Συνέδριο ΔΑΠ ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με θέμα «Η θέση της Ελλάδας στη νέα πολιτικο-οικονομική πραγματικότητα: προκλήσεις και ευκαιρίες»

Συνέδριο ΔΑΠ ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με θέμα «Η θέση της Ελλάδας στη νέα πολιτικο-οικονομική πραγματικότητα: προκλήσεις και ευκαιρίες»

Ομιλία του Θεόδωρου Καράογλου

Αγαπητοί φίλοι
η πρόσκληση που μου απηύθυνε ο Σύλλογος Φοιτητών Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή και η παρουσία μου σήμερα τόσο στο χώρο του Πανεπιστημίου στο οποίο και εγώ σπούδασα όσο κυρίως ανάμεσά σας αποτελεί μεγάλη χαρά. Και μου θυμίζουν και τα δικά μου χρόνια που ως φοιτητής της τότε Βιομηχανικής Σχολής και μάλιστα σε πολύ πιο δύσκολους πολιτικά καιρούς για την παράταξή μας δίναμε τους δικούς μας αγώνες μέσα από τις τάξεις της μεγάλης φοιτητικής παράταξης, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που σήκωνε πρώτη, ψηλά το λάβαρο της ιδεολογίας και των αξιών μας, που έδινε νικηφόρους πολιτικούς αγώνες για μια καλύτερη παιδεία, για μια καλύτερη κοινωνία με περισσότερες προοπτικές για τους νέους.
Και σήμερα στη θέση αυτή βρίσκεστε εσείς, ακόμη πιο ώριμοι, πιο μαχητικοί, πιο πρωτοπόροι, μπροστά ακόμη και στην προσπάθεια της Νέας Διακυβέρνησης και του Κώστα Καραμανλή να αναδομήσουν τη χώρα, έτοιμοι για νέους αγώνες, για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, για την ανόρθωση της Ελληνικής Οικονομίας, για ένα καλύτερο αύριο για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξαρτήτως της πολιτικής ή ιδεολογικής τους τοποθέτησης.

Απέναντί μου δεν βλέπω μόνο φοιτητές. Βλέπω νέους ανθρώπους με όρεξη για γνώση, με όνειρα, με στόχους, με φιλοδοξίες αλλά και συνάμα με προβληματισμό για το αύριο και τις προοπτικές που διανοίγονται. Προοπτικές που επί χρόνια παρέμεναν νεφελώδεις από μια κυβέρνηση που δεν λογάριαζε την αλήθεια αλλά την εικόνα, δεν λειτουργούσε μακρόπνοα και για το αύριο αλλά μόνο για την ημερόβια πολιτική της επιβίωση. Σήμερα όμως μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια, όχι ως βουλευτής ή ως πολιτικός (άλλωστε είναι αλήθεια πως αυτό σήμερα ανάμεσά σας δεν φαίνεται να σημαίνει και πολλά) αλλά ως πρώην συμφοιτητές ως πρώην ΔΑΠίτης, που πριν από 25 χρόνια καθόμουν στα ίδια έδρανα με ανάλογα όνειρα και φιλοδοξίες, πως η νέα διακυβέρνηση και ο Κώστας Καραμανλής εργάζονται συστηματικά για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος το οποίο θα ευδοκιμεί αυτά τα όνειρα και θα πραγματώνει στόχους και φιλοδοξίες.

Φίλες και φίλοι,
πολλοί από εσάς που βρίσκετε σε αυτήν την αίθουσα το καλοκαίρι συμμετείχατε ως εθελοντές στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας. Προσθέσατε με την εθελοντική σας προσφορά ένα σημαντικό λιθαράκι στη διοργάνωση των πιο επιτυχημένων και ασφαλών Ολυμπιακών Αγώνων στην ιστορία. Συμβάλατε στη δημιουργία αυτού που αποκαλέστηκε το μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι, και που ακούστηκε στα πέρατα του κόσμου.

