Εισήγηση Θ. Καράογλου κατά τη Συνέντευξη Τύπου της Διοικούσας Επιτροπής Ν.Δ. Νομού Θεσσαλονίκης για τα αγροτικά προβλήματα του Νομού Θεσσαλονίκης

Εισήγηση Θ. Καράογλου κατά τη Συνέντευξη Τύπου της Διοικούσας Επιτροπής Ν.Δ. Νομού Θεσσαλονίκης για τα αγροτικά προβλήματα του Νομού Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη τύπου της Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. Νομού Θεσσαλονίκης  αναφορικά με  τα αγροτικά προβλήματα του Νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011, στα γραφεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Βασικός ομιλητής στη συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου, ήταν ο Βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κύριος  Θεόδωρος Καράογλου.

Το πάνελ των ομιλητών συμπλήρωναν οι κύριοι: Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Πρόεδρος της Δ.Ε. της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Σάββας Ανασταδσιάδης, Βουλευτής Β' Περ. Θεσσαλονίκης. 

ImageImage

Στην εισήγησή του ο κ. Καραόγλου ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Η συνέντευξη δίνεται σε μια πολύ επίκαιρη στιγμή όπου επικρατεί αναβρασμός από πλευράς αγροτών, γιατί η αδράνεια και οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν δύο κυρίως αρνητικά αποτελέσματα στους Έλληνες αγρότες:

1. Τη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ του αγροτικού εισοδήματος,

2. Την αίσθηση που έχει ο αγροτικός κόσμος της χώρας ότι τους έχει κοροϊδέψει η κυβέρνηση, καθώς έχουν μείνει ανεκπλήρωτες μια σειρά από υποσχέσεις.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη περίπτωση θα μπορούσαμε να τονίσουμε ότι μέσα μόνο στο 2010 αυξήθηκε σοβαρά το κόστος παραγωγής και μειώθηκε η ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών προϊόντων εξαιτίας της φοροεισπρακτικής πολιτικής της κυβέρνησης . Είχαμε σε όλο το 2010:

  • Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 6,1%.
  • Αύξηση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά προϊόντα κατά 45% (από το 9% στο 13%).
  • Αύξηση της τιμής του πετρελαίου,  λόγω της αύξησης του Ε.Φ.Κ..
  • Αύξηση στις εισφορές στον ΕΛΓΑ από 50% ως 100% ανάλογα με το προϊόν, αυθαίρετα και ισοπεδωτικά, ενώ παράλληλα περιόρισαν τις ζημιογόνες αιτίες, που καλύπτονται από τον Οργανισμό, μείωσαν τις αποζημιώσεις των παραγωγών και καθυστερούν την καταβολή τους.
  • Αύξηση των δυσκολιών χρηματοδότησης των αγροτών από την Α.Τ.Ε. οδηγώντας χιλιάδες αγρότες σε αδυναμία προμήθειας βασικών εφοδίων για τις καλλιέργειές τους.

Τα σχετικά στοιχεία της Eurostat είναι αποκαλυπτικά:

Το 2010 ενώ στην Ε.Ε. των 27 είχαμε αύξηση 12,3% του αγροτικού εισοδήματος, στη χώρα μας είχαμε μείωση κατά 4,3% σε σχέση με το 2009, ενώ η Ελλάδα ήταν 1 από τις 6 χώρες που μειώθηκε το αγροτικό εισόδημα (3η από το τέλος λίγο πιο πάνω από Ρουμανία και μεγάλη Βρετανία).

Αν αναλογιστούμε την αύξηση του πληθωρισμού κατά 4,7%το 2010 αυτό σημαίνει πραγματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος των Ελλήνων αγροτών κατά 4,3%+ 4,7% = 9% περίπου σε σχέση με το 2009. Σε όλα αυτά αν συνυπολογίσουμε τη μείωση των φοροαπαλλαγών και την αύξηση της φορολογίας κατανοούμε ότι η μείωση του εισοδήματος ξεπερνάει το 10%.

Σε ορισμένες περιοχές της χώρας τα πράγματα είναι ακόμα πιο δραματικά.

Ο δεύτερος λόγος που εξαγριώνει τους Έλληνες αγρότες, είναι οι ανεκπλήρωτες κυβερνητικές υποσχέσεις. Οι αγρότες νοιώθουν ότι η κυβέρνηση τους κορόιδεψε. Λέει μια σοφή παροιμία. « Αγαπάει ο θεός τον κλέφτη, αγαπάει όμως και τον

νοικοκύρη»

- Ποιος ξεχνάει πριν από 2 χρόνια περίπου τον Γ. Παπανδρέου να καλεί από το λιμάνι του Πειραιά τους αγρότες της Κρήτης να κάνουν με τα τρακτέρ τους πορεία στο κέντρο της Αθήνας;

- Ποιος ξεχνάει ότι χαρακτήριζε «ψίχουλα» τα 500 εκ. € που έδωσε στις αρχές του 2009 η «κακιά» κυβέρνηση της Ν.Δ., ότι δεσμεύτηκε ότι 1 δις από τα 28 που θα πήγαιναν στις τράπεζες θα πήγαινε στον αγροτικό κόσμο και που τελικά όταν έγινε κυβέρνηση ο ίδιος και ενώ τριπλασίσε την επιχορήγηση στις τράπεζες, όχι μόνο ενισχύσεις δεν έδωσε στους αγρότες, αλλά πάγωσε και τις δανειοδοτήσεις της η Α.Τ.Ε.;

Ούτε 1 δις ευρώ, λοιπόν, στους αγρότες,  ούτε χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες, ούτε μείωση του κόστους παραγωγής και από τα 65 δις ευρώ, που δόθηκαν στις τράπεζες, στον αγροτικό κόσμο δεν πήγε τίποτα.

