναπτυξιακός και φορολογικός νόμος, η πάταξη της γραφειοκρατίας, η λύση του προβλήματος των πανωτοκίων, η κατάργηση του ΛΑΦΚΑ και άλλα πολλά. Και να είστε όλοι βέβαιοι πως όπως έχει δεσμευθεί προσωπικά και ο Κώστας Καραμανλής, οι δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο, το πρόγραμμά μας θα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας, η νέα διακυβέρνηση θα προχωρήσει όσο και αν αντιδρούν και μας αντιμάχονται όσοι ξεβολεύονται αλλά και τα εξωθεσμικά κέντρα που γιγαντώθηκαν από το ΠΑΣΟΚ. Εμείς θα προχωρήσουμε!
Η χώρα αλλάζει. Το 2005 στόχος μας είναι η οικονομική εξυγίανση, όχι όμως με επιβολή νέων βαρών στους πολίτες αλλά με μια νέα πολιτική ανάπτυξης της περιφέρειας, με αξιοποίηση του τουρισμού, με βελτίωση της επιχειρηματικότητας, ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας, με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με περιστολή της σπατάλης. Και βέβαια πάντα στο επίκεντρο θα είστε εσείς, ο απλός πολίτης και οι ανάγκες του. Και για αυτό μόνιμη επιδίωξη της νέας διακυβέρνησης είναι η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, ο περιορισμός της ανεργίας, η πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, η στήριξη των συνταξιούχων, των ανέργων, των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία και ο πολιτισμός.

Διαπλοκή

Η προσπάθεια αυτή, φίλες και φίλοι, δεν είναι εύκολη. Θα προχωρήσει όμως και θα πετύχει. Διότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση και δεν θα λογαριάσει το πολιτικό κόστος. Βλέπετε πως πολλοί αντιδρούν, προσπαθούν να τοποθετήσουν τροχοπέδη στην πορεία αυτή, διότι φοβούνται πως θα χάσουν τα προνόμια που με γκρίζους και υπόγειους τρόπους απέκτησαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι τα εξωθεσμικά κέντρα που επιδιώκουν παρέμβαση στην πολιτική και επί χρόνια έχτισαν ένα καθεστώς διαφθοράς και διαπλοκής δηλητηριάζοντας τον δημόσιο βίο. Αυτή η κατάσταση που δίνει οφέλη στους λίγους εις βάρος των πολλών, που αδικεί όλους εσάς, δεν μπορεί να συνεχιστεί και για αυτό η ΝΔ θα συνεχίσει ανυποχώρητη τον αγώνα για κάθαρση, για πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, για διαφάνεια.

Βλέπετε άλλωστε τις τελευταίες ημέρες αποκαλύψεις που δυστυχώς ρίχνουν τη σκιά τους πάνω από τους θεσμούς; Την πολιτική, τη δικαιοσύνη ακόμη και την εκκλησία.
Δεν πρέπει βεβαίως όλοι να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι και λίγοι να χαρακτηρίζουν το σύνολο. Όμως για ακόμη μια φορά τονίζω πως απαρέγκλιτη απόφαση της νέας διακυβέρνησης είναι η εξάλειψη των φαινομένων αδιαφάνειας και διαφθοράς σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου. Και αυτό απλά σημαίνει εφαρμογή των νόμων από όλους και για όλους, κανόνες και επιτέλους διαφάνεια και αξιοκρατία. Και αυτό είναι κάτι που λειτουργεί προς όφελος των πολλών. Για να πάρει τελικά ο καθένας ότι του αξίζει, αυτό για το οποίο έχει μοχθήσει. Και έχουν να ανησυχούν μόνο όσοι έχουν κάτι να κρύψουν.

