Χαιρετισμός στην 3η εκδήλωση οινοτουρισμού "Terra Vino" στις Σέρρες

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην 3η εκδήλωση οινοτουρισμού Terra Vino στις Σέρρες, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Υψηλοί προσκεκλημένοι,
φίλες και φίλοι,

σας καλημερίζω στην 3η εκδήλωση Οινοτουρισμού που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος "Terra Vino".

Μέσω της πρωτοβουλίας που αναλάβαμε θέλουμε να αναδείξουμε τον οινοτουρισμό, ο οποίος εντάσσεται στις ειδικές μορφές τουρισμού και λογίζεται ως υποκατηγορία του αγροτουρισμού.

Στην Ευρώπη έχουν αναπτυχθεί σημαντικές τουριστικές δραστηριότητες με επίκεντρο το κρασί. Το ίδιο μοντέλο φιλοδοξούμε να εφαρμόσουμε και στη Βόρεια Ελλάδα, επιδιώκοντας την οινική ανάπτυξη που με τη σειρά της θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Μιλώντας με έναν διακεκριμένο οινοπαραγωγό, μου περιέγραψε το σταφύλι ως όμορφο στην όψη. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πίσω από αυτήν την ομορφιά κρύβεται μια:
-άγρια ορμή
-και ζωντάνια
όταν απελευθερώνονται οι χυμοί του για να μεταμορφωθεί σε κρασί.

Μου εξήγησε, ακόμη, ότι ο οίνος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με:
-την ελληνική ιστορία,
-τον πολιτισμό,
-τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.

Αυτό το γνωρίζετε πολύ καλά στις Σέρρες, δεδομένου ότι η Περιφερειακή Ενότητα έχει μακρά παράδοση στο ούζο.

Συν τοις άλλοις, στις δημοτικές ενότητες:
-Βισαλτίας
-και Εμμανουήλ Παππά
υπάρχει μεγάλος αριθμός από:
-αμπέλια
-και οινοποιεία
τα οποία αποτελούν τμήμα της διαδρομής του κρασιού του Διονύσου, που είναι μία από τις διαδρομές των δρόμων του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα.

Είμαι σίγουρος πως η εκδήλωση που διοργανώνουμε σήμερα το πρωί βάζει για τα καλά τις Σέρρες στον οινικό χάρτη της Ελλάδας, δίνοντας μια χρυσή ευκαιρία στην ευλογημένη αυτή γη να αναπτύξει τον κλάδο του οινοτουρισμού.

Όπως έχετε δει στο πρόγραμμα, η ημερίδα απαρτίζεται από δυο μέρη.

Το πρώτο είναι το επιστημονικό. Έγκριτοι ομιλητές, όλοι καταξιωμένοι στον τομέα τους, θα αναλύσουν τις σκέψεις τους για την προώθηση του οινοτουρισμού.

Το δεύτερο είναι το πιο πρακτικό, για άλλους και το πιο γευστικό, αφού περιλαμβάνει το food and wine pairing, μέσα από το οποίο:
-θα γευτούμε ποιοτικές τοπικές ποικιλίες κρασιού
-και θα μάθουμε μικρά μυστικά για το πως συνδυάζεται το κρασί με διάφορα εδέσματα.

Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, το κρασί είναι μυσταγωγία!

Αφενός οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου και αφετέρου μας φέρνει αντιμέτωπους με την πρόκληση να ανακαλύψουμε:
-αρώματα
-και γεύσεις
ανοίγοντας νέες γευστικές διαδρομές.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι υλοποιώντας το έργο "Terra Vino" φιλοδοξούμε να βάλουμε το ελληνικό κρασί στο... αυλάκι της αγοράς, βοηθώντας να αποκτήσουν αυξητική ροή οι πωλήσεις εντός και εκτός συνόρων.

Το καλό ελληνικό κρασί,
το καλό Μακεδονικό κρασί,
έχει τη δύναμη να κατακτήσει τον κόσμο.

Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και εγώ, θέλουμε τα Μακεδονικά Ποιοτικά προϊόντα να κυριαρχήσουν στον κόσμο, φτάνοντας στα ράφια κάθε εμπορικού καταστήματος της γης.

Μπορεί ο στόχος να είναι μεγαλόπνοος, όμως είμαστε εδώ για τα δύσκολα! Και το έχουμε αποδείξει στον ένα χρόνο που κρατούμε στιβαρά το τιμόνι της χώρας...

Με αυτές τις σκέψεις, στέλνω το μήνυμα ότι ο οινοτουρισμός μπορεί να αποτελέσει τη ναυαρχίδα του τουριστικού μας προϊόντος.

Ελπίζω να μη σας κούρασα, ας απολαύσουμε την εκδήλωση.

Σας ευχαριστώ.