Μια επιτυχία που αναμφισβήτητα χρεώνεται σε όλους τους Έλληνες, στον απανταχού ελληνισμό. Αλλά και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δίχως αυτό να σημαίνει ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν συλλογικό όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που κατάφερε να ολοκληρώσει έγκαιρα, μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, όλα τα Ολυμπιακά έργα και κάλυψε αποτελεσματικά τις μεγάλες εκκρεμότητες που υπήρχαν. Και έτσι όλοι μαζί οι Έλληνες διοργανώσαμε τελικά με εξαιρετική επιτυχία το μεγαλύτερο παγκόσμιο πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός.

Όμως, κάποια στιγμή τα φώτα στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις έσβησαν αφήνοντας πίσω τους μια βαριά παρακαταθήκη αλλά και το υπόβαθρο για μια συνέχεια ανάλογης επιτυχίας και αποτελεσματικότητας. Και όπως χτίσαμε τους αγώνες έτσι πρέπει να συνεχίσουμε για να κτίσουμε μια ισχυρή οικονομία, μια δίκαιη και δυναμική κοινωνία που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους και ένα ανθρώπινο και κοινωνικό κράτος.

Ανοίγει, λοιπόν, το κεφάλαιο «Μεταολυμπιακή αξιοποίηση». Πως η γνώση, η επιτυχία, οι υποδομές, η προβολή και όλα όσα άφησαν πίσω τους οι Ολυμπιακοί Αγώνες για τη χώρα αλλά και για όλους θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν, να αποτελέσουν τη βάση για να καρπωθούμε την προστιθέμενη αξία της διοργάνωσης.

Η κυβέρνηση, όπως έχει τονίσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εργάστηκε πριν καν την έναρξη των αγώνων στην εκπόνηση ενός συνολικού στρατηγικού σχεδίου μεταολυμπιακής ανάπτυξης που θα δίνει έμφαση στον τουρισμό. Και εδώ πρέπει να πούμε από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν υπήρξε κάποιο ανάλογο σχέδιο για τη μεταολυμπιακή περίοδο.
Οι άξονες και οι διαστάσεις που πρέπει να μας απασχολήσουν είναι -πέρα φυσικά από τις υποδομές που έμειναν στη χώρα βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών- η αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, και η αξιοποίηση της προβολής και της θετικής εικόνας που δημιουργήθηκε για τη χώρα προς την κατεύθυνση προσέλκυσης τουριστών και επενδυτικών κεφαλαίων. Βέβαια δεν είναι μόνο αυτά. Θα έλεγα πως το σημαντικότερο είναι πως πείσαμε, τόσο τους ξένους όσο και κυρίως τους ίδιους τους εαυτούς μας, πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Δείξαμε πως με σχέδιο και συστηματική δουλειά μπορούμε να γίνουμε και είμαστε αποτελεσματικοί! Αυτό είναι το αυλό κεφάλαιο των αγώνων όπως έχει πει επανειλημμένα η κυβέρνηση: «η διεθνής φήμη της Ελλάδας, η ανάδειξη των δυνατοτήτων της, η νέα νοοτροπία στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησής μας που παρουσίασε ο ίδιος ο κ. Καραμανλής κεντρικός στόχος είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Και οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις δεν είναι απλώς οικονομικό κεφάλαιο αλλά και κοινωνικό κεφάλαιο και η αξιοποίηση τους θα αποβεί επ' ωφελεία των τοπικών κοινωνιών. Εδώ πρέπει να πούμε επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την πώληση τους κλπ ότι οι εγκαταστάσεις παραμένουν δημόσια περιουσία, η αξιοποίηση τους γίνεται με αναπτυξιακά και όχι απλώς δημοσιονομικά κριτήρια και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατόπιν διαλόγου και με ανοικτούς δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς.

Αυτά τα τονίζω με κατηγορηματικό τρόπο για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Διότι για μας πάνω και πρώτα από όλα μπαίνει η αλήθεια, η συναίνεση, ο διάλογος και η διαφάνεια. Για να μην ανοίξουμε το θέμα του κόστους των Αγώνων που από 4.5 δισεκατομμύρια ευρώ έφθασε τα 9 δισεκατομμύρια με τις υπερβάσεις που έγιναν.