Οικονομία

Πρώτος τομέας των μεταρρυθμίσεών μας είναι αυτός της οικονομίας. Έγινε πολύς λόγος για την λεγόμενη απογραφή. Ήταν όμως επιβεβλημένη. Γιατί, τι έκανε τόσα χρόνια το ΠΑΣΟΚ, εκτός από επιδρομές στις τσέπες των απλών πολιτών και των μικρομεσαίων; Έκρυβε τα προβλήματα, τα μετέθετε στο μέλλον, ωραιοποιούσε με ψευδή στοιχεία την εικόνα της ελληνικής οικονομίας, και στην γωνία, στην άκρη ο οικονομικός βρόγχος έσφιξε όλο και περισσότερο την μέση ελληνική οικογένεια. Είχε επομένως χρέος η κυβέρνηση, πάντα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να προχωρήσει στην απογραφή για να δούμε επιτέλους ποια είναι η πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και επομένως να χαραχθεί μια ρεαλιστική πολιτική που θα οδηγήσει σε λύσεις και βελτίωση των οικονομικών στοιχείων της χώρας αλλά επιτέλους και των πολιτών. Να μετακυληστούν δηλαδή τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα και στους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν θα θίξει κανένα κεκτημένο δικαίωμα των πολιτών, ούτε θα επιβάλει πρόσθετα βάρη. Η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή θα έχει ήπιο και κοινωνικό πρόσωπο. Τρόπος υπάρχει χωρίς και πάλι να την πληρώσουν οι πολίτες, δίχως και πάλι όλοι εσείς να χρειαστεί να βάλετε το χέρι στην τσέπη για να πληρώσετε τους λίγους, να πληρώσετε την άφρονα πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Η νέα οικονομική μας πολιτική εστιάζεται : στη μείωση της κρατικής σπατάλης και των δαπανών του δημοσίου, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την προώθηση αποκρατικοποιήσεων, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, σε μια διαφανή διαχείριση των δημοσίων πόρων. Μιλώντας για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών επιτρέψτε μου να παραθέσω δύο στοιχεία για τη μείωση της κρατικής σπατάλης. Η μείωση των λειτουργικών δαπανών για το 2005 θα φθάσει το 6.5% όταν τα αντίστοιχα ποσά είχαν αυξηθεί για το 2004 από το ΠΑΣΟΚ κατά 26.5%. Η μείωση αυτή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη για τις καταναλωτικές δαπάνες του κράτους που θα μειωθούν κατά 16%.

Βέβαια δεν αρκεί αυτό. Υλοποιούμε μια επιθετική οικονομική πολιτική που θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, που θα στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον τουρισμό, που θα αυξήσει τις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων. Να θυμίσω πως : ο νέος φορολογικός νόμος μειώνει σημαντικά τα φορολογικά βάρη για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ο νέος αναπτυξιακός νόμος δίνει ισχυρά κίνητρα σε παλιές και νέες επιχειρήσεις, με έμφαση στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη στήριξη της Περιφέρειας, την ενθάρρυνση των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, την τόνωση της απασχόλησης. Το νέο θεσμικό πλαίσιο, περιορίζει τη γραφειοκρατία και μειώνει δραστικά το χρόνο και το κόστος αδειοδότησης των επιχειρήσεων, νέο πλέγμα δράσεων και παρεμβάσεων στηρίζει και κινητροδοτεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Άλλο εργαλείο μας είναι οι πόροι των κοινοτικών πλαισίων στήριξης. Οι αδιάθετοι πόροι θα αξιοποιηθούν και το σύνολο των ποσών θα απορροφηθούν. Η συνολική απορρόφηση αυξήθηκε από το 21 στο 31% ενώ οι συνολικές δεσμεύσεις έφθασαν το 50% του προγράμματος. Έμφαση βέβαια δίνεται πλέον στην περιφέρεια, στην οποία θα κατευθυνθεί στο σύνολό του και το Δ ΚΠΣ.

