Χαιρετισμός στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αίγειου και Πρόβειου κρέατος

Χαιρετισμός Θ. Καράογλου στα εγκαίνια του 1ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Αίγειου και Πρόβειου κρέατος στα Βασιλικά, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Αξιότιμε Δήμαρχε Θέρμης, αγαπητέ φίλε Θόδωρε Παπαδόπουλε,
Υψηλοί προσκεκλημένοι,
Φίλες και φίλοι,

θα ξεκινήσω τον χαιρετισμό μου συγχαίροντας:
-τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας
-και την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών
για την εξαιρετική πρωτοβουλία να διοργανώσουν στα Βασιλικά, μαζί με το εργαστήριο ζωοτεχνίας του τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
το 1ο ευρωπαϊκό φεστιβάλ αίγειου και πρόβειου κρέατος.

Πρόκειται για μια δράση η οποία αποσκοπεί στην καθιέρωση ενός ετήσιου:
-γαστρονομικού,
-εμπορικού
-και πολιτιστικού θεσμού,
μέσω του οποίου βασική επιδίωξη είναι να ωφεληθούν οι τοπικοί παραγωγοί από την προώθηση:
-του αιγοπρόβειου κρέατος
και των προϊόντων της ευρύτερης περιοχής του δήμου Θέρμης.

Προσωπικά θα ήθελα να προσθέσω ακόμη μια παράμετρο, αυτήν της εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται μεταξύ του καταναλωτικού κοινού και των παραγωγών ως προς:
-την αξία
-και την ποιότητα
των ντόπιων τροφίμων.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός οτι το φεστιβάλ ευνοεί τις συμπράξεις όλων των εμπλεκόμενων στην "αλυσίδα" παραγωγής του αίγειου και πρόβειου κρέατος, δημιουργώντας ένα χρήσιμο δίκτυο επικοινωνίας ανάμεσα σε:
-παραγωγούς,
-επιχειρήσεις
-και φορείς.

Ιδίως όταν η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους δυναμικότερους κλάδους της χώρας, προσφέροντας το 18% του συνολικού αγροτικού εισοδήματος.

Σημειολογικά δεν μπορώ να παραβλέψω, επίσης, το γεγονός ότι τα εγκαίνια του 1ου ευρωπαϊκού φεστιβάλ αίγειου και πρόβειου κρέατος συμπίπτουν ημερολογιακά με τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας τουρισμού.

Από το 1970 η 27η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα που μας θυμίζει ότι ο τουρισμός είναι η εθνική μας δύναμη καθώς αποτελεί βασικό πυλώνα:
-οικονομικής ανάπτυξης
-και κοινωνικής συνοχής.

Συμβάλλει περίπου 20% στο ΑΕΠ της χώρας και δημιουργεί περίπου ένα εκατομμύριο άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, αποδεικνύοντας στην πράξη πως ο τουρισμός είναι μια από τις σημαντικότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές της ελληνικής οικονομίας.

Το στοιχείο αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη να εμπλουτίσουμε το εγχώριο τουριστικό προφίλ με την πλούσια γαστρονομική κουλτούρα του τόπου μας.

Μιλώ για αναγκαιότητα και όχι για ακόμα μια πτυχή του τουριστικού μας προϊόντος.

Αναφέρομαι στη σημασία:
-να προστατεύσουμε,
-να ενισχύσουμε
-και να προωθήσουμε
την αυθεντικότητα της εκλεπτυσμένης κουζίνας προάγοντας την εντοπιότητα των υλικών της.

Φίλες και φίλοι,
ο σύγχρονος τουρισμός είναι πολύπλευρος.

Διαφορετικά πρότυπα τουριστών αναζητούν εμπειρίες προσαρμοσμένες:
-στις ανάγκες
-και τα θέλω τους.

Βαδίζοντας, λοιπόν, στην εποχή της εξειδίκευσης και της καινοτομίας, καλούμαστε ως χώρα να ανταποκριθούμε στις εξατομικευμένες:
-ανάγκες
-και απαιτήσεις
του σύγχρονου τουρίστα. Ειδικά τώρα που η εποχή του μαζικού τουρισμού έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Στον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών εργαζόμαστε δυναμικά προκειμένου να καθιερώσουμε τη Βόρεια Ελλάδα ως έναν παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο.

Σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς προωθούμε συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης έχοντας ως κύριο ζητούμενο να παραχθούν οφέλη τα οποία θα διαχυθούν στις τοπικές κοινωνίες δημιουργώντας:
-νέες πηγές εσόδων
-και φυσικά νέες θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσω της διεύθυνσης ιδιωτικών επενδύσεων, υποστηρίζουμε:
-τον εκσυγχρονισμό
-και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών θέλοντας να αναδείξουμε:
-την παράδοση
-και την ιδιαίτερη ταυτότητα κάθε προορισμού της Βόρειας Ελλάδας.
Παράλληλα ενθαρρύνουμε τη σύνδεση του τουρισμού με παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στην αγροδιατροφή και την προώθηση των τοπικών προϊόντων που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν.

Επιλέξαμε να πορευτούμε κατ' αυτόν τον τρόπο διότι αντιληφθήκαμε ότι σε μια ομογενοποιημένη τουριστική αγορά, όπου ο ανταγωνισμός κρίνεται από τις τιμές, η τοπική γαστρονομία δύναται να αποτελέσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Μακεδονίας και της Θράκης.

Είναι λάθος η περιοχή ευθύνης μας να περιορίζεται μόνο στο τυπικό τουριστικό μοντέλο:
-ήλιος
-και θάλασσα.

Αντίθετα είναι ευλογημένη από το Θεό και έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στον σύγχρονο απαιτητικό τουρίστα ένα ευρύ φάσμα δράσεων, ικανών να μετατρέψουν τη διαμονή του σε μια ανεκτίμητη και αξιοζήλευτη εμπειρία.

Βλέπετε, ο τουρισμός έχει το μοναδικό προνόμιο να δημιουργεί:
-αναμνήσεις,
-εικόνες
-και ερεθίσματα
που αθροιστικά κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επιλογή του τόπου των διακοπών μας.

Πρόκειται για μια λεπτομέρεια στην οποία πολλές φορές δεν δίνεται η απαραίτητη βαρύτητα και όμως κρίνει σε σημαντικό βαθμό το μέρος που θα επιλέξουμε να περάσουμε τις ημέρες ξεκούρασης μας.

Θα σταθώ περισσότερο στον γαστρονομικό τουρισμό διότι απαντά σε δυο βασικές τουριστικές ανάγκες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια.

Πρώτον, μέσω των γεύσεων φέρνει κοντά και δημιουργεί σχέσεις ανάμεσα στους ταξιδιώτες και τους ντόπιους.

Δεύτερον, αποτελεί το "κανάλι" μέσω του οποίου οι παραγωγοί θα προβάλλετε τον ξεχωριστό διατροφικό πολιτισμό σας, καθιερώνοντας στην προκειμένη περίπτωση το Δήμο Θέρμης ως έναν φημισμένο γαστρονομικό προορισμό όπου διασταυρώνονται:
-προϊόντα,
-υπηρεσίες,
-δραστηριότητες,
-ταλέντο
-και δημιουργικότητα.

Το μείγμα των χαρακτηριστικών που μόλις ανέφερα γεννούν μια μοναδικότητα η οποία μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη και αξιομνημόνευτη ταξιδιωτική-γαστρονομική εμπειρία.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες του 1ου διεθνούς φεστιβάλ αίγειου και πρόβειου κρέατος που πραγματοποιείται στα Βασιλικά.

Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες συμβάλλουν καθοριστικά στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, βοηθώντας παράλληλα στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και στην άμβλυνση του φαινομένου της εποχικότητας.

Θέλω να γνωρίζετε ότι στο Διοικητήριο στηρίζουμε κάθε ανάλογη πρωτοβουλία και ότι στο πρόσωπό μου έχετε έναν σύμμαχο και φίλο.

Άλλωστε γνωριζόμαστε χρόνια και η σχέση μας αποτελεί σταθερή αξία.
Η αειφόρος ανάπτυξη της υπαίθρου αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης και οι πόρτες του γραφείου μου, όπως πολύ καλά ξέρετε, είναι πάντα ανοικτές για τους ανθρώπους του κόπου και του μόχθου.

Καλή επιτυχία στο φεστιβάλ, το οποίο εύχομαι πολύ σύντομα να καθιερωθεί ως επιτυχημένος θεσμός.

Σας ευχαριστώ πολύ!