Επί της αξιοποίησης των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων σύντομα αναμένεται και η κατάθεση στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου. Στόχοι αυτού είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η ανάπτυξη, η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις εγκαταστάσεις και ο σεβασμός στο περιβάλλον.

Το νομοσχέδιο θα καθορίζει όπως προείπα πως την αξιοποίηση θα αναλάβουν μικτά σχήματα στα οποία θα συμμετέχουν δημόσιο, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς και ιδιώτες. Και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται μάλιστα εντός του 2005. Με το ίδιο νομοσχέδιο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και των ιδιοκτησιακών θεμάτων καθώς σε αρκετές περιπτώσεις εμφανίζονται δύο και τρεις ιδιοκτήτες ενώ θα δοθούν στις εγκαταστάσεις και εμπορικές χρήσεις εκ των οποίων θα αποκλείονται όμως νυκτερινά κέντρα και καζίνο.

Το άλλο σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με την μεταολυμπιακή περίοδο είναι αυτό της προσέλκυσης τουριστών και επενδύσεων. Αυτό προϋποθέτει το θετικό μήνυμα που εξέπεμψε για τη χώρα μας η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων τον Αύγουστο όχι μόνο να παραμείνει αλλά και να ενισχυθεί. Στόχος της τουριστικής μας πολιτικής είναι να καταστεί η χώρα τόπος ελκυστικός, τόσο για να τον γνωρίσει κανείς μέσα από τον πολιτισμό, την ιστορία και το περιβάλλον, όσο και για τις αναπτυξιακές του δυνατότητες, με τη δημιουργία φιλικού και φιλόξενου επενδυτικού περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα κινηθεί στην προσπάθεια αναζήτησης και αξιοποίησης νέων τουριστικών αγορών όπως και στην αξιοποίηση της τεράστιας δημοσιότητας και προβολής που είχε μέσω των Αγώνων η χώρα. Ήδη εδώ και 1 μήνα περίπου, έχει ξεκινήσει ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα διαφημιστικής προβολής της χώρας μας σε όλες τις χώρες του εξωτερικού, έγκαιρα, με σχεδιασμό με το κεντρικό moto «ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα».

Ελπίζουμε -φιλοδοξούμε -αγωνιζόμαστε, φέτος, για πρώτη φορά μετά από πολλά-πολλά χρόνια να υπάρξει αύξηση του συνολικού αριθμού των Τουριστών που θα επισκεφθούν τη χώρα μας, παρά τις δύσκολες παγκόσμια οικονομικά συνθήκες, με την ξέφρενη πορεία της τιμής του πετρελαίου διεθνώς, με την συνεχιζόμενη κατρακύλα της τιμής του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ, το νόμισμά μας, που κάνει τις Ευρωπαϊκές χώρες, άρα και την Ελλάδα «ακριβή» χώρα για τον Αμερικάνο Τουρίστα, που κάνει τα Ευρωπαϊκά προϊόντα άρα και τα Ελληνικά, «ακριβά Προϊόντα» άρα λιγότερο ανταγωνιστικά.

Παρ' όλα αυτά, αισιοδοξούμε ότι το συνολικό τελικό αποτέλεσμα στον τουριστικό τομέα, θα είναι θετικό, αποτέλεσμα αφενός μεν της νέας αναβαθμισμένης εικόνας της χώρας μας μετά την άψογη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων, αλλά αφετέρου και αποτέλεσμα του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της νέας διακυβέρνησης της χώρας σε σχέση με τον τουρισμό, βλέπε δημιουργία Υπουργείου Τουριστικής Πολιτικής, γιγαντιαία τουριστική «καμπάνια» διεθνώς, συνεχείς διεθνείς επαφές του αρμόδιου Υπουργού με τις διεθνείς τουριστικές αγορές, με τους παγκοσμίου φήμης tour operator, με τους κινηματογραφικούς παραγωγούς του Hollywood, με την αναβαθμισμένη συμμετοχή της χώρας μας σε όλες τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις κλπ.