Αγροτικά

Φίλες και φίλοι,
προτεραιότητα και χρέος της νέας διακυβέρνησης είναι η στήριξη και επίλυση των προβλημάτων των αγροτών. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο πρόγραμμά της και θα βοηθήσει ουσιαστικά τον αγροτικό κόσμο με τον οποίο τη δένουν σχέσεις ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης. Για το πρόσφατο θέμα με το βαμβάκι που ανέκυψε και προκάλεσε και τις αντιδράσεις και κινητοποιήσεις πρέπει να πούμε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εφαρμόζοντας για πρώτη φορά φέτος αυστηρούς ελέγχους επέτυχε ήδη μια αυξημένη επιστροφή συνυπευθυνότητας που εκτιμάται ότι θα είναι στις 38 δρχ/κιλό και είναι κατά πολύ υψηλότερη απ' αυτήν των 23 δρχ/κιλό, που είχε διαμορφωθεί στο τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου. Θα καταβληθεί δε φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Έτσι εξασφαλίζεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, υψηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά ύψους 710 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου φέτος, έναντι 620 εκατομμυρίων ευρώ συνολικών κοινοτικών εισροών βάμβακος πέρσι.

Και βεβαίως να πούμε ότι το πρόβλημα οφείλεται στον δυσμενή κανονισμό του 2001 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ δίχως να λογαριάσει ή να ενδιαφερθεί για τις συνέπειές του.
Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πραγματικά αρωγός των αγροτών. Με διάλογο, ενημέρωση και στήριξη και στόχο τις διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα των καλλιεργειών ώστε ο αγροτικός κόσμος να αποκτήσει ένα μακροχρόνια βιώσιμο μέλλον και τα ελληνικά προϊόντα να καταστούν επιλέξιμα και ανταγωνιστικά.
Και η κυβέρνηση ότι λέει το εννοεί και το αποδεικνύει με τις πράξεις και όχι στα λόγια. Λύθηκε το πρόβλημα των πανωτοκίων που επί χρόνια αποτελούσε ασήκωτο ζυγό στις πλάτες των αγροτών, διασφαλίστηκε η κοινοτική στήριξη στα μεσογειακά προϊόντα μέχρι το 2013, επισπεύσθηκαν οι διαδικασίες καταβολής των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων.

Καθημερινότητα

Πάγιος στόχος της κυβέρνησης είναι και η βελτίωση της καθημερινότητας. Η υγεία, με τον αγώνα για να φύγουν τα ράντσα, να καθαρίσει το σύστημα των προμηθειών, με τις αλλαγές στον τομέα του φαρμάκου, η παιδεία, η ασφάλεια, η εξυπηρέτηση των πολιτών από το δημόσιο, με τις νομοθετικές παρεμβάσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας. Το κράτος θα πρέπει να αποτελεί φίλο και συμπαραστάτη του πολίτη. Το «γρηγορόσημο», το «κρεβατόσημο», το φακελάκι θα μπουν στο περιθώριο. Ο πολίτης πρέπει να εξυπηρετείται και να νιώθει ασφαλής. Να απολαμβάνει μια σύγχρονη και ευρωπαϊκή παιδεία, κοινωνικές παροχές. Αυτά είναι τα αυτονόητα που οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ από το 1980 και μετά τα μετέτρεψαν σε διεκδικήσεις και κατακτήσεις. Η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας θα προχωρήσει. Η ποιότητα ζωής θα βελτιωθεί.

