Δήλωση του Θ. Καράογλου για την πορεία των φορολογικών εσόδων

Δήλωση του Θ. Καράογλου για την πορεία των φορολογικών εσόδων

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, αναφορικά με την πορεία των φορολογικών εσόδων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μια δύσκολη χρονιά ολοκληρώθηκε και η πορεία των φορολογικών εσόδων μόνο σε ευχάριστες σκέψεις δεν μας βάζει.

 Η κυβέρνηση περνάει ένα σχεδόν πανηγυρικό κλίμα, επειδή είχε θετικά εισπρακτικά αποτελέσματα η διαδικασία της περαίωσης, αλλά παραβλέπει ότι τα τελικά φορολογικά έσοδα του 2010:

 

- Ήταν κατά πολύ μικρότερα από αυτά που είχε υπολογίσει, αφού αρχικά είχε στόχο αύξησής τους κατά 13,7% και τελικά κλείνει τη χρονιά με λιγότερο από τα μισά, περίπου 5,5%.

 

- Βασίστηκαν, εν πολλοίς, σε αποσπασματικά μέτρα, όπως είναι η έκτακτη εισφορά και σε μέτρα εκτός Μνημονίου, όπως είναι η περαίωση και όχι σε μόνιμα και υγιή μέτρα. Αλλά πώς να υπάρξουν σταθερά και μόνιμα αυξημένα έσοδα από μια οικονομία, που -εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής- βουλιάζει στην ύφεση;

 

- Δεν βασίστηκαν σε κάποια σοβαρή διαρθρωτική προσπάθεια, σε αύξηση της φορολογικής βάσης ή σε πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά σε υπέρμετρη φορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και σε αύξηση των έμμεσων φόρων, που υπαγόρευσε μια αντιαναπτυξιακή πολιτική, προκαλώντας ύφεση, ανεργία, λουκέτα, πληθωρισμό.

 

Η Εθνική μας οικονομία χρειάζεται σταθερά έσοδα. Χρειάζεται δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ανάπτυξη, αύξηση των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας, ώστε να έρθουν αυξημένα έσοδα, μέσα από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Διαφορετικά, όσο και να αφαιμαχθούν τα νοικοκυριά, όση φορολογία και να υποστούν οι σκληρά δοκιμαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  όσο πρόσκαιρα και να υπάρχουν κάποια αποτελέσματα, μακροπρόθεσμα η πορεία της Εθνικής μας οικονομίας, ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής,  θα οδηγείται σε αδιέξοδο».