Εισήγηση Θ. Καράογλου στη Συνέντευξη Τύπου της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ αναφορικά με τα ζητήματα ανάπτυξης του Ν. Θεσσαλονίκης

Εισήγηση Θ. Καράογλου στη Συνέντευξη Τύπου της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ αναφορικά με τα ζητήματα ανάπτυξης του Ν. Θεσσαλονίκης

Συνέντευξη τύπου της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ Νομού Θεσσαλονίκης  αναφορικά με  ζητήματα ανάπτυξης του Νομού Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011, στα γραφεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Βασικός ομιλητής στη συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου, ήταν ο Βουλευτής Β΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και Αναπληρωτής Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κύριος  Θεόδωρος Καράογλου.

Image

Το πάνελ των ομιλητών συμπλήρωναν οι κύριοι: Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Πρόεδρος της Δ.Ε. της ΝΔ Θεσσαλονίκης, Στράτος Σιμόπουλος, Αναπληρωτής Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων ΝΔ και Νίκος Γκανίλας, Υπεύθυνος Πολιτικού Κύκλου Ανάπτυξης της ΔΕ της ΝΔ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο κύριος Καράογλου υπογράμμισε την υποβάθμιση στην οποία οδηγείται η Θεσσαλονίκη, με σημαντικά έργα ανάπτυξης είτε να καρκινοβατούν είτε να παραπέμπονται στις καλένδες (μετρό, υποθαλάσσια, μεταφορά ΔΕΘ, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, εξωτερική περιφερειακή).

Ο κ. Καράογλου ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων ανάπτυξης από τη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ύφεσης στην οποία έχει βυθιστεί η πόλη της Θεσσαλονίκης και η ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιμελητηρίων της πόλης και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο τζίρος των καταστημάτων περιορίστηκε κατά 30% το προηγούμενο έτος, ενώ την κρισιμότητα της κατάστασης αποδεικνύει και το γεγονός ότι οι διαγραφές  στο ΕΕΘ και το ΒΕΘ ξεπέρασαν κατά 2.500 τις εγγραφές. Παράλληλα, η κίνηση στον εμπορευματικό σταθμό του ΟΣΕ κατά την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2010 μειώθηκε κατά 25%.

Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι η κυβέρνηση για 16 ολόκληρους μήνες έχει αφήσει τη χώρα χωρίς αναπτυξιακό νόμο.

Ο κ. Καράογλου επισήμανε το γεγονός ότι ο Νομός Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, ενώ διατηρεί τον τίτλο της πρωτεύουσας της ανεργίας. Σε πανελλαδικό επίπεδο η ανεργία κυμαίνεται στο 13,1%, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία οι δείκτες δείχνουν 16,1% και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι η ανεργία  ξεπερνάει το 18,5%. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις κύκλων του ΕΚΘ,  η πραγματική ανεργία στη Θεσσαλονίκη  αγγίζει το 25%.

Η ανεργία πλήττει περισσότερο τους νέους και τις γυναίκες, ενώ σήμερα περισσότεροι από 100.000 Θεσσαλονικείς είναι άνεργοι. Αποδυναμώνεται το πιο δυναμικό κομμάτι του παραγωγικού πληθυσμού της πόλης και της χώρας και οδηγείται στην οικονομική εξαθλίωση.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο κ. Καράογλου και για την κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), η οποία υπήρξε κορωνίδα της βιομηχανίας στη Βόρεια Ελλάδα, με 1150 εργαζομένους στις αρχές του 2000, για να φτάσει σήμερα να αριθμεί μόλις 493 εργαζομένους, οι οποίοι όμως κινδυνεύουν να βρεθούν άμεσα άνεργοι.

«Μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας κατά 24 εκατ. ευρώ, ειδάλλως θα κλείσει. Ενώ έχει δύο καλές δουλειές από τις ένοπλες δυνάμεις Ελλάδας και Κύπρου, η ΕΛΒΟ δεν διαθέτει κεφάλαιο κίνησης, απαραίτητο  για τις πρώτες ύλες, τα αναγκαία ανταλλακτικά και για τη μισθοδοσία του προσωπικού. Η Αγροτική Τράπεζα δεν δέχεται τις κρατικές εγγυήσεις με αποτέλεσμα να οδηγείται η ΕΛΒΟ σε κλείσιμο. Καλούμε τον υπουργό Άμυνας, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να δώσει σήμερα λύσεις πριν να είναι  πολύ αργά αύριο», τόνισε ο κ. Καράογλου.