Αυτή είναι μια σύντομη περιγραφή του πλέγματος των δράσεων της κυβέρνησης. Θα μου επιτρέψετε όμως πριν κλείσω να αναφερθώ και σε ένα θέμα που εμείς οι Μακεδόνες είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι. Αφορά την ονομασία του κράτους των Σκοπίων. Υπήρξαν πέρσι δυσμενείς εξελίξεις, με την αναγνώριση από τις Ηνωμένες Πολιτείες των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Εμείς τη Μακεδονία μας, την ιστορία μας, τα εθνικά μας δίκαια δεν τα ξεπουλάμε. Λάθη της πολιτικής ηγεσίας από το 1990 και μετά δεν πρέπει να συνεχιστούν. Για αυτό και καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών να καλύψει τα κενά του παρελθόντος, να θέσει το θέμα στην πρώτη θέση των διπλωματικών της προτεραιοτήτων και να ασκήσει κάθε νόμιμη πίεση (είτε στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας, είτε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ) στο γειτονικό κράτος ώστε να αφήσει την αδιάλλακτη τακτική του και να προσέλθει σε έναν ειλικρινή διάλογο ώστε να εξευρεθεί μια αμοιβαίο αποδεκτή λύση. Αυτό είναι προς όφελός τους. Πρέπει να το καταλάβουν και να αφήσουν τη δήθεν σκληρή στάση. Και η Ελλάδα έχει τα όπλα να το πετύχει και ένα πρώτο δείγμα είναι πως πλέον η ελληνική πολιτική για το θέμα αυτό αποτελεί και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Φίλες και φίλοι,
γνωρίζω τα προβλήματα του τόπου μας. Τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζετε. Τα ζω και εγώ ο ίδιος. Η ανεργία, η έλλειψη δρόμων και μεταφορικών υποδομών, τα προβλήματα στις συγκοινωνίες, η έλλειψη σχολειών και υποδομών υγείας, η περιβαλλοντική υποβάθμιση ακόμη και η απουσία κινήτρων και υποστήριξης. Είναι όλα αυτά που οδηγούν τον τόπο μας σε διαρκή υποβάθμιση, που διώχνουν τους νέους. Η πορεία όμως αυτή θα αντιστραφεί. Διότι η στήριξη της περιφέρειας είναι πρώτος στόχος της κυβέρνησης. Οι υποδομές και οι πόροι των κοινοτικών πλαισίων στήριξης, που για χρόνια πήγαιναν στο κέντρο λόγω και των Ολυμπιακών, τώρα θα κατευθυνθούν στην περιφέρεια. Και γνωρίζετε καλά πως η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, η μετατροπή όλου του νομού σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κέντρο με ακτινοβολία σε όλη τη Νοτιανατολική Ευρώπη αποτελεί προσωπική δέσμευση, στοίχημα και προτεραιότητα του πρωθυπουργού.

Φίλες και φίλοι,
η κυβέρνηση προχωρά στο σωστό δρόμο. Προχωρά με σταθερά βήματα μπροστά. Και οι δεσμεύσεις της θα υλοποιηθούν στο ακέραιο. Ο κόσμος αλλάζει και ο τόπος μας προχωρά. Τίποτα όμως από όλα αυτά που περιέγραψα παραπάνω, καμία νέα προοπτική δεν θα είχε διανοιχτεί αν δεν ήσασταν εσείς, αν εσείς δεν δίνατε προσωπικούς και μακροχρόνιους αγώνες, πολλές φορές με κόστος. Εσείς, ο κόσμος της αγροτιάς και της εργατιάς, συνταξιούχοι, υπάλληλοι και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που για χρόνια νιώσατε στο πετσί σας την κοινωνική αδικία, που είδατε άλλοι να καρπώνονται τους κόπους σας, που είδατε άλλοι να παίρνουν δίχως προσόντα και κριτήρια δουλειές διότι ήταν αρεστοί σε ένα καθεστώς. Για αυτό και δώσαμε τον αγώνα. Για δικαιοσύνη, αξιοκρατία, ισότητα. Και καταλαβαίνω πως πολλοί από εσάς, που βρεθήκατε είκοσι χρόνια στο περιθώριο, περιμένετε πολλά, έχετε και παράπονα, που είναι δίκαια παράπονα. Χρειάζεται όμως υπομονή. Διότι η αρχή έγινε. Έγινε η αρχή για αξιοκρατία στη λειτουργία του δημοσίου, για ισότητα όλων των παιδιών και όλων των πολιτών, δικαιοσύνη βάσει προσόντων και αναγκών. Είναι η ώρα που οι αγώνες όλων μας πιάνουν τόπο και δίνουν αποτελέσματα. Για να πάρουν όλοι, η χώρα, ο τόπος και οι πολίτες όλα αυτά που τόσα χρόνια τους στερούσαν, αυτά που αξίζουν, αυτά που δικαιούνται.

Σας ευχαριστώ.