ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (13-10-2012)

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΜΑΘ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ (13-10-2012)

Η εισήγηση του ΥΜΑΘ Θ. Καράογλου στα  εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης με έργα τέχνης ζωγράφων της εποχής των Βαλκανικών πολέμων στο Βαφοπούλειο πνευματικό κέντρο έχει ως εξής:

Αξιότιμε Διοικητά του Τρίτου Σώματος Στρατού,

υψηλοί προσκεκλημένοι,

κυρίες και κύριοι.

 Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευλογημένος γιατί έτυχε σε εμένα η τιμή, η θητεία μου ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης να συμπέσει χρονικά με τη μεγάλη αυτή εθνική επέτειο, της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση:

-της Μακεδονίας,

-της Ηπείρου,

-των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου και

-την ενσωμάτωση της Κρήτης στον κεντρικό κορμό του ελληνικού κράτους.

Η εικαστική έκθεση την οποία έχω την τιμή να εγκαινιάζω σήμερα, με έργα τέχνης ζωγράφων της εποχής των Βαλκανικών πολέμων, αποτελεί απόθεμα κληρονομιάς  και ιστορικού πλούτου της πατρίδας μας.

Είναι ένα εθνικό πολιτιστικό κεφάλαιο, ένα εικαστικό ταξίδι ιστορικής μνήμης, το οποίο αξίζει να επισκεφθούν και να θαυμάσουν όλοι οι Έλληνες.

 

Κυρίες και κύριοι,

το 1912-1913 επιτεύχθηκε ο μεγαλύτερος ελληνικός στρατιωτικός άθλος μετά το 1821.

Στις 5 Οκτωβρίου του 1912 η Ελλάδα ξεκίνησε

τον ιερό αγώνα του δικαίου και της ελευθερίας.

οι Βαλκανικοί Πόλεμοι:  

-ανέδειξαν τη δύναμη της ελληνικής ψυχής,

-αποτελούν ορόσημο στη νεότερη ελληνική ιστορία,

-έμειναν στη συλλογική μνήμη ως χρόνια δόξας και

-εμπνέουν ελπίδα και αυτοπεποίθηση στους χαλεπούς καιρούς μας.

Μα πάνω από όλα διδάσκουν πως, οι Έλληνες ενωμένοι, πετύχαμε ένα θαύμα. Καθώς στο όνομα του μεγάλου στόχου συνενώθηκαν όλες οι εθνικές δυνάμεις.  

 

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι είναι μια εποποιία.

 

Μια από τις πιο ένδοξες σελίδες της ιστορίας μας, αλλά και των στρατιωτικών μας δυνάμεων.

Ένα έπος, η γνώση του οποίου κρατά αναμμένο το κερί της μνήμης για τους:

-307 νεκρούς αξιωματικούς και 555 τραυματίες,

-και τους 7.918 νεκρούς οπλίτες και 32.587 τραυματίες.

 Σε αυτούς τους ήρωες, η δόξα και η τιμή τους ανήκουν παντοτινά.

 Φίλες και φίλοι,

τα έτη 1912-1913 λαός και στρατός επιδεικνύοντας:

-απαράμιλλο ηρωισμό,

-υψηλό πνεύμα αυτοθυσίας και

-ζηλευτή ομοψυχία, έγραψαν λαμπρές σελίδες στη Μακεδονία, την Ήπειρο και τα νησιά του Αιγαίου, πετυχαίνοντας τον διπλασιασμό τόσο της έκτασης της πατρίδας μας, όσο και του πληθυσμού της.

 Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων, πέρα από το αυξημένο στρατιωτικό της γόητρο, η έκταση της Ελλάδας ανερχόταν σε 120.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ ο πληθυσμός της έφθασε τα 5 εκατομμύρια. 

 Το μεγαλύτερο επίτευγμα ωστόσο, ήταν ότι η πατρίδα μας βγήκε από αυτήν τη δοκιμασία ενωμένη και ισχυρή.

 Σε αυτήν τη εθνική επέτειο, το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης συμμετέχει ενεργά, διοργανώνοντας πλήθος εκδηλώσεων τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην υπόλοιπη Μακεδονία που απελευθερώθηκε το 1912, ευελπιστώντας να μεταφέρουμε σε όλους τους Έλληνες τον εθνικό παλμό εκείνης της ιστορικής περιόδου.

 Γιατί ο εορτασμός των 100 χρόνων ελεύθερης Μακεδονίας δεν είναι θέμα μόνο των Μακεδόνων, αλλά όλων των Ελλήνων.

 Και δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο υψηλό εθνικό φρόνημα όλων των Θεσσαλονικέων που στέκονται αρωγοί σε αυτό μας το εγχείρημα, προσφέροντας εθελοντική εργασία αλλά και πολύτιμες δωρεές, συμβάλλοντας καταλυτικά ώστε, σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για τη χώρα, αυτές οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής να λάβουν σάρκα και οστά.

Από κοινού μοιραζόμαστε το πάθος για έναν λαμπρό εορτασμό, οι εκδηλώσεις του οποίου θα αποτελέσουν ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Τέλος, θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθώ εκτενέστερα στην πολύτιμη συνδρομή του Τρίτου Σώματος Στρατού σε αυτήν την προσπάθεια.

Συγχαίρω προσωπικά τον Διοικητή του, όχι μόνο για την ενεργό συμμετοχή του Τρίτου Σώματος Στρατού στα εγκαίνια της σημερινής έκθεσης. Αλλά και για τις τόσες άλλες εκθέσεις και διοργανώσεις ιστορικών εκδηλώσεων, που ετοιμάζει για όλη τη Μακεδονία.

Κλείνοντας, σας καλώ  μέσα από αυτήν την έκθεση, να εξερευνήσουμε άγνωστες πτυχές της ιστορίας, να αναδείξουμε σημαντικά κομμάτια της και να  φωτίσουμε κρίσιμες λεπτομέρειές της.

 

Σας ευχαριστώ.