Σε σχέση τώρα με το άλλο σημαντικό ζήτημα της μεταολυμπιακής περιόδου, αυτό της προσέλκυσης επενδύσεων, ελληνικών ή ξένων, που είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, για την αντιμετώπιση του σημαντικότερου κοινωνικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, της ανεργίας δηλαδή, η νέα διακυβέρνηση της χώρας έχει απλώσει ήδη μια ξεκάθαρη οικονομική πολιτική.
Στόχος: η μεγιστοποίηση των συνολικών επενδύσεων στην χώρα.
Μέσα: μια σταθερή δίκαιη φορολογική πολιτική,
ένας αναπτυξιακός νόμος με δημιουργία ουσιαστικών κινήτρων για την οικονομική ανάπτυξη,
ένα αντιγραφειοκρατικό σύστημα Δημόσιας Διοίκησης,
δημιουργία ενός ευρύτερου κλίματος εμπιστοσύνης για την Ελληνική Οικονομία.
Και όλα αυτά είναι πλέον πραγματικότητα.

Η νέα διακυβέρνηση της χώρας ήδη έχει κάνει πράξη:

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ

- Γιατί ήταν προεκλογική μας δέσμευση
- Γιατί ο Ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει την αλήθεια
- Γιατί να είμαστε αξιόπιστοι στους Ευρωπαίους Εταίρους μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

- Με ήπια δημοσιονομική πολιτική
- Με περιστολή των κρατικών δαπανών (σπάταλο κράτος)
- Με εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

- Σταθερός
- Κοινωνικά δίκαιος
- Μειώσεις φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

- Πραγματικά γενναίος νόμος
- Κίνητρα για ΜΜΕ (+15%)
- Κατάργηση της διάκρισης των νέων παλαιών Επιχειρήσεων

ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

- Πρόσφατος νόμος υπουργείου Ανάπτυξης
- Μείωση δικαιολογητικών από 17 σε 3
- Απλοποίηση διαδικασιών

Κλείνοντας θα μου επιτρέψετε να τονίσω και το εξής. Τα προηγούμενα χρόνια επενδύθηκαν τεράστιοι πόροι και κυβερνητικό ενδιαφέρον στην περιφέρεια της πρωτεύουσας όπου και διοργανώθηκαν οι αγώνες. Και σωστά έγινε. Τώρα όμως πρέπει το ενδιαφέρον και κατά επέκταση οι κρατικοί πόροι να επικεντρωθούν στην ξεχασμένη περιφέρεια. Και αυτό είναι για την κυβέρνηση στοίχημα και στόχος όπως άλλωστε έχει πολλές φορές δεσμευθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ότι δηλαδή Η ανάπτυξης της περιφέρειας και ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο επίκεντρο.

Φίλες και φίλοι,
η πετυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα μας αφήνει πίσω της χρήσιμες υποδομές, προβολή για τη χώρα, μια νέα εικόνα στο διεθνές επίπεδο και μια νέα νοοτροπία στο εσωτερικό. Έδειξε πως οι έλληνες μπορούμε να πετύχουμε, να φθάσουμε ψηλά, είμαστε αποτελεσματικοί και μπορούμε να είμαστε πρωταγωνιστές. Αρκεί να υπάρχει σχέδιο, στόχος, δουλειά και ενότητα.

Αυτό τα τέσσερα δηλαδή στόχο, σχέδιο, δουλειά και ενότητα η κυβέρνηση τα διαθέτει. Τα διαθέτουν όμως αποδεδειγμένα και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι αυριανοί συνάδελφοι Οικονομολόγοι. Και για αυτό είμαι αισιόδοξος τόσο για την αναπτυξιακή πορεία όσο και για το μέλλον αυτής της χώρας, που στηρίζεται σε γερά χέρια -μυαλά θα έλεγα καλύτερα, σε σας που πιστεύω ακράδαντα ότι αποτελείται μια σίγουρη εγγύηση για το μέλλον της χώρας.

Ευχαριστώ, καλό καθημερινό αγώνα και καλή επιτυχία σε όλους, στον ακαδημαϊκό στίβο, στους ιδεολογικούς -πολιτικού-συνδικαλιστικούς αγώνες, στην καθημερινή σας ζωή.

Σας ευχαριστώ.