Πλέον ούτε καν τους αφήνει να διαδηλώσουν, καθώς εν όψει αγροτικών κινητοποιήσεων και με τη μέθοδο του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»  του αστυνομικού διευθυντή των Σερρών απαγορεύει τη συνάθροιση 3 ανθρώπων και πάνω προκαταβολικά. Που ακούστηκε αυτό για δημοκρατική πολιτεία; Μήπως μας επαναφέρουν σε άλλες εποχές;

Σήμερα, στέλνει τα ΜΑΤ να δείρουν του αγρότες, τους ίδιους που καλούσε με τα τρακτέρ να διαδηλώσουν στο κέντρο της Αθήνας.

Τους συλλαμβάνει,

τους παραπέμπει στο αυτόφωρο!

Όλα αυτά τα κάνει το κατ' ευφημισμόν δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, η κατ΄ ευφημισμόν Δημοκρατική κυβέρνησή μας.

Ενώ στη συνέχεια της τοποθέτησής του, ο κ. Καράογλου προχώρησε σε μερικές αναφορές μόνο για ειδικά θέματα του νομού Θεσσαλονίκης:

Α. Πράσινο σκουλήκι

Το 2010 δυστυχώς για τους βαμβακοκαλλιεργητές του νομού μας ήταν μια πολύ κακή χρονιά. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις της άνοιξης του 2010 γιγάντωσαν το πρόβλημα με το πράσινο σκουλήκι, το οποίο στην κυριολεξία κατέστρεψε τη σοδειά του βαμβακιού στο νομό μας. Άλλωστε αυτό φαίνεται και από τα σχετικά στοιχεία:

-         το 2009 είχαμε 95.657,30 στρ. καλλιέργειας με παραγωγή 26.300.000 κιλά βαμβάκι, δηλαδή μ.ο. 274, 94 κιλά/ στρέμμα

-         το 2010 είχαμε 113,219,60 στρ. καλλιέργειας με παραγωγή 14.000.000 κιλά βαμβάκι, δηλαδή μ.ο. 123,65 κιλά/ στρέμμα, δηλαδή μία μείωση της παραγωγής κατά 55,03% σε σχέση με το 2009.

Μάλιστα υπήρχαν περιοχές, όπου η καταστροφή ξεπερνούσε το 80% και όμως μέχρι σήμερα οι αγρότες μας δεν έχουν πάρει ούτε 1 ευρώ αποζημίωση και αντίθετα η κυβέρνηση τους παραπέμπει από «τον Άννα στον Καϊάφα».

Β. Οστρακοειδή

Είναι γνωστό ότι μία από τις σημαντικότερες καλλιέργειες του νομού μας είναι η οστρακοκαλλιέργεια,  η οποία μάλιστα είναι κατ' εξοχήν εξαγωγική. Όμως, ανεστάλη τις τελευταίες ημέρες η λειτουργία του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Βιοτοξινών, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και υπάγεται στο ΥΠ.Α.Α.Τ και είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των οστρακοειδών που παράγονται. Η αναστολή της λειτουργίας του, λόγω έλλειψης προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορεί να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος στα οστρακοειδή, προκείμενου να προχωρήσουν οι παραγωγοί στην εξαγωγή τους.

Το πρόβλημα αφορά 800 απασχολουμένους και τις οικογένειες τους, οι οποίες θα δουν τη παραγωγή τους να πηγαίνει χαμένη.

Γ. Αγροτικά έργα (ενταγμένα στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»)

Στο νομό Θεσσαλονίκης είχαν ενταχθεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠ.Α.Α.Τ., δύο έργα και συγκεκριμένα τα έργα:

-         «Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων Αξιού- Β΄φάση» με προϋπολογισμό 35.100.000 € και

-         «Αρδευτικό δίκτυο Κουφαλίων» με προϋπολογισμό 5.000.000 €.

Δυστυχώς, το μεν πρώτο έργο προχωρεί με τεράστιες καθυστερήσεις και με πενιχρή χρηματοδότηση, το δε δεύτερο δεν έχει καν ξεκινήσει και σύμφωνα με πληροφορίες με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Τα παραπάνω αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά το μέγεθος της αδιαφορίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τους αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης".

Σημείωση: Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου παραχωρήθηκε επισυναπτόμενο αρχείο με το σύνολο των ερωτήσεων και επίκαιρων επερωτήσεων που κατατέθηκαν προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά την περίοδο 2010 και 2011. Το σύνολο των οποίων βρίσκεται στην κατηγορία «Κοινοβουλευτική Δράση».